Αντίστροφα μετρά η Μεγάλη Βρετανία για την έναρξη των πρώτων εμβολιασμών κατά του κοροναϊού.
Οι προετοιμασίες των αρχών είναι πυρετώδεις ούτως ώστε να κυλήσουν ομαλά, με τη βρετανική Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS) να δίνει βασική προτεραιότητα στον εμβολιασμό ανθρώπων άνω των 80 ετών, των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και σε μονάδες φροντίδας.
Συνολικά, η Βρετανία έχει παραγγείλει 40 εκατομμύρια δόσεις, με περίπου 800.000 εξ’ αυτών να είναι διαθέσιμες μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, οι αρχικές δόσεις που έχουν φτάσει από το Βέλγιο αποθηκεύονται σε ασφαλείς τοποθεσίες σε ολόκληρη τη χώρα. Όπως προβλέπει το σχέδιο, το εμβόλιο θα χορηγηθεί πρώτα σε 50 νοσοκομεία, ενώ θα χρειαστούν μερικές ώρες για την απόψυξη κάθε εμβολίου και την προετοιμασία του για χρήση.
Επιστρατεύονται στρατιωτικά αεροσκάφη
Ωστόσο, ενόσω το θρίλερ των διαπραγματεύσεων για το Brexit βρίσκεται σε εξέλιξη, το Λονδίνο εξετάζει ειδικά μέτρα προκειμένου να ξεπεραστεί ο σκόπελος των καθυστερήσεων στην παράδοση των εμβολίων.
Όπως αναφέρει ο Sam Lowe, ανώτερος ερευνητής στο Κέντρο για την Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση, υπάρχει πιθανότητα τα δύο ζητήματα να συγκρουστούν. «Θα υπάρξουν καθυστερήσεις στα σύνορα και θα χρειαστεί κάποιο διάστημα η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο για να συνηθίσουν τις συναλλαγές στο πλαίσιο του νέου συστήματος, και είναι πιθανό ο εισαγόμενος εξοπλισμός που είναι απαραίτητος για την αντιμετώπιση της πανδημίας να ‘παγιδευτεί’».
«Υπάρχουν δύο τεράστιες προκλήσεις που συμβαίνουν ταυτόχρονα» επισημαίνει.
Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, δεκάδες εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου που έχουν παραχθεί στις Βρυξέλλες σχεδιάζεται να μεταφερθούν και με στρατιωτικά αεροσκάφη, προκειμένου να αποφευχθούν καθυστερήσεις στα λιμάνια ως απόρροια της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο τέλος του έτους.
Κορυφαίοι αξιωματούχοι Υγείας και Άμυνας επιβεβαίωσαν στον Observer ότι μεγάλες ποσότητες θα μεταφερθούν από αέρος από την 1η Ιανουαρίου εάν οι οδικές, σιδηροδρομικές και θαλάσσιες δίοδοι υπόκεινται σε καθυστερήσεις μετά την Πρωτοχρονιά.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αρμόδιοι από το υπουργείο Υγείας αλλά και τα κλιμάκια των υπευθύνων στρατιωτικών σχεδιασμών πραγματοποίησαν συναντήσεις με την task force της κυβέρνησης για το θέμα του εμβολιασμού προκειμένου να συζητήσουν της λεπτομέρειες του σχεδίου.
«Θα το πράξουμε αν είναι αναγκαίο. Η περίπτωση των αεροσκαφών έχει συζητηθεί» ανέφερε πηγή με γνώση της κατάστασης.
Η κίνηση αυτή δείχνει ότι οι υπουργοί είναι έτοιμοι για σημαντικές αναταραχές όσον αφορά τις μεταφορές σε λιμάνια και πολιτικά αεροδρόμια, ανεξάρτητα από το αν θα υπάρξει τελικά συμφωνία για το Brexit. Η κυβέρνηση, πάντως, δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει οι συνθήκες αυτές να καθυστερήσουν τους εμβολιασμούς.
Έλλειψη γιατρών
Την ίδια στιγμή, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) υπάρχει ανησυχία που αφορά στο φόρτο εργασίας, κάνοντας λόγο για ανεπαρκές εργατικό δυναμικό.
Ακόμα και πριν από την πανδημία, το NHS είχε καταγγείλει την έλλειψη ιατρών και νοσηλευτών, επισημαίνοντας πως τις επόμενες εβδομάδες θα κληθούν να διαχειριστούν ασθενείς χωρίς covid-19 που βρίσκονται σε λίστες αναμονής για άλλες διαδικασίες.
Ο Chris Hopson, διευθύνων σύμβουλος του NHS, είπε στον Observer: «Θα κάνουμε τα πάντα για τον εμβολιασμό τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, ενώ είμαστε εξουθενωμένοι. Προφανώς ψάχνουμε για εθελοντές πέρα από το NHS αλλά, αν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε σημαντικό αριθμό προσωπικού μας για τον εμβολιασμό, αυτό σημαίνει ότι δεν θα είναι σε θέση να κάνουν άλλη δουλειά».
«Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί που να μπορεί να βρει νοσηλευτές μέσα σε μια νύχτα» είπε.