Συγγνώμη για τη σύλληψη των εννέα γυναικών ακτιβιστριών στην πλατεία Συντάγματος την Παγκόσμια Μέρα κατά της βίας σε βάρος γυναικών, ζήτησε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος χαρακτήρισε τις συλλήψεις ως «υπερβολή».
Υπερβολή
«Έχουν δίκιο οι συγκεκριμένες κυρίες. Θεωρώ ότι ήταν μια υπερβολή που δεν έπρεπε να γίνει, και οφείλω να ζητήσω και συγγνώμη για αυτό. Δεν έπρεπε να γίνει αυτή η υπερβολή» τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μιλώντας στον Realfm 97,8.
Από εκεί και πέρα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης υπεραμύνθηκε της επί της ουσίας αντισυνταγματικής απαγόρευσης των συναθροίσεων με την αναστολή του άρθρου 11 του Συντάγματος κατά το τριήμερο του Πολυτεχνείου, αλλά και της βίαιης διάλυσης της συγκέντρωσης στο Εφετείο για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, ενώ προανήγγειλε τη χρήση καμερών από τα ΜΑΤ και άλλα σώματα της ΕΛ.ΑΣ όταν τα τελευταία θα επιχειρούν κατά διαδηλωτών.
«Το γεγονός όμως ότι δεν γράψαμε την ημέρα του Πολυτεχνείου ήταν μέσα στο πλαίσιο μιας πολιτικής ήπιας αντιμετώπιση εντός των ορίων προκειμένου όλα τα κόμματα να καταθέσουν ένα στεφάνι και να κάνουν μια μικρή εκδήλωση. Όταν όμως αυτό πήγε να εξελιχθεί σε μια μεγάλη πορεία, τότε το κράτος και η αστυνομία αντέδρασαν και δεν το ανέχτηκαν» ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης λέγοντας ότι «έπρεπε να γίνει αυτή η απαγόρευση, ήταν επιβεβλημένη».
Αποφάσεις σε κεντρικό επίπεδο
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ξεκαθάρισε ότι δεν μπορούν να γίνουν συγκεντρώσεις ούτε στις 6 Δεκεμβρίου, στην επέτειο για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. «Θα ληφθούν αποφάσεις σε κεντρικό επίπεδο, αλλά η σκέψη μου είναι ότι δεν μπορεί να γίνουν συγκεντρώσεις και πορείες, όπως κάθε χρόνο» ανέφερε.
Κάμερες σε ΜΑΤ, ΟΠΚΕ και ΔΡΑΣΗ
Σε ότι αφορά τη χρήση καμερών από τα ΜΑΤ και τα άλλα σώματα της Αστυνομίας ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σημείωσε:
«Έχει τελειώσει η υπόθεση. Έχουν ρυθμιστεί όλες οι νομικές και τεχνικές λεπτομέρειες. Πιστεύω τις επόμενες ημέρες τα ΜΑΤ θα βγαίνουν στις επιχειρήσεις με κάμερα της οποίας η λειτουργία θα ανακοινώνεται σε αυτούς που διαδηλώνουν, ότι από τώρα αρχίζει η καταγραφή».
Ο κ. Χρυσοχοϊδης, σημείωσε ότι αυτό το υλικό θα πηγαίνει σε ένα σημείο όπου θα κρατιέται με όλους τους κανόνες και τις δικλείδες ασφαλείας για τα προσωπικά δεδομένα. «Αν χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί για προανακριτικούς λόγους, είναι προφανές ότι με άδεια του εισαγγελέα θα χρησιμοποιείται» ανέφερε.
«Και άλλες ομάδες της αστυνομίας όπως η ΟΠΚΕ και η ΔΡΑΣΗ, θα φέρουν κάμερες στο σώμα τους, άλλου είδους, που θα χρησιμοποιούνται την ώρα των επιχειρήσεών τους. Πιστεύω ότι αυτό θα συμβάλει στη διαφάνεια των επιχειρήσεων της αστυνομίας και θα λυθούν πολλά προβλήματα» συμπλήρωσε.
Νέο δόγμα
Επίσης, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είπε ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν περαιτέρω ανακοινώσεις για τις διαδηλώσεις και τις συναθροίσεις και έκανε λόγο για αλλαγή του επιχειρησιακού δόγματος.
«Θα υπάρξει καινούργιο επιχειρησιακό δόγμα, θα υποχωρήσουμε σε ό,τι αφορά τη χρήση χημικών. Θα υπάρξουν άλλα πράγματα πιο ήπια έτσι ώστε να αλλάξουμε ριζικά όλο αυτό το επιχειρησιακό δόγμα της αστυνομίας που χρησιμοποίησε κατά κόρον ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έριξε 3 φορές περισσότερα χημικά σε έναν χρόνο από ό,τι έχουμε ρίξει εμείς σε έναν χρόνο», επισήμανε.
Έξω δεν μεταδίδεται
Τέλος ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στα κρούσματα κοροναϊού στην Ελληνική Αστυνομία λέγοντας ότι αγγίζουν περίπου τα 500.
«Η αστυνομία αυτή τη στιγμή έχει γύρω στα 500 κρούσματα. Ελάχιστοι, νομίζω μετρούνται στα δάχτυλα μιας παλάμης, νοσηλεύονται γιατί είναι νέοι άνθρωποι. Δυστυχώς, όλο το πρόβλημα έρχεται από φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον όχι από το υπηρεσιακό» είπε ο υπουργός.
Μάλιστα σε ότι αφορά τις εικόνες συνωστισμού των δυνάμεων της Αστυνομίας κατά τις ημέρες του Πολυτεχνείου ο κ. Χρυσοχοΐδης υποστήριξε ότι «οι άνθρωποι που αναπτύχθηκαν στο Πολυτεχνείο, φορούσαν όλοι μάσκες, ήταν αραιά ο ένας από τον άλλον βάσει οδηγίας που δόθηκε και ήταν έξω. Δεν μεταδίδεται έξω, στην ατμόσφαιρα, ο ιός, Ο ιός μεταδίδεται σε κλειστούς χώρους. Γίνονται τα πάντα και λαμβάνονται πολύ αυστηρά μέτρα και υπάρχουν εντολές προς τους διοικητές των υπηρεσιών για την τήρηση των μέτρων».