Συνεχίζεται με πολύ αργό ρυθμό η υποχώρηση της πανδημίας του κοροναϊού στη χώρα μας, καθώς την Τρίτη ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων εμφανίστηκε αυξημένος, σε σχέση με εκείνον της Κυριακής και της Δευτέρας.
Το τελευταίο 24ωρο ανακοινώθηκαν 1.240 κρούσματα κοροναϊού από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Ωστόσο, πρέπει σημειώνεται πως ότι ο χθεσινός αριθμός των κρουσμάτων προέκυψε από τη διενέργεια σχεδόν 33.000 τεστ. Με βάση αυτά τα στοιχεία, το ποσοστό θετικότητας των τεστ χθες ήταν 3,7%, ποσοστό ελαφρώς μικρότερο συγκριτικά με τις προηγούμενες ημέρες.
Την ίδια ώρα, ανυποχώρητος παραμένει και ο υψηλός αριθμός θανάτων, ο οποίος άγγιξε ξανά τους 100 σε 24 ώρες, με τον δείκτη θνησιμότητας να έχει αυξηθεί επικίνδυνα στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, κατατάσσοντας τη χώρα στις πρώτες θέσεις αυτής της θλιβερής λίστας.
Είναι δεδομένο πλέον πως το επιδημικό κύμα αποκλιμακώνεται δραματικά αργά, παρά το γεγονός πως βρισκόμαστε στην έκτη εβδομάδα lockdown.
Πότε θα δούμε σημαντική πτώση στους αριθμούς
Για τους επιστήμονες πραγματική ελπίδα δίνει μόνο το εμβόλιο. Πάντως, σύμφωνα με τα μοντέλα που έχουν στα χέρια τους, αν το επιδημικό κύμα συνεχίσει το επόμενο χρονικό διάστημα να εξελίσσεται όπως τώρα, τότε ενδεχομένως τις ημέρες των εορτών οι διασωληνωμένοι να έχουν πέσει στους 300 (από 550 που είναι τώρα).
Οι ειδικοί θεωρούν πως θα χρειαστεί ακόμη μία εβδομάδα για να δούμε πτώση στα κρούσματα και στους θανάτους.
Η εκτόξευση του δείκτη θνησιμότητας στη χώρα μας κατά το δεύτερο κύμα, ο οποίος φθάνει το 3,1%, προκαλεί έντονο προβληματισμό και ανησυχία. Η κατακόρυφη αύξηση του συγκεκριμένου δείκτη αποδεικνύεται και από το διάγραμμα του CDC που δείχνει την Ελλάδα στη δεύτερη θέση όσον αφορά τον δείκτη θνησιμότητας, πλησιάζοντας το Βέλγιο.
Σύμφωνα με το διάγραμμα, ο δείκτης θνησιμότητας στη χώρα μας μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου του 2020 ήταν στο 2,9%, ενώ στο Βέλγιο έχει φτάσει το 3%.
Ακολουθούν Σουηδία, Πορτογαλία και Ολλανδία με την τελευταία να έχει 1,6% δείκτη θετικότητας, ποσοστό που είχαμε εμείς πριν από την «άφιξη» του δεύτερου κύματος στη χώρα μας.
Μάλιστα η Ελλάδα έχει σχεδόν διπλάσιο ποσοστό θνησιμότητας σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως την Γαλλία, την Ιταλία και τη Βρετανία.
Προαναγγελία για κλειστά μαγαζιά έως τον Φεβρουάριο – Σκέψεις για άνοιγμα στις «πράσινες» περιοχές
Με αυτά τα δεδομένα, την παράταση του lockdown στο χώρο της εστίασης και τους δύο πρώτους μήνες του νέου έτους προανήγγειλε ουσιαστικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2021.
Η εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη για μείωση του ενοικίου κατά 80% στο λιανεμπόριο, την εστίαση, αλλά και τις επιχειρήσεις στο χώρο του πολιτισμού και του αθλητισμού δείχνει ότι δύσκολα θα αρθούν τα μέτρα ιδίως στον χώρο της εστίασης.
«Επειδή έχω μία ευθύνη να αφουγκράζομαι την αγωνία της αγοράς και επειδή γνωρίζω ότι πολλοί επιχειρηματίες και εστιάτορες, αλλά και μαγαζάτορες είχαν επενδύσει πολλά σε αυτή τη χριστουγεννιάτικη περίοδο και σε συνεννόηση με το οικονομικό επιτελείο, θα ήθελα σήμερα να ανακοινώσω ένα ακόμη μέτρο προστασίας και ανακούφισης για όλες τις πληττόμενες από τους περιορισμούς επιχειρήσεις. Αυτές δηλαδή που θα μείνουν κλειστές με εντολή του κράτους τις γιορτές, από το λιανεμπόριο μέχρι και την εστίαση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό. Μειώνεται το ενοίκιο για τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο κατά 80%» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι δεν θα ανοίξουν μπαρ και τα νυχτερινά μαγαζιά έως ότου έρθουν τα εμβόλια.
Ανοιγμα μόνο στις «πράσινες» περιοχές
Για παράταση των μέτρων στο χώρο της εστίασης αναφέρθηκε και ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον τηλεοπτικό ΚΡΗΤΗ TV λέγοντας πως η εισήγηση των εμπειρογνωμόνων δεν είναι αντίστοιχη και για την εστίαση, μιας και, όπως είπε ο υπουργός, πρόκειται για χώρο όπου καταγράφεται η No1 εστία μετάδοσης του κοροναϊού, παρά το γεγονός ότι οι επιχειρηματίες τηρούσαν τα μέτρα.
Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, μετά τις γιορτές θα επανεξεταστούν τα δεδομένα για το επιδημιολογικό φορτίο, αφήνοντας ανοιχτό το άνοιγμα του λιανεμπορίου ανά περιοχές με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο και συγκεκριμένα στις «πράσινες» περιοχές.
Ο κ. Γεωργιάδης είπε μάλιστα ότι εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, θα μπορούσε η Κρήτη να ανοίξει μετά τις 7 Ιανουαρίου, εξηγώντας πως αυτό δεν έγινε στην παρούσα φάση διότι οι νομοί Χανίων, Ρεθύμνου και Λασιθίου είναι στο πράσινο, αλλά το Ηράκλειο εξακολουθεί να βρίσκεται στο «πορτοκαλί» της αυξημένης επιτήρησης.
Ανέφερε ότι στις πράσινες περιφέρειες εντάσσονται, επίσης η Πελοπόννησος και τα Ιόνια Νησιά.
Κρίσιμο το διάστημα των εορτών
Κρίσιμο θεωρούν οι ειδικοί το διάστημα των εορτών μέχρι να έρθουν τα εμβόλια. «Θα πρέπει να αποφευχθεί έξαρση του ιού στις γιορτές για να ανοίξουμε τον Ιανουάριο και να μην χρειαστεί να οδηγηθούμε σε παράταση μέτρων μετά την 7η Ιανουαρίου» επισήμανε την Τρίτη ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος.
Μιλώντας στο MEGA, τόνισε ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των ατόμων στα ρεβεγιόν, διότι αλλιώς υπάρχει κίνδυνος διασποράς του ιού από ασυμπτωματικούς.
Χρειάζεται υπομονή λίγες ημέρες μέχρι να αρχίσει ο εμβολιασμός, υπογράμμισε. Όταν ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί θα έχουμε «οδικό χάρτη» για το πώς θα κινηθούμε στη συνέχεια. Πάντως τα περιοριστικά μέτρα θα παραμείνουν για ένα διάστημα και θα αρθούν σταδιακά, σημείωσε.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι συγκεντρώσεις στα σπίτια αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης του ιού. Μάλιστα, έχει υπολογιστεί ότι 8 λεπτά μόνο αρκούν για να μεταδοθεί ο ιός σε κλειστό χώρο.
Γι’ αυτό οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα ρεβεγιόν και κάποιοι είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί απέναντι στην ενδοοικογενειακή διασπορά, ξεκαθαρίζοντας πως η πιο ασφαλής επιλογή θα ήταν να επιλέξουμε να μείνουμε σπίτι μας, χωρίς καλεσμένους.
«Τα σπίτια μας, οι κλειστοί χώροι, είναι σημαντικοί παράγοντες διασποράς. Ένας φορέας, μπορεί να κολλήσει τους πάντες. Αν σε διαμέρισμα 120 τετραγωνικών και μαζευτούν 20 άτομα, ακόμη και με μάσκα, μπορεί να γίνει διασπορά. Αν δεν φορούν μάσκα, αρκούν μόλις 8 λεπτά για να γίνει η διασπορά» ανέφερε χαρακτηριστικά η Βάνα Παπαευαγγέλου, παιδίατρος – λοιμωξιολόγος κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης, τη Δευτέρα, για την πορεία του ιού.
Προσοχή για τις εορταστικές συγκεντρώσεις συνέστησε και ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, τονίζοντας πως η πιο ασφαλής επιλογή είναι να μην βρεθούμε με ανθρώπους από άλλα νοικοκυριά στις γιορτές.
Όπως εξήγησε θα ήταν λογικό να συμβεί κάτι τέτοιο τις γιορτινές ημέρες, ωστόσο αυτό θα πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά, με μέτρα υγιεινής και προστασίας για όλους μας.
«Εφόσον επιλέξουμε να συναντηθούμε υπάρχουν απλές οδηγίες για τις ασφαλέστερες συναντήσεις» είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε:
«Αν έχουμε συμπτώματα θα πρέπει φυσικά να απέχουμε. Καλό θα είναι να φοράμε μάσκα. Είναι κατανοητό πως δεν γίνεται να φοράμε πάντα, αλλά πρέπει να προστατεύσουμε τους πιο ευπαθείς. Αν επισκεφθούμε γιαγιάδες, παππούδες, αρρώστους ή άλλους ανθρώπους που είναι στις ευπαθείς ομάδες πρέπει να φοράμε σίγουρα μάσκα».