Τι ψάξαμε περισσότερο στο Google το 2020 και τι δείχνουν για μας οι αναζητήσεις που κάναμε; Η χρονιά που μοιάζει βγαλμένη από ταινίας επιστημονικής φαντασίας –και μάλιστα κακής και με υπερβολικό σενάριο- φτάνει στο τέλος της.
Ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος με την πανδημία κοροναϊού, οι νεκροί αυξάνονται καθημερινά, το άγχος και η αβεβαιότητα είναι διάχυτα συναισθήματα και ο εγκλεισμός έχει γίνει νέα κανονικότητα.
Ενώ λοιπόν πολλοί από εμάς οργανώνουμε την καθημερινότητά μας γύρω από οθόνες (δουλειά στη μεσαία οθόνη, χάζεμα στην πιο μικρή οθόνη, διασκέδαση στην μεγαλύτερη οθόνη) και με τα πρώτα ψήγματα αισιοδοξίας να έρχονται από τα νέα των εμβολίων (ευχαριστούμε Dolly Parton) η Google έδωσε και φέτος στη δημοσιότητα την έκθεση «Year in Search», μια μεγάλη λίστα με τις κορυφαίες αναζητήσεις που έκαναν οι χρήστες κάθε χώρας του κόσμου.
Όπως είναι αναμενόμενο η πανδημία ήταν αυτό που απασχόλησε περισσότερο απ’ όλα τους Έλληνες την χρονιά που πέρασε.
Μαζί με τον κοροναϊό και την αγχώδη αναζήτηση για τα νέα κρούσματα της κάθε μέρας, όροι όπως e-class, lockdown και τηλεκπαίδευση ξεχώρισαν ανάμεσα στις αναζητήσεις. Ανάλογη τροπή πήραν και οι αναζητήσεις για διασημότητες.
Από εκεί που ψάχναμε για τον Τσιτσιπά, τον Sin Boy και την Lady Gaga (βλ. το μακρινό 2019) φέτος θέλαμε να μάθουμε όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με τον Σωτήρη Τσιόδρα και τον Νίκο Χαρδαλιά. Τα απανωτά ιστορικά γεγονότα δεν μας άφησαν ούτε λίγο χώρο για ανακουφιστική σάχλα όπως δείχνουν τα ονόματα που συμπληρώνουν τη λίστα των διασημοτήτων: Donald Trump, Joe Biden και Kim Jong-un είναι ψηλά θυμίζοντάς μας διάφορες παράπλευρες αγωνιώδεις πλοκές του θρίλερ 2020.
Η επικαιρότητα ήταν πλούσια και στενάχωρη πράγμα που ίσως μας έκανε λίγο πιο πολιτικοποιημένους. Εκτός από την πανδημία, τις εκλογές στις Η.Π.Α και τα προβλήματα με την Τουρκία και οι υπόλοιπες αναζητήσεις σ’ αυτή τη κατηγορία μας θυμίζουν κυρίως σκοτεινές στιγμές της χρονιάς (Έκρηξη σε Λίβανο, Επίθεση με βιτριόλι κ.ο.κ.) με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις όπως την ανάληψη της προεδρίας της Δημοκρατίας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Η δίκη της Χρυσής Αυγής ήταν επίσης ένα από τα κορυφαία ζητήματα που μας απασχόλησαν, με τους περισσότερους πολίτες να αγωνιούν για την έκβασή της και να παίρνουν μια μικρή ανάσα ανακούφισης με την ανακοίνωση της απόφασης.
Ψάξαμε τι είναι «κραχ», τι σημαίνει «επίταξη», «Navtex» και «απαγόρευση κυκλοφορίας» και περισσότερο από γιορτές και άλλους θεσμούς ενδιαφερθήκαμε για το Black Friday.
Η κατηγορία των αναζητήσεων που ξεκινούν με «πότε…» είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι η ζωή με τα παιδιά όλη τη μέρα μέσα στο σπίτι δυσκόλεψε την καθημερινότητα πολλών Ελλήνων που σε πολλές περιπτώσεις έπρεπε να ασχοληθούν με τη φροντίδα τους ενώ ταυτόχρονα εργάζονταν από απόσταση. Το ερώτημα «πότε θα ανοίξουν τα σχολεία;» είναι στη κορυφή της λίστας. Ακολουθεί η αναζήτηση για το πότε θα ανοίξουν να μαγαζιά αλλά και για το πότε θα ανοίξουν τα γυμναστήρια-επιβεβαιώνοντας τη στροφή προς την άθληση που είχε παρατηρηθεί και τα προηγούμενα χρόνια.
Οι αθλητικές δραστηριότητες, οι αγώνες και τα πους απς μπορεί να είχαν σταματήσει αλλά η επιρροή του αθλητισμού ήταν και φέτος ισχυρή. Τα νέα για τον χαμό του Κobe Βryant και του Diego Maradona συγκλόνισαν τους περισσότερους Έλληνες.
Πολλές ήταν οι αναζητήσεις και για την Κική Δημουλά αλλά και την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου (μάλλον με αφορμή την ταινία που γυρίστηκε για τη ζωή της) φανερώνοντας το στήριγμα που βρήκαν πολλοί στην τέχνη αλλά και το αυξανόμενο ενδιαφέρον και την ορατότητα των γυναικών δημιουργών.
Η κατηγορία «κοντά μου» είναι και αυτή αποκαλυπτική.
Τα φαρμακεία για ευνόητους λόγους κέρδισαν εδώ. Εκείνοι που δεν είχαν συνηθίσει να μαγειρεύουν-τουλάχιστον καθημερινά- ήταν μάλλον πολλοί φέρνοντας την αναζήτηση «φαγητό κοντά μου» ψηλά στη λίστα.
Τα «Βιβλιοπωλείο κοντά μου» στη 4η θέση δείχνουν και αυτά την αναζήτηση διεξόδου μέσω της τέχνης. Τα «Σουβλάκια κοντά μου» από την άλλη στην 6η θέση ακούγονται σαν προσευχή.
Όσοι μαγειρεύαμε πάθαμε όπως όλος ο πλανήτης μια εμμονή με τα ψωμιά, αναρωτηθήκαμε για το Dalgona coffee ακολουθώντας τα trends χωρίς να εγκαταλείπουμε όμώς παραδοσιακά πιάτα όπως τα παπουτσάκια και η μαγειρίτσα. Για κάποιον λόγο, όπως και πέρσι, φτιάξαμε πολλές γαριδομακαρονάδες αλλά και φανουρόπιτες, ίσως με την ελπίδα να φανερωθεί ξαφνικά η Candid Camera και να μας πει κάποιος ότι μας κάνουν πλάκα φέτος.