Aλλαγές στο μέτρο των ηλεκτρονικών αποδείξεων που θα πρέπει να εμφανίσουν οι φορολογούμενοι στην Εφορία για να μην επιβαρυνθούν με έξτρα φόρο πρροανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Μετά το δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ» (8/12/2020) για τον κρυφό φόρο που απειλεί τους φορολογουμένους, ο Στέλιος Πέτσας μιλώντας προχθές στο ραδιόφωνο του Σκάι, αν και ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να αλλάξει το όριο του 30% για τις e-αποδείξεις, σημείωσε πως «είναι ένα θέμα που απασχολεί το οικονομικό επιτελείο για δύο λόγους: πρώτον, σε περιπτώσεις πανδημίας επειδή δεν κυκλοφορεί ο κόσμος η κατανάλωση πέφτει, όπως την είδαμε να πέφτει δραματικά τους τελευταίους μήνες, και, δεύτερον, ενώ αυξήθηκαν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν αυξήθηκαν στο επίπεδο που θα θέλαμε.
Και αυτό γιατί δεν ήταν έτοιμοι ούτε οι καταναλωτές αλλά ούτε και τα καταστήματα». Ειδικά για τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου υπογράμμισε ότι «υπάρχει μια τρομερή δυστοκία να παραδοθούν τα προϊόντα στην ώρα τους. Ηδη πάρα πολλά καταστήματα ανακοινώνουν ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη ζήτηση, άρα αυτό συμπιέζει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές». «Αρα είναι ένα θέμα που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο, αλλά δεν είμαστε σε θέση αυτή τη στιγμή να πούμε κάτι παραπάνω» σημείωσε ο Στέλιος Πέτσας.
Πάντως και από το οικονομικό επιτελείο δήλωναν χθες ότι «σήμερα δεν εξετάζεται κάποια αλλαγή στο μέτρο των ηλεκτρονικών αποδείξεων». Με τα σημερινά δεδομένα για τα εισοδήματα του 2020 που θα δηλωθούν στην Εφορία την άνοιξη του 2021 θα πρέπει το 30% του πραγματικού εισοδήματος να καλύπτεται με δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί με ηλεκτρονικό χρήμα. Αυτό οδηγεί όμως στην καταβολή πρόσθετου φόρου για πολλούς φορολογουμένους για το ποσό των αποδείξεων που θα λείπουν, στο οποίο θα επιβληθεί πέναλτι με συντελεστή 22%. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι το θέμα των αλλαγών στις ηλεκτρονικές αποδείξεις βρίσκεται στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου και θα επανεξεταστεί μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2021.
Ετσι τώρα ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τους φορολογουμένους, καθώς έως το τέλος του έτους θα κριθεί εάν μπορέσουν φέτος να καλύψουν το 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματός τους με δαπάνες που θα έχουν πραγματοποιηθεί με ηλεκτρονικό χρήμα. Φέτος η αξία των αποδείξεων με πλαστικό ή ηλεκτρονικό χρήμα έχει αυξηθεί αισθητά, κυρίως για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, καθώς το ποσό δεν είναι κλιμακωτό όπως πέρυσι, αλλά οριζόντιο στο 30% του πραγματικού εισοδήματος, με το ανώτατο ποσό δαπανών να μην μπορεί να υπερβεί τις 20.000 ευρώ.