Η στιγμή που θα ανοίξουν τα νυχτερινά κέντρα και μπαρ «θα αργήσει λίγο» τονίζει ο λοιμωξιολόγος, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος της Επιτροπής για τον κοροναϊό, Νικόλαος Σύψας, τονίζοντας ότι «η διασκέδαση δυστυχώς είναι υπερμεταδότης του ιού»
Προειδοποιεί δε, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», πως όταν ανοίξει η κοινωνία, όσο ανοίξει, την ίδια μέρα θα αρχίσει ξανά η μετάδοση του ιού και η διασπορά του και μετά από δύο εβδομάδες θα δούμε πάλι αύξηση των κρουσμάτων.
Συνεπώς δεν είναι τόσο εύκολο κι απλό να ανοίξουν τα πάντα. Πρέπει να ανοίγει μόνο ό,τι είναι απολύτως απαραίτητο και εφ΄οσον το επιτρέπουν οι επιδημιολογικές συνθήκες και κυρίως το σύστημα υγείας.
«Όσο και να θέλουμε υπάρχουν σκληρά νούμερα και κάποιες αντικειμενικές αλήθειες που δεν μπορούμε να παρακάμψουμε» είπε αναφερόμενος στην πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας και οι ΜΕΘ από ασθενείς με κοροναϊο.
«Δεν έχουμε διαστροφή να κλείσουμε τα πάντα, προσπαθούμε να περισώσουμε ανθρώπινες ζωές» είπε με έμφαση.
Γιατί δεν βλέπουμε μείωση κρουσμάτων
Αναφέρθηκε εξάλλου στους λόγους για τους οποίους δεν βλέπουμε να πέφτουν τα κρούσματα: Στη μεγάλη διασπορά που έγινε από τον Οκτώβριο, στο γεγονός ότι το «lockdown» που κάνουμε δεν είναι πολύ βαρύ αλλά light και στον καιρό που ψυχραίνει και τα παράθυρα κλείνουν. «Μπήκαμε στα σπίτια μας με τον κορωνοϊό στο δεύτερο κύμα, κουβαλώντας τον ιό και διασπείροντας τον στις οικογένειές μας», τονίζει ο κ. Σύψας.
Το δεύτερο κύμα ήταν αναμενόμενο ότι θα ήταν πολύ σκληρό και πρέπει να το διαχειριστούμε με προσοχή.
Ειδικότερα για το lockdown μετά τον Οκτώβριο τονίζει ότι δεν έχει καμία σχέση με του Μαρτίου, αναφερόμενος για παράδειγμα στο μποτιλιάρισμα που υπάρχει στους δρόμους και στην μεγάλη κινητικότητα του κόσμου. «Η κινητικότητα σημαίνει διασπορά» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι δίνονται πολλές επιλογές στους πολίτες αναφορικά με τα sms.
Το μόνο μέσο που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε τον ιό μέχρι την Άνοιξη είναι το lockdown, το οποίο είναι αποτελεσματικό όταν είναι πολύ ισχυρό. Από την άλλη πλευρά ο κόσμος έχει κουραστεί κι αγανακτήσει, συνεπώς δεν θα πρέπει να πάμε σε πιο αυστηρά μέτρα αλλά να τηρήσουμε αυτά που ισχύουν,υπογράμμισε ο κ. Σύψας. Οι πολίτες θα πρέπει να πουν «όχι» στην κατάχρηση των sms και στις συγκεντρώσεις στα σπίτια.
Δεν μπορούμε να αποφύγουμε το lockdown «ακορντεόν»
Σημείωσε εξάλλου ότι το πιθανότερο είναι ότι δεν μπορούμε να αποφύγουμε το lockdown «ακορντεόν». Στόχος είναι έστω με αυτήν την λύση να φθάσουμε στην Άνοιξη χωρίς απώλειες.
Σχετικά με την εισήγηση που θα κάνει, τονίζει ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία από τα κρούσματα και την κατάσταση στις ΜΕΘ “τα πράγματα δεν φαίνονται αισιόδοξα για αυτήν την εβδομάδα”. «Η πίεση στο σύστημα υγείας θα δείξει πώς θα ανοίξουμε. Εάν η κάλυψη των ΜΕΘ πέσει από το 86% που είναι σήμερα κάτω από το 70% τότε μπορούμε να συζητήσουμε λελογισμένο άνοιγμα». «Προσωπική μου άποψη είναι ότι αυτός είναι ο πιο ισχυρός δείκτης για να πάρουμε αποφάσεις για το μέλλον» σημείωσε. Εάν οι διασωληνωμένοι ήταν κάτω από 500 θα ανοίγαμε πιο εύκολα, συμπλήρωσε.
Τέλος Ανοιξης με αρχές καλοκαιριού θα χαλαρώσουμε λόγω εμβολιασμών. Τον Ιανουάριο αναμένονται να γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί, ενώ όπως εκτιμά, μέτρα θα έχουμε μέχρι το καλοκαίρι.
Κάλεσε όλους και ιδίως τους νέους να εμβολιαστούν ώστε να χτίσουμε τείχος ανοσίας. «Εάν εγκριθεί το εμβόλιο θα είναι απολύτως ασφαλές και θα εμβολιαστώ πρώτος» είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος σημείωσε πως ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός στην Ελλάδα, αλλά αυτό θα συμβεί στην πράξη.