Στο Ηνωμένο Βασίλειο παραδόθηκαν οι πρώτες δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για τον κοροναϊό.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, έχουν μεταφερθεί σε άγνωστη τοποθεσία και αναμένεται τις επόμενες ημέρες -δεδομένου ότι οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα- να διανεμηθούν σε κέντρα εμβολιασμού σε όλη τη χώρα.
Σημειώνεται πως το Ηνωμένο Βασίλειο έχει παραγγείλει 40 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου, αριθμός ικανοποιητικός για τον εμβολιασμό 20 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Μιλώντας στο BBC News, ο καθηγητής Jonathan Van-Tam χαρακτήρισε εφικτό να κάνουν όλοι κατά σειρά προτεραιότητας το εμβόλιο. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι σημαντικό να διανεμηθεί το εμβόλιο «όσο πιο γρήγορα».
Τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech έχουν παρασκευαστεί στο Βέλγιο και έχουν ταξιδέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω ειδικών φορτηγών, καθώς απαιτούνται πολύ χαμηλές θερμοκρασίες για τη διατήρησή τους.
Ο κατάλογος των ομάδων προτεραιότητας για το νέο εμβόλιο
Το προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) δεν αποτελεί πλέον πρώτη προτεραιότητα για να λάβει το εμβόλιο του κοροναϊού μετά από επανεξέταση, το βράδυ της Πέμπτης.
Η νέα στρατηγική εμβολιασμού είναι πιθανό να απογοητεύσει και να ανησυχεί χιλιάδες υγειονομικούς υπαλλήλους και έρχεται εν μέσω προειδοποιήσεων από τους επικεφαλής του NHS ότι τα νοσοκομεία θα μπορούσαν να καταρρεύσουν τον Ιανουάριο από ένα τρίτο κύμα Covid-19.
Ο Chris Hopson, διευθύνων σύμβουλος του NHS, δήλωσε: «Εάν έχουμε ένα παρατεταμένο κύμα τον Ιανουάριο, το NHS κινδυνεύει να κατακλυστεί. Οι περιορισμοί Covid-19 πρέπει να παραμείνουν σκληροί».
Ποιοι θα το λάβουν πρώτοι:
- Κάτοικοι σε κέντρα φροντίδας για ηλικιωμένους (γηροκομεία) και οι φροντιστές τους
- Άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω
- Άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω
- Άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω και εξαιρετικά ευάλωτα άτομα από κλινικής πλευράς
- Άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω
- Άτομα ηλικίας 16 έως 64 ετών με υποκείμενα νοσήματα που τους θέτουν σε υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου και θνησιμότητας
- Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
- Άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω
- Άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω
Γιατί η Βρετανία έκοψε πρώτη το νήμα
Σύμφωνα με εκτενές δημοσίευμα του αμερικανικού δικτύου CNN, το εμβόλιο έλαβε άδεια έκτακτης ανάγκης στο Ηνωμένο Βασίλειο από τον ανεξάρτητο ρυθμιστικό φορέα του, τη Ρυθμιστική Υπηρεσία για τα φάρμακα και προϊόντα υγειονομικής περίθαλψης (MHRA), η οποία έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία.
Η MHRA ξεκίνησε κυλιόμενη ανασκόπηση των δεδομένων της Pfizer και της BioNTech από τον Οκτώβριο, με το κάθε «πακέτο» νέων δεδομένων να επανεξετάζεται αμέσως μόλις ήταν διαθέσιμο. Αυτό επέτρεψε στις ρυθμιστικές αρχές να εξετάζουν τα δεδομένα λεπτομερώς πριν από την υποβολή αίτησης τελικής έγκρισης.
Σύμφωνα με την MHRA, μια κυλιόμενη ανασκόπηση «μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ενός πολλά υποσχόμενου φαρμάκου ή εμβολίου κατά τη διάρκεια έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία το συντομότερο δυνατό».
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αυτή η προσέγγιση βοήθησε στην επιτάχυνση της διαδικασίας έγκρισης και η επίσημη ανασκόπηση όλων των απαραίτητων πληροφοριών ξεκίνησε στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 23 Νοεμβρίου, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στην ανακοίνωση της Τετάρτης.
«Νομίζω ότι το πλεονέκτημα είναι ότι η MHRA έχει πραγματοποιήσει μια κυλιόμενη ανασκόπηση, πράγμα που σημαίνει ότι, καθώς η Pfizer συγκέντρωσε δεδομένα σχετικά με τον τρόπο παραγωγής του εμβολίου, η MHRA μπορούσε να συμβαδίζει με τις εξελίξεις» δήλωσε στο CNN ο Ντέιβιντ Σαλίσμπουρι, συνεργάτης του προγράμματος Chatham House για την Παγκόσμια Υγεία.
«Αυτό επέτρεψε στην MHRA να είναι ευκίνητη» επεσήμανε.