Τρία κανάλια επικοινωνίας με τους πολίτες, τα δύο ψηφιακά, ετοιμάζει η κυβέρνηση για τα «ραντεβού εμβολιασμού», προκρίνοντας, κατά πληροφορίες – πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη λύση – αυτήν της άυλης συνταγογράφησης.
Εξού και προδιαγράφεται στο επόμενο διάστημα ένταση στα καλέσματα για άμεση εγγραφή στο gov.gr, όπως ήδη αρχίζει να τα απευθύνει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. Την ίδια ώρα στον δημόσιο διάλογο μπαίνουν όροι όπως «πιστοποιητικά» ή «αποδεικτικά» εμβολιασμού σχετικά με την επόμενη μέρα λειτουργίας της οικονομίας. «Δεν πρόκειται να κυνηγάω με το εμβόλιο στον δρόμο ανθρώπους, οι οποίοι δεν θέλουν να εμβολιαστούν» ήταν από τη Θεσσαλονίκη η αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έδειξε το ενδεχόμενο «όχι εμείς, αλλά η ίδια η αγορά, η ελεύθερη οικονομία να επιβάλει περιορισμούς», κάνοντας δηλαδή πιο δύσκολη την καθημερινότητα όσων δεν εμβολιαστούν.
Σε κάθε περίπτωση, το Μαξίμου θέλει εμβολιασμό σίγουρα στο 70% του πληθυσμού και συνολικά η κυβέρνηση βρίσκεται επιχειρησιακά μπροστά σε διπλή «άσκηση»: αφενός για το πώς θα πάνε τα εμβόλια στις δημόσιες δομές και αφετέρου για το πώς θα πάνε οι πολίτες στα εμβολιαστικά κέντρα.
Ειδικά για το δεύτερο το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει στα σκαριά το τρίπτυχο «τηλεφωνικό κέντρο» για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, «ειδική πλατφόρμα ραντεβού» και αξιοποίησης της «άυλης συνταγογράφησης», την οποία αρμόδιες πηγές χαρακτηρίζουν ως το πιο «αυτόματο και καινοτόμο» σύστημα ενημέρωσης. Κατά τις ίδιες πηγές, ήδη 850.000 πολίτες είναι εγγεγραμμένοι στην πλατφόρμα στην οποία γίνεται το 15% της ημερήσιας συνταγογράφησης.
Με βάση την ιδέα στελεχών του υπουργείου, χωρίς αιτήσεις των πολιτών, θα φτάνει στους εγγεγραμμένους στο gov.gr ένα SMS ή mail με την προτεινόμενη ώρα και μέρα ραντεβού στο πλησιέστερο κέντρο εμβολιασμού, που ο παραλήπτης θα πρέπει απλώς να αποδέχεται. Για εμβολιασμό με ραντεβού και διπλό (με διαφορά ενός μήνα) μίλησε πάντως και ο Πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας ότι το εμβόλιο δεν θα είναι υποχρεωτικό.
Στάση αναμονής
Ηδη όμως το παράδειγμα της αεροπορικής Qantas, που προκρίνει ταξίδι υποχρεωτικά με «πιστοποιητικό» εμβολιασμού, δίνει πρώτο στίγμα αντίδρασης της αγοράς σε ένα λεπτό ζήτημα που αγγίζει και τα προσωπικά δεδομένα. Οι πληροφορίες λένε ότι η ελληνική πλευρά θα περιμένει και θα ακολουθήσει ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες. «Μην έχετε αμφιβολία ότι πέραν των κρατικών επιλογών που θα γίνουν είναι βέβαιο ότι θα κινηθούμε, τουλάχιστον ως προς τα ταξίδια, σε αυτή την κατεύθυνση. Και θα πρέπει να γνωρίζουν ενδεχομένως και αυτοί που οικειοθελώς δεν θα εμβολιαστούν ότι μπορεί να θέλουν να ταξιδέψουν και να μην μπορούν» ήταν η σχετική πρώτη τοποθέτηση (Status Fm) του Πρωθυπουργού.