Λίγες ώρες μετά την άφιξη της κάψουλας που μετέφερε δείγματα από την ορατή πλευρά του φεγγαριού, η Κίνα ετοιμάζεται για νέες αποστολές που θα επιτρέψουν τελικά τη δημιουργία μόνιμης σεληνιακής βάσης, δήλωσε την Πέμπτη αξιωματούχος του κινεζικού διαστημικού προγράμματος.
Οι επόμενες τρεις αποστολές της σειράς Chang’e προετοιμάζονται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, μαζί με σχέδια για τη συλλογή δειγμάτων από τον Άρη και την εξερεύνηση του πλανήτη Δία, δήλωσε ο Γου Γιανχουά, υποδιοικητής του Κινεζικού Προγράμματος Σεληνιακής Εξερεύνησης.
«Η εξερεύνηση του Σύμπαντος μόλις τώρα αρχίζει» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Γου, λίγες ώρες μετά την άφιξη της πολύτιμης κάψουλας, την οποία απελευθέρωσε πάνω από τη Γη η αποστολή Chang’e-5.
To πρόγραμμα Chang’e, το οποίο βαφτίστηκε προς τιμήν της κινεζικής θεάς της Σελήνης, έχει ήδη πραγματοποιήσει με επιτυχία τρεις προσσεληνώσεις, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης αποστολής στην αθέατη πλευρά του φεγγαριού.
Η Κίνα έγινε το 2003 μόλις η τρίτη χώρα, μετά τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, που εκτοξεύει αστροναύτες με δικά της μέσα. Έχει επίσης παρουσιάσει σχέδια για την κατασκευή δικού της διαστημικού σταθμού, στον οποίο όμως δεν έκανε αναφορά ο Γου.έγινε
Το απόγευμα της Τετάρτης τοπική ώρα, η κάψουλα που περιέχει γύρω στα 2 κιλά σκόνης και βράχων από τη Σελήνη, έπεσε με αλεξίπτωτο στην έρημο της Εσωτερικής Μογγολίας και μεταφέρθηκε άμεσα σε εργαστήριο έξω από το Πεκίνο.
Είναι τα πρώτα σεληνιακά δείγματα από την εποχή των αμερικανικών αποστολών Apollo και των σοβιετικών Luna τις δεκαετίες του 1960 και ’70.
Τα φρέσκα δείγματα προέρχονται από μια ανενεργή ηφαιστειακή περιοχή του Ωκεανού των Καταιγίδων, μια αχανή σεληνιακή πεδιάδα από στερεοποιημένη λάβα. Εκτιμάται ότι έχουν ηλικία 1,2 δισεκατομμυρίων ετών, κάτι που σημαίνει ότι είναι δισεκατομμύρια χρόνια νεότερα από ό,τι τα δείγματα που έφεραν στη Γη οι ΗΠΑ και η Σοβιετική Ένωση.
Τα πολύτιμα δείγματα θα χρησιμοποιηθούν ως σημείο αναφοράς για τη χρονολόγηση άλλων σχηματισμών του Ηλιακού Συστήματος.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η Κίνα θα μπορούσε να είχε απλοποιήσει την αποστολή Chang’e-5 αν το σκάφος που συνέλεξε τα δείγματα είχε αναχωρήσει απευθείας για τη Γη. Η Κίνα προτίμησε μια διαφορετική λύση: τα δείγματα μεταφέρθηκαν αρχικά σε ένα σκάφος που περίμενε σε σεληνιακή τροχιά.
Αν και η προσέγγιση αυτή ήταν τεχνικά πιο απαιτητική, επέτρεψε στην Κίνα να δοκιμάσει την τεχνολογία μέσω της οποίας θα αναχωρούν από τη Σελήνη οι αστροναύτες της.
Η επόμενη κινεζική αποστολή στη Σελήνη, Chang’e-6 προγραμματίζεται να αναχωρήσει το 2023 για τη συλλογή δειγμάτων από τον νότιο πόλο του δορυφόρου. Αρκετοί από τους κρατήρες της περιοχής μένουν μόνιμα βυθισμένοι στο σκοτάδι και έχει διαπιστωθεί ότι περιέχουν μεγάλες ποσότητες πάγου νερού, ένας δυνητικά πολύτιμος πόρος για τις μελλοντικές ανθρώπινες αποστολές.
Θα ακολουθήσουν σε αδιευκρίνιστη ημερομηνία οι αποστολές Chang’e 7 και 8, οι οποίες θα πραγματοποιήσουν τοπογραφικές μελέτες και θα δοκιμάσουν τεχνολογίες που θα χρησιμοποιηθούν μελλοντικά στη δημιουργία βάσης στη Σελήνη.
Η Κίνα συνεργάστηκε στην αποστολή Chang’e-5 με την ευρωπαϊκή υπηρεσία διαστήματος ESA, όχι όμως και με τις ΗΠΑ, καθώς η αμερικανική νομοθεσία απαγορεύει τη συνεργασία με τη NASA αν δεν δοθεί πρώτα έγκριση του Κογκρέσου.