Κάθε ρεκόρ σπάει καθημερινά στη χώρα μας όσον αφορά τους διασωληνωμένους, καθώς πλέον οι άνθρωποι που νοσηλεύονται στην εντατική ξεπέρασαν το όριο των 600, καθώς ανέρχονται σε 608.
Ήταν μάλιστα θέμα χρόνου να γεμίσουν οι ΜΕΘ στη βόρεια Ελλάδα και να χρειαστεί να γίνουν οι πρώτες αεροδιακομιδές τριών ασθενών από τη Δράμα οι οποίοι μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο στο αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» ώστε να τους παραλάβει C-130 με προορισμό την Αθήνα.
Συγκεκριμένα, οι τρεις ηλικιωμένοι ασθενείς μεταφέρθηκαν στον «Ευαγγελισμό» και στο «Αττικόν» προκειμένου να εισαχθούν σε ΜΕΘ.
Στο μεταξύ, η κατάσταση στη βόρεια Ελλάδα και την Θεσσαλία παραμένει κρίσιμη, καθώς από τα 2.018 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες, τα 1.236 αφορούν την Θεσσαλία (235), την Μακεδονία (924) και την Θράκη (77) ποσοστό κοντά στο 60%, ενώ άλλα 408 αφορούν την Αττική.
Αχτίδα αισιοδοξίας από την ανάλυση των λυμάτων στη Θεσσαλονίκη
Ωστόσο, για τη Θεσσαλονίκη που βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας, εμφανίστηκε χθες μια αχτίδα ελπίδας για καλύτερες μέρες την επόμενη εβδομάδα, από τα λύματα.
Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις του ΑΠΘ, τα λύματα στην Θεσσαλονίκη δίνουν περιθώρια για αισιοδοξία, καθώς δείχνουν μειωμένο φορτίο κατά 50% περίπου σε σχέση με τις μετρήσεις που έγιναν στις 6 Νοεμβρίου.
Αυτό δείχνει, σύμφωνα με τους ειδικούς, πως θα πρέπει να περιμένουμε μείωση των ημερησίων κρουσμάτων στην Θεσσαλονίκη πολύ σύντομα.
«Τα μηνύματα είναι θετικά και μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα και ακρίβεια, ακριβώς γιατί η μεθοδολογία που ανέπτυξε η διεπιστημονική μας ομάδα στο ΑΠΘ διαφέρει σημαντικότατα από μεθόδους που ακολουθούν άλλες ερευνητικές ομάδες στη χώρα και διεθνώς για τη μέτρηση του ιικού φορτίου στα λύματα. Άρα, όταν ακούμε για μείωση του ιικού φορτίου σε περιοχές, μόνον ο περιβαλλοντικός εξορθολογισμός που αποκλειστικά στο ΑΠΘ αναπτύξαμε και εφαρμόζουμε, εγγυάται την αξιοπιστία των μετρήσεων, και γι’ αυτό άλλωστε Παρίσι, Άμστερνταμ και Βρυξέλλες μας εμπιστεύονται τον εξορθολογισμό και των δικών τους μετρήσεων», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.
«Όλοι στην ομάδα του ΑΠΘ είμαστε πολύ χαρούμενοι που μπορούμε και ανακοινώνουμε τέτοια καλά νέα. Είναι γνωστό πλέον ότι οι μετρήσεις στα λύματα αποτελούν έναν δείκτη έγκαιρης διάγνωσης της διασποράς του ιού στην κοινωνία, αφού η εικόνα που δίνουν τα λύματα αναφέρεται σε συνθήκες που θα φανούν μερικές μέρες αργότερα στα νοσοκομεία. Οι τελευταίες μετρήσεις μας είναι πολύ ενθαρρυντικές και δείχνουν ότι δεν γίνονται άδικα οι θυσίες μας», είπε από την πλευρά του ο καθηγητής Χημείας του ΑΠΘ και μέλος της ερευνητικής ομάδας, Θεόδωρος Καραπάντσιος με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Ελλάδας, Απ. Τζιτζικώστα, να δηλώνει πως περιμένουν να δουν τα αποτελέσματα στην πράξη, την επόμενη εβδομάδα.
Οι περιοχές που επιμένουν τα κρούσματα
Ωστόσο, η κατάσταση δεν είναι το ίδιο καλή σε άλλες περιοχές. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, εκτός από την Θεσσαλονίκη αυτή την περίοδο, υπάρχουν περιοχές που «βράζουν» και είναι στο επίκεντρο των ειδικών καθώς παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις στα κρούσματα.
Όπως είπε, πηγή ανησυχίας αποτελούν περιοχές που εμφανίζουν πολύ υψηλά κρούσματα σε σχέση με τον πληθυσμό τους. Αυτές είναι η Θεσσαλονίκη, οι Σέρρες, η Πάτρα, η Λάρισα, η Μαγνησία, η Αιτωλοακαρνανία και η Λέσβος.
Ειδικά για την Πάτρα μάλιστα, εν όψει της γιορτής του Αγίου Ανδρέα, ζήτησε την προσοχή από τους πολίτες ώστε να μην υπάρξει εξάπλωση του κοροναϊού.
Η παράταση του lockdown για τουλάχιστον άλλη μία εβδομάδα έχει ανακοινωθεί, ωστόσο αν συνεχιστεί η μείωση των κρουσμάτων και ελεγχθεί καλύτερα η κατάσταση σε ορισμένες περιοχές, τότε η άρση των μέτρων θα αρχίσει να φαίνεται στον χάρτη. Ο κ. Πέτσας τόνισε πως την άλλη εβδομάδα θα εξεταστούν τα σενάρια για την μερική άρση του lockdown, το οποίο δεν αποκλείεται να έρθει σε δύο «ταχύτητες» με άνοιγμα πρώτα των σχολείων και του λιανεμπορίου και μετά της εστίασης για την εβδομάδα των γιορτών.
Στους 608 οι διασωληνωμένοι, 2.001 οι νεκροί
Εν τω μεταξύ, χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε νέο θλιβερό ρεκόρ διασωληνωμένων σε ΜΕΘ. Ο αριθμός αυξήθηκε σε 608, σπάζοντας το όριο των 600, ενώ την ίδια ώρα άλλοι 99 άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 4.440 ασθενείς νοσηλεύονται με κοροναϊό με τους περισσότερους να νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και ΜΑΦ.
Από τους 608 διασωληνωμένους, οι 11 (ποσοστό 1,8%) είναι ηλικίας 18-39 χρόνων, ενώ 258 (42,5%) είναι ηλικίας 40-64 χρόνων και 358 (ποσοστό 55,7%) άνω των 65 χρόνων.
Παράλληλα, οι νεκροί αυξήθηκαν κατά 99, με το σύνολο να ανέρχεται πλέον σε 2.001, ξεπερνώντας και το φράγμα των 2.000, την ώρα που μέχρι τις 31 Οκτωβρίου ανέρχονταν σε 626.
Οσον αφορά τα κρούσματα, η εικόνα δείχνει βελτιωμένη, αλλά όχι ακόμη στα επιθυμητά επίπεδα που έχουν θέσει κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι. Από τα 2.018 που εντοπίστηκαν χθες (99.306 στο σύνολο από την αρχή της πανδημίας), τα μισά περίπου αφορούν Θεσσαλονίκη (562) και Αττική (408), ενώ τριψήφια είναι τα νούμερα σε Λάρισα (115) και Πιερία (113).
Ο χάρτης των κρουσμάτων
2 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
408 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής
562 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
42 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
9 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
7 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας
17 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
5 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
22 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
24 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
26 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
6 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
11 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
70 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
19 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
8 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
37 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Καλύμνου
28 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
6 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
6 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
12 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
26 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
2 κρούσματα από την Π.Ε. Λακωνίας
115 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
14 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
4 κρούσματα στην Π.Ε. Λήμνου
52 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
10 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου
42 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
70 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
113 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας
3 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
9 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
8 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
2 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου
64 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων
40 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
25 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
29 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
27 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
7 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
18 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση