Το μεγάλο τεστ για τη χώρα στο «μέτωπο» του κοροναϊού είναι το διάστημα των γιορτών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.
Οι επιστήμονες χτυπούν «καμπανάκια» για την τήρηση των μέτρων και την αποφυγή συναθροίσεων, καθώς φοβούνται τη μεγάλη διασπορά μεταξύ των ανθρώπων που μπορεί να συγκεντρωθούν σε διάφορα σημεία για να γιορτάσουν.
Τα βλέμματα είναι στραμμένα στην επιδημιολογική εικόνα που θα διαμορφωθεί τις ημέρες των Χριστουγέννων, καθώς ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο επιβολής αυστηρότερων μέτρων για την Πρωτοχρονιά – σε περίπτωση που δεν αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού και τα υφιστάμενα μέτρα δεν εφαρμοστούν.
Αν όσα ισχύουν μέχρι τώρα, στο πλαίσιο του lockdown, τηρηθούν στο έπακρο κι αποτραπεί μια ακόμα έξαρση του ιού στην Ελλάδα, τα πράγματα θα αρχίσουν σταδιακά να παίρνουν μια καλύτερη τροπή, με δεδομένη και την έναρξη των εμβολιασμών.
Είναι προφανές πως αν υπάρξει μια νέα έκρηξη κρουσμάτων τότε σύντομα θα υπάρξει και νέα πίεση στα νοσοκομεία. Η συμπεριφορά όλων και η πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων, θα κρίνει επί της ουσίας και το αν θα υπάρξει περαιτέρω παράταση του lockdown και μετά τις 7 Ιανουαρίου.
Έτσι, για τις επόμενες δύο μέρες, ολόκληρη η Ελληνική Αστυνομία θα βρίσκεται σε επιφυλακή, με το σύνολο των δυνάμεων να αναλαμβάνει τους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων κατά του κοροναϊού στην προσπάθεια που γίνεται να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης του ιού.
Επιχείρηση… ρεβεγιόν
Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται από σήμερα το πρωί οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ, όπως και όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του MEGA, σχεδόν 5.000 ένστολοι θα βρίσκονται στους δρόμους του λεκανοπέδιου με τα χριστουγεννιάτικα οικογενειακά τραπέζια να έχουν μετατραπεί σε πονοκέφαλο για πολιτείας.
Μάλιστα, ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην προσπάθεια να ελεγχθούν οι μετακινήσεις των πολίτων κατά τη διάρκεια του Χριστουγεννιάτικου ρεβεγιόν.
Από τις 22:00 το βράδυ έως τις 05:00 το πρωί όπου ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας θα βρίσκονται σε όλες τις κομβικές οδούς και της πρωτεύουσας και το μήνυμα είναι να ελέγχεται οποιοσδήποτε κινείται εκείνες τις ώρες. Μετά τις 22:00 δικαίωμα μετακίνησης θα έχουν μόνο όσοι δουλεύουν και φυσικά όσοι χρειάζεται να μετακινηθούν για λόγους υγείας.
Πέρα από τα μπλόκα περιπολίες με μηχανές και περιπολικά θα επιτηρούν την κυκλοφορία σε όλους του δρόμους.
Στη Δυτική Αττική όπου το επιδημιολογικό φορτίο είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο θα υπάρχει αυξημένη παρουσία της Αστυνομίας.
Ιεροί ναοί, πλατείες και σταθμοί μετρό θα βρίσκονται σε κλοιό, ενώ αναμένεται να χρησιμοποιηθεί όπου κριθεί απαραίτητο ακόμη και το drone για να ελέγχει την κίνηση σε ολόκληρες γειτονίες.
Στο τραπέζι των συσκέψεων εξετάστηκε σοβαρά το σενάριο πολίτες να προσπαθήσουν να φύγουν από την Αθήνα με υπεραστικά λεωφορεία.
«Έφοδος» στα σπίτια… μόνο με εισαγγελική εντολή
Να σημειωθεί ότι ότι σε περίπτωση καταγγελίας για υπεράριθμους επισκέπτες σε σπίτι, η αστυνομία θα επιτρέπεται να φτάνει μέχρι το κατώφλι της πόρτας ενός σπιτιού.
Σε κάθε περίπτωση απαγορεύεται να μπουν στο σπίτι, χωρίς την εισαγγελική εντολή.
Ωστόσο, όπως αναφέρει το MEGA σε περίπτωση που ο εισαγγελέας δώσει το «πράσινο φως» για έφοδο αστυνομικών, τότε εκείνοι θα μπορούν να ελέγξουν το εσωτερικό του σπιτιού.
Σε περίπτωση που παρατηρηθούν περισσότερα από εννιά άτομα σε σπίτι προβλέπεται 5.000 πρόστιμο στο ιδιοκτήτη του σπιτιού, συν την αυτόφωρη διαδικασίας, αφού θα συλληφθεί και θα οδηγηθεί στο τμήμα και από 300 ευρώ σε κάθε έναν άνθρωπο που θα βρίσκεται παράνομα εκεί.
Με έκδηλη, μάλιστα, την αγωνία μετά τις εικόνες έντονης κίνησης στους δρόμους χθες το απόγευμα στα μεγάλα αστικά κέντρα, το ενδεχόμενο να κλείσουν κεντρικές οδικές αρτηρίες τις ώρες απαγόρευσης της κυκλοφορίας άφησε χθες ανοιχτό ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, Θεόδωρος Χρονόπουλος.
«Οπότε η αστυνομία θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στις μετακινήσεις μετά τις 22.00 το βράδυ και δεν αποκλείεται να προχωρήσουμε και σε διακοπή κυκλοφορίας σε κεντρικούς οδικούς άξονες ώστε να ελεγχθούν όλοι αυτοί που μετακινούνται εκείνες τις ώρες.
Όπου διαπιστωθούν παραβάσεις, θα επιβληθεί πρόστιμο 300 ευρώ» δήλωσε ο κ. Χρονόπουλος και υπέδειξε ως κρίσιμα σημεία, στα οποία έχουν στηθεί μπλόκα ελέγχου:
· διόδια
· κομβικά σημεία στο οδικό δίκτυο,
· εισόδους-εξόδους των πόλεων,
· υπεραστικά λεωφορεία και ΚΤΕΛ, πλατείες
· και οπουδήποτε μπορεί να δημιουργηθεί συγχρωτισμός.
Το επιχειρησιακό σχέδιο για κάλαντα και εκκλησίες
Την ίδια στιγμή, ένα επιχειρησιακό σχέδιο με στόχο την πιστή τήρηση των μέτρων έχει εκπονηθεί από τα αρμόδια υπουργεία.
Αναλυτικά:
Σήμερα, παραμονή Χριστουγέννων (24 Δεκεμβρίου):
· δεν θα επιτραπούν οι έξοδοι των παιδιών, για να ψάλλουν κάλαντα.
· δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί.
· Όσοι επιθυμούν να μεταβούν σε ρεβεγιόν φιλικής οικογένειας, πρέπει να στείλουν sms τόσο κατά την μετάβαση, με τη χρήση του κωδικού 6 (σωματική άσκηση), όσο και κατά την επιστροφή, η οποία δεν θα πρέπει να καταγραφεί μετά τις 10 το βράδυ.
Αύριο, ανήμερα Χριστούγεννα (25 Δεκεμβρίου):
· το ρεβεγιόν μεταφέρεται το μεσημέρι αντί των βραδινών ωρών
· στο τραπέζι του ρεβεγιόν μπορούν να παρακαθίσουν μέχρι 9 άτομα και από 2 μόνο οικογένειες, με ισχυρή σύσταση τα άτομα αυτά να είναι τα ίδια και στο ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, δημιουργώντας μια κλειστή, κοινωνική, φούσκα.
· συστήνεται να απουσιάζουν από το ρεβεγιόν άτομα μεγάλης ηλικίας.
· Η χρήση της μάσκας εξακολουθεί να παραμένει υποχρεωτική παντού.
· Υποχρεωτική είναι και η τήρηση κανόνων υγιεινής και συνίσταται να υπάρχει πολύ καλός αερισμός του χώρου ή να βρισκόμαστε σε ανοιχτούς χώρους.
Αυστηρά μέτρα και στις εκκλησίες
Αυστηρά περιορισμένος θα είναι και ο επιτρεπόμενος αριθμός στις εκκλησίες.
Οι πιστοί θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν με τα ειδικά μέτρα, σύμφωνα με τα οποία επιτρέπονται:
· Λειτουργίες, παρουσία πιστών τα Χριστούγεννα, μόνο την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα (25 Δεκεμβρίου, 1η και 6η Ιανουαρίου).
· Αναλογία ένα άτομο ανά 15 τ.μ., με 2 μέτρα απόσταση μεταξύ των ατόμων προς κάθε κατεύθυνση μέσα στον ναό.
· Χωρητικότητα: 25 άτομα για ενοριακούς ναούς, ενώ στην περίπτωση των Μητροπολιτικών Ναών τα 50 άτομα
· υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας στον χώρο λατρείας.