Τον Ιανουάριο 250.000-300.000 δόσεις του εμβολίου των εταιρειών Pfizer/BioNTech θα διανεμηθούν στη χώρα μας, με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» να είναι οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν. Στόχος είναι ως τον ερχόμενο Ιούνιο να έχει εμβολιαστεί το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού, χτίζοντας έτσι ένα ψηλό «τείχος ανοσίας».
Τα παραπάνω υπογράμμισε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, επαναλαμβάνοντας ότι οι επόμενες ημέρες και εβδομάδες παραμένουν κρίσιμες, παρά τις θετικές εξελίξεις από το μέτωπο των εμβολίων.
Μάλιστα, προειδοποίησε για αυστηρό lockdown στις επιβαρυμένες περιοχές της χώρας, καλώντας τους πολίτες να τηρούν αυστηρά τα μέτρα, υπερασπιζόμενοι τα αποτελέσματα της συλλογικής προσπάθειας των τελευταίων πέντε και πλέον εβδομάδων.
Ενδεικτικό του υγειονομικού συναγερμού που έχει σημάνει είναι η συνεδρίαση των μελών της Επιτροπής χθες αργά το απόγευμα για τη λήψη επιπλέον μέτρων στη Δυτική Αττική που «βράζει». Στο πλαίσιο αυτό, οι ειδικοί εισηγήθηκαν, μεταξύ άλλων, στην κυβέρνηση την αυστηροποίηση της επιτήρησης, ενισχυμένο testing αλλά και απαγόρευση του click away στη συγκεκριμένη περιοχή του χάρτη του Λεκανοπεδίου. Παρ’ όλα αυτά και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι σχετικές συζητήσεις θα συνεχιστούν και σήμερα ώστε να οριστικοποιηθούν τα μέτρα, ενώ αντίστοιχες εισηγήσεις αναμένεται να υπάρξουν και για άλλες «κόκκινες» περιοχές της χώρας, όπως η Βόρεια Ελλάδα.
Πάντως, ο υπουργός Υγείας υπενθύμισε ότι στον αντίποδα των δυσκολιών που βιώνουν οι πολίτες τους τελευταίους μήνες «βρίσκεται η κοινή ευρωπαϊκή προμήθεια των εμβολίων» η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα ακολουθηθεί από την ταυτόχρονη έναρξη των εμβολιασμών στην γηραία ήπειρο. Και πρόσθεσε ότι εκτός από το εμβόλιο των εταιρειών Pfizer/BioNTech, τον δρόμο της έγκρισης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) αναμένεται να πάρουν σύντομα άλλα δύο εμβόλια: «Αρα λοιπόν είναι πολύ πιθανό τις επόμενες εβδομάδες ή μήνα να έχουμε εγκρίσεις και για άλλα εμβόλια. Και επίσης οι δόσεις είναι η μία πίσω από την άλλη, σύμφωνα με τα συμβόλαια προαγοράς».
Η «Ελευθερία»
Υπό τις εξελίξεις αυτές, με ταχύτατους ρυθμούς ξεδιπλώνεται το σχέδιο του εμβολιασμού του πληθυσμού αλλά και η ενημερωτική εκστρατεία με το κωδικό όνομα «Ελευθερία». Είναι ενδεικτικό ότι από σήμερα το πρωί έως το απόγευμα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος επικοινωνίας της ηγεσίας του υπουργείου και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών με τους διοικητές, αναπληρωτές διοικητές, διευθυντές Νοσηλευτικής και διευθυντές Ιατρικής Υπηρεσίας, όπως και γιατρούς, από τις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες και όλα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της χώρας, «καθώς ξεκινάει η καταγραφή των υγειονομικών που θέλουν να εμβολιαστούν και θα μπουν άμεσα στις λίστες αυτές ως πρώτη προτεραιότητα εμβολιασμού την αμέσως επόμενη χρονική στιγμή από αυτήν που θα έρθει το εμβόλιο στη χώρα».
Ο ίδιος διευκρίνισε – σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών του λοιπού πληθυσμού – πως αυτό συνδέεται στενά με τις εγκρίσεις των εμβολίων και την παραγωγική δυνατότητα των εταιρειών. «Είναι προφανές ότι καθώς θα εγκρίνονται το ένα μετά το άλλο τα εμβόλια… θα ανοίγει και η βεντάλια, βδομάδα με τη βδομάδα, μήνα με τον μήνα, των ποσοτήτων των εμβολίων που θα έχουν τα κράτη – μέλη, άρα και η Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κικίλιας.
Τα φάρμακα
Λεπτομερή αναφορά για το σημαντικό εργαλείο της «φαρμακοεπαγρύπνησης» έκανε χθες ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων Δημήτρης Φιλίππου. «Για κάθε φάρμακο που κυκλοφορεί στη χώρα παρακολουθείται η πορεία του σε μεγάλο εύρος χρόνου. Ετσι, διασφαλίζεται πλέον και σε βάθος χρόνου η ασφάλεια του εμβολίου ή του φαρμάκου αντιστοίχως, αλλά ταυτόχρονα δίνεται και η δυνατότητα καταγραφής ή περιγραφής πιθανόν κάποιων πολύ σπάνιων ανεπιθύμητων ενεργειών», εξήγησε ο ειδικός.
Και συνέχισε: «Ο ΕΟΦ, λοιπόν, θα αναλάβει την καταγραφή των ανεπιθύμητων ενεργειών και θέλω να γνωρίζετε ότι έχει ληφθεί κάθε μέριμνα ώστε να διασφαλιστεί η αδιάλειπτη και εύκολη επικοινωνία των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί με τον ΕΟΦ για θέματα που άπτονται ανεπιθύμητων ενεργειών».
Τα έντυπα
Εν τω μεταξύ, στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα διανέμονται δύο ειδικά έντυπα για τη διασφάλιση της ορθής πρακτικής των εμβολιασμών. Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο αφορά ένα σύντομο ερωτηματολόγιο ιατρικού ιστορικού. Το δεύτερο είναι φόρμα συγκατάθεσης που αφορά πολίτες που δεν διαθέτουν την ικανότητα συναίνεσης (δηλαδή, είναι ανίκανοι να διαχειριστούν τον εαυτό τους, όπως φιλοξενούμενοι σε γηριατρικές μονάδες ή σε ψυχιατρικές κλινικές) και για τους οποίους έχει οριστεί δικαστικός συμπαραστάτης (π.χ. σύζυγος, συγγενής α’ βαθμού ή υπεύθυνος οίκου ευγηρίας).