Ιδιαίτερα κρίσιμες θεωρούν οι ειδικοί τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς για την εξέλιξη της πανδημίας.
Στην Ελλάδα χθες ανακοινώθηκαν 873 νέα κρούσματα κοροναϊού, με τους επιστήμονες να στρέφουν την προσοχή τους στην Αττική, όπου οι αριθμοί παραμένουν ακόμη σε ανησυχητικά επίπεδα.
Την ίδια στιγμή, μια… χαραμάδα αισιοδοξίας αφήνει η τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, μετά από 55 ημέρες ockdown.
Στον τελευταίο χάρτη θετικότητας που δημοσίευσε, η Ελλάδα βρίσκεται στο πράσινο χρώμα, πράγμα που σημαίνει ότι έπεσε κάτω από το όριο του 4% στη θετικότητα των τεστ κοροναϊού που διενεργούνται.
Tα νέα στοιχεία του ECDC για την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν ότι η Ελλάδα σταδιακά μπαίνει σε μια πιο ασφαλή τροχιά και πως το τελευταίο πακέτο μέτρων αρχίζει να αποδίδει.
Στον τελευταίο χάρτη θετικότητας του ECDC, η Ελλάδα πλέον φέρει το πράσινο χρώμα. Αυτό σημαίνει ότι έπεσε κάτω από το άκρως επικίνδυνο όριο του 4% στη θετικότητα των τεστ που πραγματοποιούνται. Οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης παραμένουν στην κίτρινη ζώνη, δηλαδή με θετικότητα μεγαλύτερη του 4%.
Ο νέος χάρτης θετικότητας του ECDC:
Ο δείκτης θετικότητας στη χώρα μας είναι κάτω από το 4% στον επίσημο χάρτη του European Centre for Disease Prevention…
Δημοσιεύτηκε από Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας στις Παρασκευή, 25 Δεκεμβρίου 2020
Η μισή Ελλάδα στο «πορτοκαλί»
Όπως φαίνεται σε άλλο χάρτη, σχεδόν η μισή Ελλάδα, από τη Θεσσαλία και κάτω έχει «περάσει» στο πορτοκαλί χρώμα (25-150 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού), που σημαίνει ότι οι περιοχές αυτές βρίσκονται σε χαμηλότερο κίνδυνο έναντι κόκκινου που ήταν πριν.
Στο «κόκκινο» εξακολουθεί να βρίσκεται η Βόρεια Ελλάδα, Θεσσαλόα, Μακεδονία και Θράκη, όπου καταγράφονται περισσότερα από 150 κρούσματα κοροναϊού ανά 100.000 κατοίκους.
Αντίθετα, στο «πράσινο» συγκαταλέγονται τα Δωδεκάνησα, τα Επτάνησα και οι Κυκλάδες, με λιγότερα από 25 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους
«Στο κόκκινο» Κοζάνη και Δυτική Αττική
Κυβέρνηση και επιστήμονες εξακολουθούν να επισημαίνουν ότι η τήρηση -ή μη- των μέτρων στο διάστημα των εορτών θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.
Ήδη, η χθεσινή απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας να επεκτείνει τα περιοριστικά μέτρα στη Δυτική Αττική και την Κοζάνη μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου χτύπησε ένα ισχυρό καμπανάκι για το ενδεχόμενο και νέων μέτρων, πανελλαδικής εμβέλειας αυτή τη φορά, λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου.
Η απόφαση παράτασης των μέτρων στις περιοχές αυτές λόγω του έντονου επιδημιολογικού φορτίου υπήρξε ομόφωνη, καθώς όλα τα μέλη της Επιτροπής των ειδικών εκτίμησαν πως ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στις περιοχές αυτές παραμένει υψηλός.
Αιτιολογώντας την απόφαση, ο Καθηγητής του Τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης υποστήριξε πως «παρατηρήθηκε αύξηση των διαγνώσεων εντός της τελευταίας εβδομάδας στις περιοχές Ασπροπύργου και Ελευσίνας, ενώ στην περιοχή της Μάνδρας υπήρξε οριακή πτώση, αλλά με υψηλότερη νοσηρότητα λόγω υψηλότερης μέσης ηλικίας».
«Συνολικά ο αριθμός ενεργών κρουσμάτων στην ευρύτερη Δυτική Αττική παρέμεινε σταθερός, ενώ ο δείκτης Rt δεν έχει υποχωρήσει κάτω του 1. Όλα αυτά τα στοιχεία συνηγορούν στο ότι η συρρίκνωση του επιδημιολογικού φορτίου στην περιοχή απαιτεί χρονική παράταση των μέτρων», κατέληξε ο κ. Μαγιορκίνης.
Συναγερμός στις Θεσπιές
Επιπρόσθετα, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επιστημόνων έχουν τεθεί από χθες και οι Θεσπιές Βοιωτίας, καθώς σε έκτακτη σύσκεψη, παρουσία του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά αποφασίστηκε:
· Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων της Τοπικής Κοινότητας Θεσπιέων, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας
· Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών εντός της Τοπικής Κοινότητας
· Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών
· Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου, click away κλπ)
Τα έκτακτα μέτρα τέθηκαν σε εφαρμογή από σήμερα στις 6 το πρωί και μέχρι τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου, οπότε θα συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή των επιστημόνων, προκειμένου να κρίνει αν θα πρέπει να επεκταθούν και άλλο οι περιορισμοί στην ευρύτερη περιοχή.
Η κατάσταση στη χώρα
Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 873 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 134.235, εκ των οποίων το 52.4% άνδρες, 5.284 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 39.565 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επιπλέον, 476 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 155 (32.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 79,8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 845 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.