Το Καλκάρ είναι μία μικρή μεσαιωνική πόλη της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας στα σύνορα της Γερμανίας με την Ολλανδία. Με τα προβλήματά της φυσικά στην πανδημία κορωνοϊού. Η δήμαρχος της πόλης, Μπρίτα Σουλτς, ενημέρωνε την περασμένη Τρίτη τους 13.880 κατοίκους της πόλης ότι μέσα σε ένα 24ωρο ο δείκτης μεταδοτικότητας του ιού (κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους σε επτά ημέρες) αυξήθηκε σε μία ημέρα από 50 στα 65 κρούσματα. Στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά της συνιστούσε αυστηρή τήρηση των περιοριστικών μέτρων. Η ιστοσελίδα του Δήμου είναι γεμάτη από εκδηλώσεις που δεν πραγματοποιήθηκαν και εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί αλλά ακυρώνονται.
Μόνον το AfD δεν πτοείται. Εν μέσω του δεύτερου κύματος του κοροναϊού, πραγματοποιεί στο Καλκάρ το παγγερμανικό συνέδριο του κόμματος με φυσική παρουσία 600 συνέδρων από όλη τη Γερμανία. Μαζί με τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής και τους δημοσιογράφους, περίπου 800 άτομα είναι σήμερα και αύριο συγκεντρωμένα στις εγκαταστάσεις ενός πυρηνικού εργοστασίου ενέργειας που δεν λειτούργησε ποτέ.
Ομάδες περιφρούρησης του AfD και της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου ελέγχουν την τήρηση των κανόνων, π.χ. τη χρήση μάσκας. Αν χρειαστεί μπορούν να ζητήσουν και τη βοήθεια της αστυνομίας, η οποία ούτως ή άλλως θα είναι στην περιοχή με ενισχυμένη παρουσία εξαιτίας των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας που έχουν από ημέρες προγραμματιστεί. «Μπορεί να εξελιχθεί σε εστία κοροναϊού», προειδοποιεί η δήμαρχος Μπρίτα Σουλτς. Είναι «ανεύθυνο» αλλά δεν μπορούσε να απαγορευτεί.
H απόφαση του AfD να πραγματοποιήσει το συνέδριο είναι από μόνη της πολιτικό μήνυμα. Το ακροδεξιό, εθνικο-λαϊκιστικό κόμμα δεν συμβιβάζεται και δεν ακολουθεί την κυβέρνηση και τους άλλους στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Στο πρώτο κύμα τον περασμένο Μάρτιο έδειξε για λίγο συναινετική διάθεση. Γρήγορα όμως πέρασε στην αμφισβήτηση των περιοριστικών μέτρων και στη μετωπική επίθεση κατά της κυβέρνησης της Μέρκελ, εντός και εκτός Βουλής.
Ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ, κοινοβουλευτικός ηγέτης του AfD και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μίλησε από το βήμα του Μπούντεσταγκ για «δικτατορία του κορωνοϊού υπό προθεσμία» και επέκρινε την κυβέρνηση για «προπαγάνδα πολέμου». Κορυφαία στελέχη του κόμματος και βουλευτές του AfD συμμετέχουν ενεργά στις διαδηλώσεις των «Κβερντέκνερ» (αρνητών της πανδημίας, συνωμοσιολογιών, αντιεμβολιαστών, δεξιών και αριστερών αντισυστημικών).
Δύο γνωστοί από το YouΤube προπαγανδιστές του AfD, με πρόσκληση βουλευτών του κόμματος, μπήκαν στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα και έβρισαν χυδαία στο ασανσέρ τον χριστιανοδημοκράτη υπουργό Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ. Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του AfD, Γκάουλαντ, ζήτησε συγγνώμη για τη συμπεριφορά των «επισκεπτών», που πυροδότησε εκ νέου σκέψεις για απαγόρευση του κόμματος. Εντός του Δεκεμβρίου αναμένεται σχετική έκθεση από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος.
Είναι ο απόλυτος κυνισμός, όταν οι νοσταλγοί του Γ’ Ράιχ κατηγορούν τη σημερινή ηγεσία της Γερμανίας για κατάλυση του Συντάγματος και συγκρίνουν τους «αναγκαστικούς νόμους» του Χίτλερ το 1933 με τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας.
Η AfD φέρει ευθύνη για την ενίσχυση του ακροδεξιού εξτρεμισμού, διαπιστώνει η ομοσπονδιακή υπουργός Δικαιοσύνης, Κριστίνε Λάμπρεχτ. «Πολλές από της δηλώσεις πολιτικών του AfD είναι σαφώς ρατσιστικές και αντιδημοκρατικές». Οι δεξιοί λαϊκιστές θέλουν να σπάσουν τα όρια του επιτρεπτού για να νομιμοποιήσουν τη ρητορική του ρατσισμού και του ακροδεξιού εξτρεμισμού. «Αυτό είναι εύφορο έδαφος για να ανθεί το μίσος και η βία, και αυτό το έδαφος πρέπει να το αποξηράνουμε», τονίζει η σοσιαλδημοκράτης υπουργός.
Η πανδημία και το νέο κίνημα των αρνητών της, το οποίο προωθεί και εργαλειοποιεί το AfD, επικαλύπτουν προς το παρόν αλλά δεν λύνουν τα σοβαρά εσωτερικά προβλήματα συνοχής που έχει σήμερα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία». Τρία χρόνια μετά τις τελευταίες εκλογές που έφεραν το AfD με 12,6% στην Ομοσπονδιακή Βουλή και μάλιστα ως αξιωματική αντιπολίτευση, τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις κινούνται μεταξύ 9%-10%. Πριν από δύο χρόνια έφτανε στο 18%. Η άρνηση της πανδημίας και ο πόλεμος στη Μέρκελ δεν φέρνουν ψήφους στο AfD.
Το κόμμα είναι βαθύτατα διχασμένο ανάμεσα στους μετριοπαθείς με επικεφαλής τον πρόεδρο, Γιέργκ Μόιτεν, και τον ακραίο εθνικο-λαϊκιστή, Μπγιορν Χέκε, πρόεδρο του AfD στην ανατολικογερμανική Θουριγγία. Ο Χέκε ήταν επικεφαλής του ακραίας εσωκομματικής κίνησης «Πτέρυγα», η οποία διαλύθηκε επισήμως. Ωστόσο το ειδικό βάρος και η επιρροή στο κόμμα των στελεχών της πρώην «Πτέρυγας» που συνασπίζονται υπό τον Χέκε διευρύνεται συνεχώς, διαπιστώνει ο Τόμας Χάλντενβανγκ, πρόεδρος της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος.
Στο συνέδριο του Καλκάρ έχουν έναν ανοιχτό λογαριασμό με τον μετριοπαθή πρόεδρο Μόιτεν. Αυτός πίεσε και επέβαλε τελικά τη διαγραφή του προέδρου του AfD στο κρατίδιο του Βραδεμβούργου, Αντρέας Κάλμπιτς, ο οποίος είχε αποδεδειγμένα σχέσεις με νεοναζί στο παρελθόν. Είχε συμμετάσχει μάλιστα και σε κινητοποίηση της Χρυσής Αυγής το 2007 στην Αθήνα. Η θέση του Κάλμπιτς στο Βραδεμβούργο καλύφθηκε από στέλεχος του στρατοπέδου Χέκε. Τώρα, στο συνέδριο πρέπει να εκλεγεί ο αντικαταστάτης του στο ομοσπονδιακό προεδρείο του κόμματος.
Η εσωκομματική μάχη εξουσίας στην «Εναλλακτική για τη Γερμανία» δεν θα λήξει γρήγορα. Αυτό είναι κακή αφετηρία για το AfD στην επόμενη, εκλογική χρονιά 2021. Αλλά είναι θετική προοπτική για τη Γερμανία.