Παράταση… διαρκείας στο lockdown αναμένεται να δείξει η κυβέρνηση καθώς εκτιμά ότι η άρση των μέτρων θα πρέπει να γίνει σταδιακά και με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρχουν πισωγυρίσματα.
Μπορεί τα τελευταία 24ωρα η μείωση των κρουσμάτων να δημιουργεί μια συγκρατημένη αισιοδοξία ωστόσο το επιστημονικό προσωπικό εφιστά την προσοχή επισημαίνοντας προς την κυβέρνηση ότι η κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα κρίσιμη.
Αν και όπως είχε διαρρεύσει τις προηγούμενες ημέρες εντός της εβδομάδας αναμένονταν οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την σταδιακή άρση των μέτρων, όπως όλα δείχνουν οι αποφάσεις μετατίθενται για τις επόμενες ημέρες με τα σενάρια για νέα παράταση του lockdown τουλάχιστον κατά μια εβδομάδα όχι μόνο να κερδίζουν έδαφος αλλά και να θεωρούνται πλέον σίγουρα.
Την παράταση του lockdown έδειξε από το Σάββατο ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη σημειώνοντας ότι« θα κάνουμε διαφορετικά Χριστούγεννα φέτος. Πολύ – πολύ πιο περιορισμένα, με τις οικογένειες μας, με τους ανθρώπους που αγαπάμε, άντε ενδεχομένως μία οικογένεια ακόμα. Και έτσι πρέπει να γίνει σε αυτό το ιδιαίτερο 2020, το οποίο μας επιφύλαξε πάρα πολλές εκπλήξεις».
Στο ίδιο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, μιλώντας στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός απηύθυνε συστάσεις προς τους υπουργούς να μη μιλάνε για ημερομηνίες άρσης του lockdown, τονίζοντας με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι «απέχουμε πολύ από την λήψη των οριστικών αποφάσεων».
«Η κατάσταση βαίνει οριακά καλύτερη. Έχουμε πια, εκτός από τη μείωση στα κρούσματα, τις πρώτες ενδείξεις ότι αρχίζει σταδιακά να μειώνεται και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στη Βόρεια Ελλάδα», είπε ο χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός αποφεύγοντας ωστόσο ο ίδιος να μιλήσει για άρση των μέτρων αλλά «προσεκτική χαλάρωση».
Στις αποφάσεις που θα πρέπει να πάρουμε, λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των ειδικών, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Ο δρόμος μας ίσως να φανεί πιο αργός, αλλά θα είναι πιο σίγουρος και πιο ασφαλής. Και κυρίως πρέπει να είναι ένας δρόμος χωρίς πισωγυρίσματα».
Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι στις αποφάσεις που θα πάρει η κυβέρνηση θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι εισηγήσεις των ειδικών. «Να τονίσω ακόμα μία φορά ότι η καλύτερη συμπαράσταση όλων μας στο μεγάλο αγώνα τον οποίο δίνουν οι υγειονομικοί μας, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, είναι να κάνουμε το προφανές, να συνεχίσουμε με απόλυτη προσήλωση να ακούμε τις εντολές των ειδικών», είπε χαρακτηριστικά.
Οι επιστήμονες πάντως παρά το γεγονός ότι παραδέχονται ότι οι πολίτες έχουν κουραστεί από τα παρατεταμένα περιοριστικά μέτρα, τονίζουν σε όλους τους τόνους ότι θα χρειαστεί και άλλη παράταση του lockdown πέρα από αυτή που έχει ανακοινωθεί μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου, καθώς υπάρχει ο φόβος για περαιτέρω διασπορά του ιού και νέα πίεση σε νοσοκομεία και ΜΕΘ, αν ανοίξουν άμεσα λιανεμπόριο, σχολεία και εστίαση.
Οι ειδικοί μιλούν πλέον ξεκάθαρα για lockdown και μέσα στις γιορτές καθώς οποιαδήποτε χαλάρωση των μέτρων θα γυρίσει τη χώρα πίσω.
Ενδεικτική είναι η δήλωση του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη ο οποίος προτείνει lockdown και μέσα στις γιορτές, έτσι ώστε η χώρα να ανοίξει μια και καλή μαζί με το εμβόλιο.
Mιλώντας στον Alpha 98,9 ο κ. Σαρηγιάνης είπε τι πρέπει να φτάσουμε τις ανάγκες των κλινών διασωλήνωσης στο 60%, αυτή τη στιγμή είμαστε στο 85%, έτσι ώστε σε περίπτωση που υπάρξει έξαρση να είμαστε έτοιμοι. Για να φτάσουμε στο 60%, πρέπει να πάμε στις 21 Δεκεμβρίου, ίσως και λίγο αργότερα. Το πότε θα γίνει το άνοιγμα λοιπόν είναι ανάλογα με τα κριτήρια που βάζει ο καθένας. Αν θέλουμε να δούμε αναζωπύρωση μετά το τέλος του Ιανουαρίου, όταν μπει και το εμβόλιο στην εξίσωση, τότε πρέπει να κρατήσουμε το lockdown και μέσα στις γιορτές. Προσπαθούμε να δούμε με βάση τις πληροφορίες που έχουμε για το πρόγραμμα του εμβολιασμού, ώστε να το λάβουμε κι αυτό υπόψιν και να έχουμε μια πραγματική πρόβλεψη για το άνοιγμα».
Δεν είμαστε σε θέση να κάμψουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας καθώς όταν αίρεται κάποιο μέτρο, ανοίγουμε μια πόρτα για περαιτέρω διάδοση του ιού είπε και ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ Γιάννης Τούντας
«Το δεύτερο κύμα θα υποχωρήσει με τα υφιστάμενα μέτρα. Η κινητικότητα που επιτρέπεται αυτό τον καιρό και αυτή που θα αυξηθεί τα Χριστούγεννα, θα τροφοδοτήσουν το δεύτερο κύμα και δεν θα το αφήσουν να καμφθεί», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο MEGA.
«Θα δούμε αυτά τα δύο κρίσιμα και σκληρά δεδομένα να κάμπτονται. Αλλά θα κάμπτονται σταδιακά» ανέφερε, ενώ πρόσθεσε πως, εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα συνεχίζουν να βελτιώνονται έως τις 14 Δεκεμβρίου, ένα μέρος της οικονομίας θα είναι σε θέση να ανοίξει τα Χριστούγεννα, «όχι η εστίαση όμως».
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος υπογράμμισε ότι το σύστημα βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού και τόνισε πως αν τυχόν έχουμε μια βεβιασμένη απόφαση για άρση της καραντίνας μπορεί να βιώσουμε μια υποτροπή πολύ χειρότερη από σήμερα. Όπως είπε χαρακτηριστικά «η πρόωρη χαλάρωση θα εκτινάξει τον αριθμό των ατόμων που θα χρειαστούν νοσηλεία και νοσηλεία σε ΜΕΘ».
Μιλώντας το πρωί στο MEGA ο Μανώλης Δερμιτζάκης, υπογράμμισε ότι οι επόμενες μέρες είναι εξαιρετικά κρίσιμες. «Οι επόμενες 10 μέρες είναι περίοδος αναμονής. Οι πρώτες μέρες είναι πάντα με μικρότερο ρυθμό μείωσης, ενώ όσο περνάνε οι μέρες στο lockdown, ο ρυθμός αυτός θα επιταχύνεται», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δερμιτζάκης.
Μιλώντας για το άνοιγμα της εστίασης και του λιανεμπορίου, ο κ. Δερμιτζάκης υποστήριξε ακόμα πως αυτό μπορεί να γίνει μόνο εφόσον εφαρμοστούν αυστηρά μέτρα, καθώς υπάρχει κίνδυνος για αυξημένη δυνατότητα μετάδοσης. «Εάν η μείωση των κρουσμάτων επιταχυνθεί γύρω στις 15 Δεκεμβρίου ή και νωρίτερα μπορεί να είμαστε γύρω στα 500 ή και λιγότερα κρούσματα. Αν είμαστε εκεί δεν υπάρχει λόγος να μην ανοίξουν τα μαγαζιά» δήλωσε.
Το άνοιγμα του λιανεμπορίου προσκρούει σε ένα μεγάλο θέμα που είναι ποια καταστήματα θα μπορούσαν να ανοίξουν, δεδομένου ότι τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν άνοιγμα των εμπορικών κέντρων κι από την άλλη, ουδείς θέλει να αντικρύσει εικόνες με καταναλωτές να στέκονται χωρίς αποστάσεις στην «ουρά», έξω από μικρότερα καταστήματα. Ενα από τα σενάρια που κερδίζει έδαφος είναι να ανοίξουν στις 14 τα μικρά κατάστημα και ενδεχομένως στις 21 τα μεγαλύτερα (εμπορικά και Malls).
Σε ότι αφορά την εστίαση τα πράγματα είναι ακόμα πιο περίπλοκα. Σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να ανοίξουν κλαμπ και νυχτερινά κέντρα διασκέδασης καθώς αυτό θα ήταν καταστροφικό στην παρούσα φάση. Για την εστίαση υπήρξε μια συζήτηση για λειτουργία μόνο εστιατορίων και καφετεριών ωστόσο αυτό προσκρούει στην άρνηση των επιχειρηματιών καθώς οι ίδιοι θεωρούν καταστροφικό το άνοιξε κλείσε. Πάντως εφόσον ανοίξουν εστιατόρια και καφετέριες πιθανότατα θα γίνουν με τους όρους που ισχύουν σήμερα, δηλαδή έως τις 8:30 το βράδυ καθώς μετά ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας και με περιορισμούς στον αριθμό των ατόμων, τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας (μάσκες και αποστάσεις)
Επιβαρυμένη η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα
Στo «κόκκινο» εξακολουθεί να βρίσκεται η Θεσσαλονίκη, αλλά και οι άλλοι νόμοι της Βόρειας Ελλάδας, όπως η Δράμα, οι Σέρρες και η Πιερία, με τη διασπορά του κοροναϊού να παραμένει υψηλή και με τις υγειονομικές μονάδες να βρίσκονται πάνω από τα όρια τους, ενώ νοσούν και αρκετοί υγειονομικοί.
Μάλιστα ο ίδιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας είπε ότι δεν πρέπει να γίνει καμία άρση στο lockdown εάν δεν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά στοιχεία.
Όπως είπε, ο ίδιος εκτιμά πως τα δημοτικά σχολεία με τον τρόπο που λειτουργούν στη χώρα μας συνεισφέρουν στο επιδημιολογικό φορτίο.
«Αν δεν φτάσουμε σε κάποιο επίπεδο ώστε να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα έχουμε αναζωπύρωση εντός του Δεκεμβρίου στην πόλη μας και στην περιοχή μας, δεν πρέπει να συζητάμε για ημερομηνίες. Είναι κάτι εξαιρετικά επίφοβο, μπορεί αυτή τη στιγμή να γλιτώσαμε το μεγάλο κακό απ’ ότι δείχνουν οι αριθμοί, αλλά πραγματικά είναι πολύ επίφοβο πίσω σε κακά νούμερα ακόμα και μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων» υπογράμμισε ο κ. Ζέρβας.
Γρίφος με τα σχολεία
Στο τέλος της εβδομάδας και εφόσον εκτιμηθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα παραπέμπονται οι αποφάσεις για τα σχολεία. Αυτό άλλωστε τόνισε και η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη.
Ωστόσο, σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας κ. Παπαευαγγέλου, προφανώς και πρέπει να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες, αλλά ακόμα δεν έχει αποφασιστεί πότε, καθώς αυτές τις ημέρες θα συνεδριάζει καθημερινά η Επιτροπή προκειμένου να καταλήξει στον «χάρτη» του ανοίγματος. «Μέχρι μέσα της εβδομάδας θα έχει δημιουργηθεί η αίσθηση του χάρτη, δηλαδή τι θα ανοίξει και πότε και μέχρι τέλος της εβδομάδας θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις», επισήμανε.
Η ίδια σημείωσε ότι τα Δημοτικά πρέπει να ανοίξουν, αλλά σε αυτή τη φάση η Επιτροπή επεξεργάζεται τα στοιχεία των σχολείων προκειμένου να δει τα πραγματικά κρούσματα που είχαν καταγραφεί σε αυτά πριν κλείσουν.
Να ανοίξουν τα σχολεία τον Ιανουάριο πρότεινε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θεόδωρος Τσούχλος και μάλιστα με δυνατότητα να γίνονται τεστ.
Ο κ. Τσούχλος ανέφερε ότι ο Δεκέμβριος πρέπει να είναι ο μήνας που θα συζητηθούν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τηλεκπαίδευση και θα βρεθούν οι απαραίτητες λύσεις.