Eίναι μια σχέση η οποία, σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, μπορεί να αναδειχθεί σε εσωτερικό μέτωπο για την κυβέρνηση του επόμενου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Οταν ο Τζον Κέρι ήταν υπουργός Εξωτερικών στη δεύτερη θητεία Ομπάμα, υφιστάμενός του ήταν ο Αντονι Μπλίνκεν, βετεράνος της εξωτερικής πολιτικής στην Ουάσιγκτον. Τώρα που ο Κέρι επιστρέφει σε κυβερνητική θέση ως ειδικός απεσταλμένος του προέδρου για την κλιματική αλλαγή, θεωρείται υφιστάμενος του Μπλίνκεν ο οποίος θα είναι υπουργός Εξωτερικών.
Αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια ασυνήθιστη δυναμική: εάν υπάρξουν συγκρούσεις, θα υπονομευθεί η προσπάθεια του Μπάιντεν να θέσει την κλιματική αλλαγή στην εμπροσθοφυλακή της ατζέντας για την εξωτερική πολιτική και να αντιμετωπίσει μία, όπως την έχει χαρακτηρίσει, «από τις σημαντικότερες απειλές του καιρού μας». Οποιαδήποτε αντιπαράθεση ανάμεσα στα δύο στελέχη της νέας κυβέρνησης θα περιπλέξει την προσπάθεια του προέδρου Μπάιντεν να βελτιώσει τη θέση των ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή, καθώς προσπαθεί να διορθώσει τη ζημιά που έκανε ο προστατευτισμός του Τραμπ.
«Πρόκειται για περίεργη σχέση», σχολίασε στους Financial Times ο Τζον Ποντέστ πρώην σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα, αν και θεωρεί πως οι δύο πολιτικοί θα βρουν «ένα modus operandi να συνεργαστούν». Οποιαδήποτε στιγμή ένας πρώην υπουργός Εξωτερικών κάνει μια κίνηση που υπερκεράζει τον νυν υπουργό θα υπάρχει ένταση μεταξύ τους, λέει ο Τζεφ Κόλγκαν καθηγητής στο πανεπιστήμιο Μπράουν. Ως υπουργός Εξωτερικών και πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, ο Κέρι έχει δεχθεί κριτική για αυτό που κάποιοι χαρακτηρίζουν «υπερβολικό εγωισμό» και πίστη ότι οι προσωπικές του ικανότητες μπορούν να λύσουν παγκόσμια προβλήματα.
«Ο Κέρι θα είναι “υπουργός του κόσμου” και ο Μπλίνκεν υπουργός Εξωτερικών», λένε τώρα στην Ουάσιγκτον. Ο Κέρι ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την κλιματική αλλαγή, καθώς ήταν ένας από τους αρχιτέκτονες της διεθνούς συμφωνίας και ο Μπλίνκεν δεν θα χρειασθεί να ασχολείται με το καίριο αυτό θέμα, αφήνοντάς του χρόνο για άλλες κρίσεις.