Η Art Basel Miami Beach είναι ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα στο ημερολόγιο του κόσμου της τέχνης, χάρη στη σταθερή λίστα διάσημων παρευρισκόμενων, την εντυπωσιακή τοποθεσία, στην οποία διοργανώνεται και τις διάσημες γκαλερί που συμμετέχουν.
Παρά την απουσία διασημοτήτων και της θέας στον ωκεανό, η φετινή ψηφιακή έκδοση ήταν μια σημαντική επιτυχία.
Και, μπορεί να σηματοδοτήσει την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου στον κόσμο των ψηφιακών εκθέσεων.
«Επιτέλους οι γκαλερί φαίνεται πως έχουν μάθει πώς να αξιοποιούν στο έπακρο μια διαδικτυακή αίθουσα προβολής.
Το ψηφιακό είναι εδώ για να μείνει» δήλωσε ο πρόεδρος των Hauser & Wirth, Marc Payot στο Artnet News σημειώνοντας ότι επιχειρείται πειραματισμός με ολοένα και πιο ενδιαφέροντες τρόπους για να μεγιστοποιηθούν οι δυνατότητές του.
Στην OVR: Miami Beach, τη φετινή ψηφιακή έκδοση της Art Basel Miami Beach παρουσιάστηκαν online σύμφωνα με το ΑΠΕ, από τις 2 έως τις 6 Δεκεμβρίου, γκαλερί τέχνης, πολιτιστικοί οργανισμοί και μουσεία.
Στη χωρισμένη σε πέντε ενότητες έκθεση τέχνης: Γκαλερί (έργα από κορυφαίες γκαλερί), Edition, Nova (έργα που δημιουργήθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια), Θέσεις (αφιερωμένες σε αναδυόμενους καλλιτέχνες) και Έρευνα (έργα που δημιουργήθηκαν πριν το 2000) παρουσιάστηκαν 2.600 γλυπτά, πίνακες ζωγραφικής, φωτογραφίες και εγκαταστάσεις, καθώς και βίντεο και ψηφιακά έργα, από το 1900 έως σήμερα.
Μεταξύ άλλων παρουσιάστηκε το πρότζεκτ 10 artists | 10 films από τη Fortes D’Aloia & Gabriel από τη Βραζιλία, η εγκατάσταση της ROH Projects των καλλιτεχνών Kei Imazu και Bagus Pandega από εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο στο Μπαλί της Ινδονησίας και τα έργα 10 γκαλερί από την πόλη του Μεξικό από μία βίλα του 20ου αιώνα, Casa Versalles.
Μεγάλες γκαλερί, για παράδειγμα David Zwirner και Hauser & Wirth αξιοποίησαν την ευκαιρία για να εκθέσουν περισσότερα έργα απ’ όσα θα επιτρεπόταν στην κανονική έκθεση συντονίζοντας ένα πρόγραμμα από τη δική τους διαδικτυακή πλατφόρμα.
Ο Ισπανός καλλιτέχνης Manolo Valdés στο πλαίσιο της OVR: Miami Beach εγκαινίασε τη μεγαλύτερη υπαίθρια έκθεση έργων του στην πόλη Ντόραλ, στη Φλόριντα.
Τα γιγαντιαία γλυπτά εκτίθενται σε 12 τοποθεσίες για να τα επισκέπτεται το κοινό με τήρηση των μέτρων κοινωνικής απόστασης.
«Η τέχνη δεν ακυρώνεται ποτέ» είναι ο τίτλος του έργου που δημιούργησε την περίοδο του lockdown η γεννημένη στο Μαρόκο με έδρα το Μαϊάμι καλλιτέχνης, Aidan Marak.
Το έργο εξετάζει θέματα καπιταλισμού, θρησκευτικού συντηρητισμού και προτύπων ομορφιάς μέσω ζωγραφικής μεγάλης κλίμακας και υποβλητικών κολάζ που περιλαμβάνουν λέξεις και αφηρημένες εικόνες.
Γκαλερί επίσης χρησιμοποίησαν το Zoom για περιηγήσεις και διοργάνωσαν συζητήσεις στο Instagram Live panels, ενώ άλλες κάλεσαν καλλιτέχνες να δημιουργήσουν μικρής διάρκειας βίντεο για να παρουσιάσουν τα έργα τους.