Ο σχεδιασμός της γιγαντιαίας επιχείρησης για τον εμβολιασμό των Ελλήνων βρίσκεται στην τελική ευθεία, καθώς οι ημέρες μετράνε αντίστροφα για το πρώτο… τσίμπημα. Μία νοσηλεύτρια και ένας ηλικιωμένος θα είναι οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν την ερχόμενη Κυριακή (εκτός απροόπτου), σε μια συμβολική κίνηση. Αμέσως μετά, ακολουθούν οι εμβολιασμοί του προσωπικού σε πέντε νοσοκομεία αναφοράς στην Αθήνα (όπως είναι το «Σωτηρία», ο «Ευαγγελισμός» και το «Αττικόν») και αμέσως μετά στη Θεσσαλονίκη.
«Και θα ακολουθήσουν αμέσως μετά οι συμπολίτες μας άνω των 65, υπολογίζουμε ότι σε αυτήν την ηλικιακή κατηγορία εντάσσονται συνολικά περί τα 2,4 εκατομμύρια συμπολίτες μας», όπως υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της ευρείας σύσκεψης για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμού που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα διαχείρισης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Το πρωτοφανές εγχείρημα, που αποτελεί επιχειρησιακή πρόκληση για όλον τον πλανήτη, βασίζεται στη λογική δύο αλγόριθμων που «ξεκλειδώνουν» ισάριθμα, βασικά στάδιά του: τη διαδικασία διανομής και διάθεσης των εμβολίων και τον προγραμματισμό του διπλού ραντεβού στα εμβολιαστικά τμήματα. Οπως επισημαίνουν στα «ΝΕΑ» αρμόδιες πηγές με κεντρικό ρόλο στη μεγάλη επιχείρηση, το μυστικό για να στεφθεί αυτή με επιτυχία κρύβεται στο… γάλα και τα αεροπορικά εισιτήρια!
Στην πρώτη περίπτωση, της διανομής και διάθεσης των εμβολίων, με αφετηρία το εμβόλιο της Pfizer, ακολουθείται η μέθοδος διανομής για το φρέσκο γάλα. Τα logistics που χρησιμοποιούν οι γαλακτοβιομηχανίες για να φθάνει σε καθημερινή βάση το γάλα σε χιλιάδες σημεία διάθεσης, κρίθηκε ότι καλύπτουν πλήρως και εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία της αλυσίδας αποθήκευση – μεταφορά – διάθεση του εμβολίου.
Και αυτό διότι σε καθημερινή βάση στα 1.018 εμβολιαστικά τμήματα θα πρέπει να διανέμονται οι κατάλληλες δόσεις, με δεδομένο ότι τα εμβόλια έχουν επίσης ημερομηνία λήξης υπό ειδικές συνθήκες συντήρησης. Υπενθυμίζεται ότι το εμβόλιο των εταιρειών Pfizer/ΒioNTech συντηρείται στους -70 βαθμούς Κελσίου, ενώ ακολούθως όταν ξεπαγώσουν οι δόσεις διατηρούνται στο ψυγείο αυστηρά για 5 ημέρες. Συνεπώς, ειδικές συσκευές συνεχούς καταγραφής της θερμοκρασίας θα χρησιμοποιούνται σε όλα τα βήματα που αναλύθηκαν ώστε να εντοπιστούν τυχόν αποκλίσεις, με τη διακοπή ρεύματος να αποτελεί για τους αρμοδίους ακόμη ένα… απρόοπτο που απλά δεν πρέπει να συμβεί.
Ο αλγόριθμος
Στη δεύτερη περίπτωση, του προγραμματισμού των ραντεβού για τους εμβολιασμένους, το μυστικό κρύβεται στον αλγόριθμο που στηρίζει παγκοσμίως όλο το ηλεκτρονικό οικοδόμημα αγοράς και κράτησης θέσεων στα αεροπορικά εισιτήρια. Με δεδομένο ότι ο εμβολιασμός θα είναι υποχρεωτικά διπλός (με το δεύτερο εμβόλιο να ακολουθεί μέσα σε διάστημα το αργότερο 28 ημερών), η διαδικασία για το κλείσιμο θέσεων στα αεροπλάνα κρίθηκε ως η προσφορότερη για την απλούστευση των διαδικασιών.
Το διπλό τσεκάρισμα στα αεροπορικά εισιτήρια, με το ταυτόχρονο κλείσιμο θέσεων για αναχώρηση και επιστροφή, θα μεταφερθεί σχεδόν αυτούσιο στη διαδικασία εμβολιασμού, καθώς το σύστημα θα προτείνει σε κάθε ενδιαφερόμενο (και θα «κλειδώνει» για όλες τις θετικές απαντήσεις) εξαρχής την ημέρα και ώρα του ραντεβού στο πλησιέστερο εμβολιαστικό κέντρο, τόσο για το πρώτο εμβόλιο όσο και για το επαναληπτικό. Στην περίπτωση που ο εμβολιαζόμενος επιθυμεί άλλες μέρες και ώρες από εκείνες που υποδεικνύει αυτόματα το σύστημα, θα μπορεί να τις αλλάξει, όπως ακριβώς συμβαίνει και στην κράτηση θέσεων στα αεροπορικά εισιτήρια.
Κάθε σημείο του πολυεπίπεδου σχεδιασμού οφείλει να είναι λεπτομερώς σχεδιασμένο, καθώς ως γνωστόν ο… διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, όπως υπογράμμιζαν με νόημα οι ίδιες πηγές. Και ενδεικτικά ανέφεραν, ότι ο προγραμματισμός εφοδιασμού των εμβολιαστικών τμημάτων θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει τυχόν ανατροπές (π.χ. μη τήρηση των ραντεβού) ώστε να μην πεταχτεί στα σκουπίδια ούτε μία δόση εμβολίου (δεδομένου, ότι κάθε φιαλίδιο περιέχει πέντε δόσεις με ημερομηνία λήξης). «Είναι το δυσκολότερο εγχείρημα εφοδιαστικής αλυσίδας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», σχολίασε στη Βουλή ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος έχει αναλάβει να συντονίσει την ψηφιακή Βαβέλ του εμβολιασμού, παίρνοντας τη σκυτάλη από το υπουργείο Υγείας που έχει το γενικό πρόσταγμα.
Οι συνθήκες συντήρησης
Σύμφωνα με τον ίδιο, κάθε εμβόλιο που βρίσκεται προς έγκριση συντηρείται σε διαφορετικές συνθήκες, συνεπώς κάθε μήνας που περνάει και εφόσον ακολουθήσουν και άλλες αδειοδοτήσεις κυκλοφορίας ανοίγοντας έτσι τη «βεντάλια» των παραδόσεων, ο βαθμός δυσκολίας θα μεταβάλλεται.
Στην πρώτη φάση – αρχής γενομένης από τα τέλη Δεκεμβρίου, με την εμβολιαστική «μηχανή» να μπαίνει δυναμικά σε λειτουργία το 2021 – η λίστα όσων εμβολιαστούν θα είναι στοχευμένη (παράλληλος εμβολιασμός υγειονομικών και γηροκομείων). Στην εισαγωγική αυτή περίοδο, το εγχείρημα θα βασιστεί στους δύο αλγόριθμους, ενώ υψίστης σημασίας είναι και η φύλαξη των εμβολίων.
Αυστηρή φύλαξη
Το σχέδιο «Ιπποκράτης» περιλαμβάνει 3.000 αστυνομικούς που θα περιφρουρούν τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης και τα εμβολιαστικά τμήματα, ενώ θα επιστρατευτούν και τα εναέρια μέσα της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και της πυροσβεστικής, για τη μεταφορά των εμβολίων.