Ανάστατη είναι τις τελευταίες ώρες ολόκληρη η Ευρώπη, μετά τον εντοπισμό μεταλλαγμένου στελέχους του κοροναϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανατρέποντας τους σχεδιασμούς για τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και τις αεροπορικές συνδέσεις.
Η νέα μετάλλαξη του κοροναϊού εξαπλώθηκε ταχύτατα στο Λονδίνο και τη νοτιοανατολική Αγγλία, αναγκάζοντας τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να επιβάλει εσπευσμένα από χθες νέα αυστηρά περιοριστικά μέτρα Επιπέδου 4 στην περιφέρεια του Λονδίνου και τη νοτιοανατολική Αγγλία.
Η απαγόρευση των πτήσεων προς την χώρα που επέβαλλαν αρκετά κράτη προκάλεσαν στη Βρετανία σκηνές πανικού με την αστυνομία να προσπαθεί να σταματήσει πολίτες οι οποίοι ψηφώντας τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης ήθελαν να επιβιβαστούν σε ήδη υπερφορτωμένα τρένα για να βγουν από την πρωτεύουσα προτού τεθούν σε ισχύ οι νέοι περιορισμοί την Κυριακή.
Η υψηλή ταχύτητα και μεταδοτικότητα της νέας μετάλλαξης -φτάνοντας το 70%- έχει ως αποτέλεσμα να ληφθούν κατεπείγοντα μέτρα από πλευράς της ΕΕ, καθώς ήδη ένας σημαντικός αριθμός ευρωπαϊκών χωρών έχουν διακόψει ήδη την αεροπορική σύνδεσή τους με την Μεγάλη Βρετανία.
Όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιρλανδία, η Βουλγαρία, το Βέλγιο, η Σουηδία και η Ολλανδία.
Και εκτός Ευρώπης, ωστόσο, πληθαίνουν οι χώρες που αναστέλλουν τις πτήσεις από την Βρετανία.
Η κυβέρνηση της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να απαγορεύσει τις επιβατικές πτήσεις από τη Βρετανία. «Κατόπιν οδηγιών του προέδρου (της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν), σε συντονισμό με το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, αποφασίστηκε να επιβληθεί προσωρινή αναστολή των πτήσεων από το ΗΒ, τη Δανία, την Ολλανδία και τη Νότια Αφρική προς τη χώρα μας», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότζα μέσω Twitter.
Koronavirüsün mutasyonuyla İngiltere’de bulaş hızının arttığı bildirilmiştir. Cumhurbaşkanımızın talimatı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımızın koordinasyonu ile tedbiren; İngiltere, Danimarka, Hollanda ve Güney Afrika’dan ülkemize olan uçuşlarda geçici durdurma kararı alınmıştır.
— Dr. Fahrettin Koca (@drfahrettinkoca) December 20, 2020
Οι κυβερνήσεις της Αργεντινής και της Χιλής ανακοίνωσαν επίσης ότι αναστέλλονται οι επιβατικές πτήσεις από και προς τη Βρετανία. Το υπουργείο Εσωτερικών της Αργεντινής διευκρίνισε ότι η τελευταία πτήση από το Ηνωμένο Βασίλειο που θα επιτραπεί να προσγειωθεί πριν από την έναρξη της ισχύος του μέτρου είναι αυτή που αναμένεται να φθάσει στο Μπουένος Άιρες σήμερα το πρωί. Το πλήρωμα και οι επιβάτες θα τεθούν σε επταήμερη καραντίνα, πρόσθεσε.
Η κυβέρνηση της Χιλής ανέφερε ότι θα απαγορευθεί σε όλους τους αλλοδαπούς που δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι της χώρας και είχαν βρεθεί στο ΗΒ τις προηγούμενες 14 ημέρες να εισέρχονται στην επικράτεια. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα της Τρίτης και θα έχει διάρκεια δύο εβδομάδων, σύμφωνα με το Σαντιάγο.
Νωρίτερα, η κυβέρνηση του Καναδά έκανε επίσης γνωστό ότι, όπως και οι αρχές σε πολλές άλλες χώρες, αποφάσισε να αναστείλει τις επιβατικές πτήσεις από τη Βρετανία.
Ανάμεσα στις χώρες που διέκοψαν τους «αεροπορικούς δεσμούς» με τη Βρετανία είναι και το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας το οποίο ανέστειλε όλες τις διεθνείς πτήσεις και την είσοδο στην επικράτειά του μέσω των χερσαίων συνοριακών διελεύσεων και των λιμανιών για τουλάχιστον μία εβδομάδα.
Η Ελλάδα από την πλευρά της ανακοίνωσε πως, από σήμερα, όσοι επιστρέφουν από το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπαίνουν σε καραντίνα επτά ημερών. Ωστόσο, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο και η Ελλάδα να προχωρήσει σε απαγόρευση των πτήσεων από τη Βρετανία.
Η νέα μετάλλαξη του ιού μπαίνει σήμερα στο τραπέζι των ευρωπαϊκών συζητήσεων καθώς συνεδριάζει εκτάκτως η ειδική ομάδα διαχείρισης κρίσεων την οποία συγκάλεσε η γερμανική προεδρία της ΕΕ, ώστε να υπάρξει συντονισμός των κρατών μελών σε σχέση με την νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αναφορικά με την πανδημία στην Βρετανία και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν.
Τα 27 κράτη μέλη αναμένεται να διακόψουν τις αεροπορικές πτήσεις με την Βρετανία, ενώ όσοι θα εισέρχονται από τη χώρα αυτή εντός της κοινοτικής επικράτειας θα υποβάλλονται σε υποχρεωτικά τεστ στα σύνορα.
Η απόφαση για διακοπή των αεροπορικών συνδέσεων ενδέχεται να υιοθετηθεί από το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε το βράδυ της Κυριακής κυβερνητική πηγή της Γερμανίας, διευκρινίζοντας ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται σε συζητήσεις για τη διαμόρφωση κοινής στάσης σχετικά με τις θαλάσσιες και τις χερσαίες συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο.