Τα σωματίδια του κοροναϊού που εκπέμπονται από το ακάλυπτο στόμα ενός φορέα μέσα σε στενούς, περίκλειστους χώρους, όπως οι διάδρομοι, μπορούν να παραμείνουν στον αέρα για αρκετά δευτερόλεπτα, προειδοποιεί μια νέα μελέτη.
Αυτό διαπίστωσαν ερευνητές της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών στο Πεκίνο μελετώντας με υπολογιστικά μοντέλα πώς συμπεριφέρονται τα σωματίδια του ιού, όταν βήξει κάποιος φορέας που βαδίζει μπροστά μας. Ο περιστρεφόμενος αέρας και οι στροβιλισμοί επιτρέπουν στα σωματίδια να «επιπλέουν» στον αέρα στο ύψος της μέσης έως και σχεδόν πέντε μέτρα πίσω από το μολυσμένο άτομο, δημιουργώντας έτσι σημαντικά προβλήματα στην τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων και αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης για τα παιδιά.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στο μοντέλο τους έναν άνδρα ύψους 1,80 μ. που βαδίζει με ταχύτητα 1,5 μ. το δευτερόλεπτο για να δουν τι θα συμβεί αν βήξει, χωρίς να φορά μάσκα, τόσο σε ανοικτούς χώρους όσο και σε έναν στενό διάδρομο.
Όπως διαπίστωσαν, σε κλειστούς χώρους σωματίδια πέφτουν πίσω από ένα άτομο από τα ρεύματα αέρα που δημιουργούνται καθώς περπατά και ένα σύννεφο σταγονιδίων διαχωρίζεται από το σώμα και σχηματίζει μια αιωρούμενη σταγόνα με μολυσματικά αερολύματα αρκετά μέτρα πίσω του. Το σύννεφο αυτό είναι πολύ συμπυκνωμένο και σχηματίζεται επειδή οι τοίχοι διοχετεύουν τον αέρα προς μία κατεύθυνση.
Ωστόσο, σε έναν ανοιχτό χώρο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μολυσμένα με τον κορωνοϊό σταγονίδια που εκπέμφθηκαν από τον βήχα ενός φορέα ακολουθούν διαφορετική πορεία. Καθώς ο αέρας ανεβαίνει πάνω από τους ώμους ενός ατόμου και κατεβαίνει στην πλάτη του, ρέει επίσης γύρω από τη μέση και προς τα πίσω, με τα δύο ρεύματα να συναντώνται στη μέση.
Ως αποτέλεσμα αυτού, τα σωματίδια που παράγονται από βήχα σε ανοιχτό χώρο μπλέκονται σε μια «φούσκα επανακυκλοφορίας». Το μεγαλύτερο μέρος των σωματιδίων μένουν εκεί, αλλά μερικά ακολουθούν το άτομο καθώς περπατά, σχηματίζοντας μια μακριά, λεπτή και αδιόρατη «ουρά» σωματιδίων του κορωνοϊού.
Η διασπορά των μολυσμένων με κορωνοϊο σταγονιδίων διαφέρει αν βήξει ένας φορέας σε στενό διάδρομο (αριστερά) και σε ανοικτό χώρο (δεξιά) όπως έδειξε το υπολογιστικό μοντέλο των Κινέζων ερευνητών.
Οι ερευνητές λένε ότι με τον τρόπο αυτό κινδυνεύουν όλοι και ιδιαίτερα τα παιδιά να μολυνθούν, αφού τα σωματίδια αιωρούνται στο ύψος της μέσης ενός ενήλικα, αλλά και στο ύψος της κεφαλής των παιδιών.
«Τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν έναν υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης από τον κορωνοϊό για παιδιά σε κάποιες περιπτώσεις, όπως όταν βαδίζουν πίσω από άτομα που κινούνται γρήγορα μέσα σε στενούς διαδρόμους», σημειώνει ο συντάκτης της μελέτης, καθηγητής Σιαολέι Γιανγκ. «Και αυτό», συμπληρώνει, «συνιστά μεγάλη πρόκληση για τον προσδιορισμό των ασφαλών αποστάσεων σε περίκλειστους χώρους, όπου ένα άτομο μπορεί να εισπνεύσει μολυσμένα σταγονίδια, ακόμη κι όταν ο φορέας απέχει αρκετά μακριά, αφού τα σωματίδια αιωρούνται επί πέντε δευτερόλεπτα στον αέρα μετά τον βήχα». Το πόρισμα της έρευνας δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Physics of Fluids.