Το lockdown δύο ταχυτήτων πρόκρινε και ο Ηλίας Μόσιαλος μιλώντας για το επόμενο στάδιο άρσης των μέτρων.
Ο καθηγητής του LSE εξήγησε γιατί η χώρα δεν πρέπει να ανοίξει όλη μαζί ενώ παρουσίασε και τους έξι δείκτες στους οποίους βασίζονται οι ειδικοί για να παίρνουν τις αποφάσεις τους για το τι θα ακολουθήσει. Εκτίμησε μάλιστα ότι επόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν όλοι αυτοί οι δείκτες να παρουσιάζουν μια κάμψη.
Ποιοι είναι αυτοί οι έξι δείκτες
- Ο πρώτος, είναι ο δείκτης αύξησης και μείωσης των κρουσμάτων
- Ο δεύτερος είναι αν παρουσιάζει κάμψη ο αριθμός των κρουσμάτων στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες
- Ο τρίτος είναι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία
- Ο τέταρτος δείκτης είναι ο αριθμός των θανάτων
- Ο πέμπτος δείκτης που όμως δεν έχουμε στην χώρα μας είναι πόσοι έχουν κολλήσει σε κάθε περιοχή της Ελλάδας. Αυτό επιτυγχάνεται με τυχαίες δειγματοληψίες
- Ο έκτος είναι τι θέλεις να ανοίξεις πρώτα
Άρση του lockdown σε ζώνες
Όσον αφορά το lockdown, o Ηλίας Μόσιαλος ανέφερε πως η άρση πρέπει να γίνει κατά περίπτωση.
«Δε θα πρέπει να ανοίξει όλη η χώρα μαζί, δηλαδή ταυτόχρονα η Βόρεια με τη Νότια Ελλάδα. Πρέπει το άνοιγμα να γίνει πάλι σε ζώνες. Τώρα αν θα είναι δύο ή τρεις, θα το κρίνουν οι ειδικοί με βάση τα στατιστικά στοιχεία», τόνισε ο καθηγητής πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Να ανοίξουν τα σχολεία μόνα τους
Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, ο καθηγητής πρόσθεσε ότι για να ανοίξουν πρώτα αυτά, δεν πρέπει να λειτουργήσουν πολλά άλλα.
«Δεν μπορεί να ανοίξουν τα σχολεία με συνολική υπερφόρτωση της κυκλοφορίας», σημείωσε και υπογράμμισε ότι ο ίδιος θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό το άνοιγμα των σχολείων για την ψυχολογία των μαθητών, καθώς σε διαφορετική περίπτωση οι επιπτώσεις θα είναι δραματικές.
Περιμένουμε ανακοινώσεις για τα εμβόλια
Όσον αφορά στα εμβόλια και την ανακοίνωση της Astra Zeneca για το ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της θα επανεξεταστεί, ο κ. Μόσιαλος είπε ότι ακόμα και με 62% αποτελεσματικότητα και να μην επιβεβαιωθεί το 90% είμαστε πολύ χαρούμενοι πρώτον γοατί και αυτό είναι μεγάλο ποσοστό αλλά και γιατί θα έχουμε πολλά εμβόλια.
«Περιμένουμε τις ανακοινώσεις και άλλων εταιρειών που έχουν δουλέψει για ασφαλή εμβόλια». Για το θέμα του εμβολιασμού, του πληθυσμού, ο κ. Μόσιαλος είπε ότι μπορεί να μην έχουμε εμβόλια για το 60% αλλά αν έχουμε για το 25% του πληθυσμού, δηλαδή, για τους υγειονομικούς, τους ανθρώπους της πρώτη γραμμής και για τους ευάλωτους την πρώτη γραμμή θα αρχίσουμε να αναχαιτίζουμε την πανδημία.
Δυναμώνουν οι φωνές για lockdown δύο ταχυτήτων
Σημειώνεται πως και πριν τις δηλώσεις του κ. Μοσιαλου, ήδη είχε πέσει στο τραπέζι το σενάριο για lockdown «δύο ταχυτήτων» εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων στις επαρχιακές πόλεις της Ελλάδας.
Όπως επισήμανε ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρόβλημα έχει μετατοπιστεί στην επαρχία» και δεν απέκλεισε το γεγονός κατά τη σταδιαρκή άρση των περιοριστικών μέτρων, κάποιες περιοχές να είναι σε lockdown και κάποιες άλλες όχι.
«Ο δείκτης Ro έχει αρχίσει να είναι κάτω από τη μονάδα σε Αθήνα και ίσως Θεσσαλονίκη, αλλά είναι πάνω από 1 σε ορισμένες επαρχιακές πόλεις κυρίως της Κεντρικής και της Βορείου Ελλάδας. Το πρόβλημα έχει αρχίσει να μετατοπίζεται προς την επαρχία. Οι κάτοικοι μιας μικρής πόλης ή ενός χωριού δεν πρέπει να νομίζουν ότι δεν τους αφορά το θέμα. Είναι εξαιρετικά εύκολο ξαφνικά μια περιοχή που δεν είχε κρούσματα να αποκτήσει. Ένα σενάριο που μπορεί να ισχύσει είναι σε κάποιες περιοχές να έχουμε lockdown και σε κάποιες όχι», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως σημείωσε επιδίωξη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων είναι στις 7 Δεκεμβρίου, οπότε και θα ξεκινήσει το άνοιγμα της αγοράς, είναι να έχουν περιοριστεί τα κρούσματα σε τριψήφιο αριθμό. «Εφόσον τηρούνται τα μέτρα και οι επαφές μεταξύ των ατόμων ελαττώνονται, λογικά θα μειωθούν και τα κρούσματα. Απλώς δεν είμαι σίγουρος ότι η καραντίνα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, εφαρμόζεται και στις μικρές πόλεις», επισήμανε ο καθηγητής Μικροβιολογίας.
Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι τα χειρότερα πέρασαν και «πιστεύω ότι πλέον θα είμαστε σε ύφεση, απλώς ακόμα έχουμε μια ασταθή κατάσταση σε διάφορες περιοχές».
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, η πίεση στο σύστημα υγείας θα κρατήσεις σίγουρα 1-2 εβδομάδες ακόμα. «Τα βαριά περιστατικά θα εξακολουθήσουν, γιατί υπάρχουν ασθενείς που νόσησαν πριν 10-15 μέρες. Ας μην κοιτάμε ακόμα τις διασωληνώσεις και τους νεκρούς, αλλά τα κρούσματα και την εξάπλωσή του σε όλη την Ελλάδα», πρόσθεσε τονίζοντας ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να είναι και πενταπλάσιος από αυτόν που καταγράφεται, καθώς κάποιοι ασθενείς μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί ή να μην υποβάλλονται σε τεστ.
Οι αποφάσεις για σχολεία, λιανικό εμπόριο, εστίαση
Σχετικά με τα μέτρα, φαίνεται να «κλειδώνει» το άνοιγμα των Δημοτικών και των Νηπιαγωγείων στις 7 Δεκεμβρίου ενώ θα ακολουθήσουν πιο μετά οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων.
Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, βασική προτεραιότητα είναι να ανοίξουν τα σχολεία, επισημαίνοντας ότι υπάρχει ένα ενδεχόμενο να ανοίξουν πρώτα τα Δημοτικά.
«Οι αποφάσεις, θα ληφθούν τις επόμενες εβδομάδες και εξαρτάται από το επιδημιολογικό φορτίο», είπε η υπουργός Παιδείας μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6. Η κ. Κεραμέως, σημείωσε πώς οι συζητήσεις με τους επιστήμονες θα διεξαχθεί τις επόμενες εβδομάδες όπου θα δρομολογηθούν και οι ανάλογες αποφάσεις. Πάντως, το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι να ανοίξουν πριν τις γιορτές. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν θα γίνουν rapid test στα σχολεία, υπογράμμισε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει αυτή η εισήγηση.
Όσον αφορά το λιανεμπόριο αυτό θα «ανοίξει» είτε στις 7 Δεκεμβρίου, είτε μία εβδομάδα αργότερα.
Ενδεχομένως πρώτα να ανοίξουν οι μικρές επιχειρήσεις και στη συνέχεια τα μεγάλα εμπορικά μέτρα ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και το σύστημα click away για την αποφυγή του συνωστισμού.
Έτσι ο καταναλωτής θα αγοράζει και θα πληρώνει ηλεκτρονικά ένα προϊόν και θα πηγαίνει στο κατάστημα μόνο για το παραλάβει.
Όλη προσοχή πάντως των ειδικών φαίνεται να επικεντρώνεται στην εστίαση.
Οι ειδικοί δεν έχουν αποφασίσει πότε και αν πρέπει να ανοίξουν τα εστιατόρια μέσα στις γιορτές ή τον Γενάρη, όπως θα κάνει η Γαλλία στις 20 Ιανουαρίου.
Φυσικά, είναι αυτονόητο πως στην εστίαση θα υπάρξουν αυστηρά μέτρα με απαγόρευση όρθιων πελατών, συγκεκριμένο αριθμό ατόμων ανα τραπέζι, αποστάσεις και χρήση μάσκας.
Αυξημένη πίεση δέχεται το ΕΣΥ
Οι αποφάσεις των ειδικών θα ληφθούν με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, ενώ μέχρι στιγμής η πίεση που δέχεται το ΕΣΥ παραμένει αυξημένη, σε αντίθεση με τα κρούσματα τα οποία αρχίζουν και εμφανίζουν πτωτική τάση.
Μόνο χθες Πέμπτη 26/11 ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε, 2.018 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 99,306, εκ των οποίων το 53,1% άνδρες.
Τα 4.851 (4,9%) κρούσματα θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 25.924 (26.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 608 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. Οι 166 (27,3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 80,8% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 524 ασθενείς.
Τέλος, είχαμε 99 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 2.001 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 806 (40,3%) αφορούν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97,1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.