Συγκέντρωση διαμαρτυρίας με βασικό αίτημα τα ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τη θωράκιση του ΕΣΥ πραγματοποιούν η ΑΔΕΔΥ αλλά και Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες εργαζομένων στον Ιδιωτικό τομέα, μεταξύ αυτών το ΕΚΑ και το Ε.Κ. Πειραιά.
Στην απεργία συμμετέχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) με τοπικές μορφές δράσης και συγκεντρώσεις στην πύλη των νοσοκομείων, ενώ θα ακολουθήσει συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στο Υπουργείο Υγείας.
Τα αιτήματα της ΑΔΕΔΥ
Η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί:
– Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και στα σχολεία.
– Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, με ένταξη στον κρατικό σχεδιασμό και όχι αγορά υπηρεσιών.
– Μαζικές προσλήψεις υγειονομικών, γιατρών, νοσηλευτών, εκπαιδευτικών, καθαριστριών. Μονιμοποίηση συμβασιούχων.
– Αποσυμφόρηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με προσλήψεις προσωπικού, επίταξη χιλιάδων ιδιωτικών λεωφορείων που βρίσκονται σε απραξία.
– Αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.
– Αποχή από κάθε ηλεκτρονική ψευδοψηφοφορία σε όλο το Δημόσιο για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια».
Επίσης, η ΑΔΕΔΥ ζητά να αποσυρθεί το νομοσχέδιο «που μετατρέπει σε ιδιώνυμο τη συλλογική, συνδικαλιστική δράση και ουσιαστικά απαγορεύει την απεργία.
Σχετικό κάλεσμα απευθύνει και το ΠΑΜΕ. «Εκατοντάδες Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Συνδικάτα σ’ όλη τη χώρα στις 26 Νοέμβρη δίνουμε απεργιακή απάντηση σε Κυβέρνηση και εργοδοσία με το σύνθημα : «Μέτρα προστασίας της υγείας του λαού – Υπερασπιζόμαστε τη ζωή και τα δικαιώματά μας»» αναφέρει στην ανακοίνωσή του.
Παρέμβαση με τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών και Συνδικάτων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο ανάλογων παρεμβάσεων που πραγματοποιούνται στη διάρκεια της σημερινής πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας.
Οι απεργοί ενώνουν τη φωνή τους με τους γιατρούς και υγειονομικούς που βρίσκονται στη πρώτη γραμμή της μάχης και απαιτούν πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας.
Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης, υπογραμμίστηκε ότι οι εργαζόμενοι απαιτούν εδώ και τώρα μέτρα προστασίας της υγείας, της ζωής και των δικαιωμάτων τους και να μην κατατεθεί το «νομοθετικό έκτρωμα» της κυβέρνησης, όπως επεσήμαναν.
Επίσης, τονίστηκε ότι η «απεργία είναι απάντηση στη καταστολή και τη βία της κυβέρνησης» και, όπως σημειώθηκε, «ούτε φιμωνόμαστε, ούτε σταματάμε».