Η καλλιτεχνική διευθύντρια του θρυλικού οίκου Dior, Μαρία Γκράτσια Κιουρί πραγματοποίησε μια ινκόγκνιτο επίσκεψη στα Ανώγεια της Κρήτης και συγκεκριμένα στους αργαλειούς του χωριού με σκοπό να θαυμάσει από κοντά τα παραδοσιακά υφαντά και τις αυτοδίδακτες τεχνίτριες που συνεχίζουν τη δημιουργία τους.
Μαζί με μερικούς ακόμα εκπροσώπους του διάσημου οίκου μόδας, η Μαρία Γκράτσια Κιουρί βρέθηκε στις πλαγιές του Ψηλορείτη, στο μικρό χωριό των Ανωγείων, θέλοντας να αντλήσει έμπνευση από την παραδοσιακή υφαντική τέχνη και να παρατηρήσει τις ταλαντούχες τεχνίτριες να δουλεύουν τους αργαλειούς τους.
Στην περιοχή της Κρήτης που επισκέφθηκαν τα στελέχη του οίκου Dior η υφαντική υπήρξε στο παρελθόν ένα από τα σημαντικότερα οικονομικά στηρίγματα και μία από τις ελάχιστες μορφές γυναικείας απασχόλησης.
Από τα 450 εργαστήρια αργαλειού του 1980, σήμερα υπάρχουν περίπου 10 ενεργοί αργαλειοί οι οποίοι συντηρούνται από γυναίκες 65 ετών και άνω.
Οι εκπρόσωποι του Dior ενδιαφέρθηκαν για τα παραδοσιακά κρητικά μοτίβα, τις ιδιαίτερες τεχνοτροπίες και τα υλικά που επιλέγονται ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, η Κιουρί σκοπεύει να δημιουργήσει μια ολόκληρη συλλογή εμπνευσμένη από τις ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.
Λίγες ημέρες νωρίτερα το επιτελείο του Dior είχε βρεθεί στην Καλαμάτα, προκειμένου να επισκεφθεί το μουσείο που φιλοξενεί την εντυπωσιακή Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια» η οποία περιλαμβάνει παραδοσιακές ενδυμασίες από όλες τις περιοχές της Ελλάδα καθώς και πολύτιμα κοσμήματα από διάφορες περιόδους της ελληνικής ιστορίας.