Στην εξωστρέφεια και την ενεργητικότητα επιδιώκει να επενδύσει η Ελλάδα όσον αφορά τις διπλωματικές επαφές και την προσπάθεια οικοδόμησης σχέσεων με προοπτική εξέλιξής τους σε συνεργασίες στρατηγικής σημασίας με τις αραβικές χώρες. Επόμενος στόχος, μετά και τη συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά και τις σχέσεις με την Αίγυπτο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, είναι η ενδυνάμωση των σχέσεων Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας.

Τόσο από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας όσο και από το υπουργείο Εξωτερικών βρίσκονται στην τελική ευθεία, σύμφωνα με πληροφορίες, για την υπογραφή και υλοποίηση της συμφωνίας αποστολής μιας ελληνικής πυροβολαρχίας αντιαεροπορικών Patriot και αντίστοιχου ανθρώπινου δυναμικού στη Σαουδική Αραβία, με στόχο τη συμβολή τους στην προστασία κρίσιμων υποδομών ενέργειας, με τα έξοδα, όπως είχε συμφωνηθεί, να καλύπτονται συνολικά από το Ριάντ.

Διπλωματικές πηγές τονίζουν τη συμβολή του ΥΠΕΘΑ στις συνομιλίες για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, ενώ το θέμα – σύμφωνα με αρμόδιες πηγές – τέθηκε και κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν τις προηγούμενες ημέρες ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας με τον σαουδάραβα ομόλογό του, πρίγκιπα Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούν, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι η επίσκεψη στο Ριάντ για τις υπογραφές προγραμματίζεται στα μέσα Δεκεμβρίου, με καθοριστικό παράγοντα στην υλοποίηση του ταξιδιού τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας. Παράλληλα με τις συνεννοήσεις που αφορούν τους Patriot και οι οποίες είχαν ξεκινήσει αρχές του χρόνου, η Αθήνα προωθεί και τις συνεννοήσεις για οικονομική συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία, που εκτιμάται ότι θα ξεκλειδώσει με την εν λόγω «διευκόλυνση» των Patriot, η οποία έχει και τις «ευλογίες» των ΗΠΑ.

Η ενδυνάμωση των σχέσεων Ελλάδας – Αιγύπτου – ΗΑΕ – Σαουδικής Αραβίας, σημειώνουν διπλωμάτες, ενισχύει το μέτωπο απέναντι στον νεοοθωμανισμό της Τουρκίας, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και η ομαλοποίηση των σχέσεων του Ισραήλ με αραβικές χώρες, που δημιουργεί νέες προοπτικές συνεργειών και συνεργασιών. Στο πλαίσιο των συνεργασιών αναμένεται και διεύρυνση των τριμερών σχημάτων συνεργασίας, με φιλοδοξία τα ΗΑΕ να λάβουν πρόσκληση για συμμετοχή τόσο στην τριμερή Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου όσο και στην τριμερή Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, με αρμόδιες πηγές να επισημαίνουν ότι οι συνδυασμοί μπορεί να ανοίξουν ακόμα περισσότερο, τονίζοντας ιδιαίτερα τον ρόλο της Αιγύπτου στις εξελίξεις.

Ενημέρωση

Για τις διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας, και δη τη συμφωνία με τα ΗΑΕ, ενημέρωσε προχθές τους εκπροσώπους των κομμάτων ο Νίκος Δένδιας, αναφερόμενος και στις εξελίξεις που σχετίζονται με τις κινήσεις της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα παραμένει ανοιχτή στον διάλογο με την Αγκυρα, προϋπόθεση για τον οποίο είναι η απόδειξη σεβασμού στο διεθνές δίκαιο και όχι οι ευκαιριακές πρωτοβουλίες ενόψει και της Συνόδου Κορυφής. Ο ΥΠΕΞ χαρακτήρισε τη συμφωνία με τα ΗΑΕ, η οποία θα έρθει στη Βουλή προς κύρωση και εμπεριέχει ρήτρα αμυντικής συνδρομής, ως σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν στρέφεται εναντίον οιουδήποτε.

Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε τη συμφωνία ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη να τεθεί ξανά το ζήτημα ουσιαστικών κυρώσεων στη Σύνοδο Κορυφής και υπογραμμίζοντας ότι «η έλλειψη σαφών κόκκινων γραμμών αποθρασύνει την τουρκική προκλητικότητα». Η Ελλάδα «αρχίζει να αναπτύσσει σοβαρές συμμαχίες στην ευρύτερη περιοχή της, μια περιοχή στην οποία ως τώρα ήμασταν απόντες», εκτίμησε ο βουλευτής της ΝΔ Αγγελος Συρίγος.

Χρήσιμη χαρακτήρισε τη συμφωνία και ο τομεάρχης Εξωτερικών του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ για εμπεριστατωμένη ενημέρωση έκανε λόγο η εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα. Στις στρατηγικής σημασίας σχέσεις που διατηρούν με την Τουρκία οι λεγόμενοι σύμμαχοι της Ελλάδας, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος.