Το χριστουγεννιάτικο δέντρο τοποθετήθηκε στην ώρα του, στολισμένο και φωτισμένο στην Πύλη του Βρανδεμβούργου. Ελάχιστοι είναι όμως είναι φέτος οι περαστικοί θαυμαστές του, αραιά και που στήνονται κάποιοι για μία αναμνηστική φωτογραφία στο ιστορικό κέντρο του Βερολίνου. Στη μπουλβάρ «Ούντερ ντερ Λίντεν» που απλώνεται μπροστά από την «Παρίζερ-Πλατς» οι φιλύρες έχουν ντυθεί επίσης τα φωτισμένα χριστουγεννιάτικα φωτάκια τους. Αλλά λίγοι είναι οι περαστικοί που απολαμβάνουν τον στοργικό φωτισμό τους. Εγιναν ακόμα λιγότεροι από την ημέρα που επιβλήθηκε το δεύτερο γενικό λοκντάουν της χρονιάς. Οι χριστουγεννιάτικες αγορές που φώτιζαν τις σκοτεινότερες νύχτες της χρονιάς είχαν προ πολλού απαγορευτεί.
Η Γερμανία τα πήγε πολύ καλά στο πρώτο κύμα της πανδημίας την άνοιξη. Οχι τόσο καλά όμως στο δεύτερο κύμα από τα μέσα του φθινοπώρου μέχρι σήμερα που καταγράφει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο. Πληρώνει τη χαλάρωση του καλοκαιριού, την εύλογη κόπωση του κόσμου αλλά και την άλογη άρνηση του κορονωϊού από τους πάσης φύσεως αντισυστημικούς, λοξούς «κβέρντενκερ», τους οποίους εργαλειοποιεί επικίνδυνα η ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD).
Είναι ενδεικτικό ότι η Σαξονία της ανατολικής Γερμανίας, όπου το AfD είναι δεύτερο κόμμα, μπήκε πρώτη και παραμένει στο βαθύ κόκκινο με το μεγαλύτερο συγκριτικά αριθμό κρουσμάτων. Η γερμανική κυβέρνηση μοιράζει αφειδώς λεφτά για να περιοριστούν όσο αυτό είναι δυνατόν οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. Ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς με κεϊνσιανή μανία ανακοινώνει το ένα μετά το άλλο πακέτο στήριξης διαφόρων κλάδων της οικονομίας.
Με το επιδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό μειωμένο ωράριο εργασίας προστατεύονται από την ανεργία εκατοντάδες χιλιάδες απασχολούμενοι. Με την εμμονή που ο Σολτς στα χρόνια των παχιών αγελάδων προ κορονωϊού τηρούσε τη γραμμή των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών («μαύρο μηδέν»), μοιράζει τώρα δισεκατομμύρια και διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει να το κάνει για όσο διάστημα αυτό χρειαστεί.
Η πανδημία είναι πρωτόγνωρη δοκιμασία για τους πολίτες αλλά και τους θεσμούς της πολιτείας. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απένειμε εύσημα στην κυβέρνηση της Μέρκελ για τη διαχείριση της κρίσης. Η καγκελάριος επιδιώκει συνεχώς μία ενιαία γραμμή αντιμετώπισης και με ένα «αξιοσημείωτο μείγμα αποφασιστικότητας και υπομονής επέτυχε πολλά», είπε ο Σόιμπλε στο γερμανικό ραδιόφωνο «Ντόιτσλανδφουνκ». Η συνταγματική τάξη της χώρας πέρασε με επιτυχία τις εξετάσεις της κρίσης κορονωϊού, πρόσθεσε κάνοντας τον απολογισμό της χρονιάς. Η πολιτική απέδειξε ότι δεν έχασε τον έλεγχο και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία. Για τον θεσμολάτρη Σόιμπλε, «η απώλεια ελέγχου είναι το πλέον επικίνδυνο για τη φιλελεύθερη δημοκρατία». Διότι τότε έχουν «εύκολο παιχνίδι» οι πάσης φύσεως λαϊκιστές.
Η ελπίδα είναι το εμβόλιο
Το πρώτο εμβόλιο που κυκλοφόρησε είναι της γερμανικής εταιρείας BionTech των τουρκικής καταγωγής επιστημόνων Ουγκούρ Σαχίν και Εζλέμ Τουρετσί με έδρα το Μάιντς. Οι Γερμανοί δυσκολεύτηκαν να χωνέψουν ότι το εμβόλιο που ανέπτυξε γερμανική εταιρεία χρησιμοποιείται νωρίτερα στη Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ, επειδή η ΕΕ έχει πιο χρονοβόρες διαδικασίες αδειοδότησης. Στο μεταξύ είναι έτοιμα τα 450 κέντρα εμβολιασμού που έχουν στηθεί σε όλη τη Γερμανία για τον μαζικό εμβολιασμό, ξεκινώντας από τους υπερήλικους και το προσωπικό νοσοκομείων, γηροκομείων και συστημικά κρίσιμων τομέων. Αυτό το εμβόλιο δεν μπορεί να γίνει στα ιατρεία της γειτονιάς. Μόνο τα κέντρα μαζικού εμβολιασμού μπορούν να ανταποκριθούν στις ειδικές συνθήκες μεταφοράς και χρήσης που απαιτούν οι ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες -70 βαθμών Κελσίου.
Το εμβόλιο, εκτιμούν οι ειδικοί, βοηθάει να αντιμετωπιστεί και το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη Μεγάλη Βρετανία και έσπειρε νέα ανησυχία παγκοσμίως. Αν χρειαστεί, εξήγησε ο Ουγκούρ Σαχίν σε προχθεσινή συνέντευξη Τύπου, εντός έξι εβδομάδων μπορεί να γίνει επεξεργασία του εμβολίου, ειδικά στοχευμένη στον μεταλλαγμένο ιό.
Τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα ισχύουν μέχρι τις 10 Ιανουαρίου. Η συζήτηση για τη χρονική επέκτασή τους όμως ξεκίνησε ήδη. Διότι το τρίτο κύμα της πανδημίας είναι ήδη προ των πυλών. «Το ερώτημα δεν είναι εάν θα έρθει τρίτο κύμα, αλλά πόσο μεγάλο θα είναι», προειδοποίησε ο τοπικός πρωθυπουργός της Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσμερ. Για αυτό δίνεται μάχη να περιοριστούν όσο περισσότερο γίνεται οι κοινωνικές επαφές στη διάρκεια των Χριστουγέννων που είναι για τους Γερμανούς η μεγαλύτερη γιορτή της χρονιάς.
Οι εκκλησίες, πάντως, θα μείνουν ανοιχτές για τη χριστουγεννιάτικη θεία λειτουργία, αλλά με αυστηρή τήρηση των κανόνων προστασίας και χωρίς τους ψαλμούς των πιστών.
Και Πρωτοχρονιά θα κάνουν οι Γερμανοί χωρίς τον όγκο των βεγγαλικών που χρησιμοποιούσαν κατά κόρον τα προηγούμενα χρόνια για να διώξουν – κατά την παράδοση – τα κακά πνεύματα και να φωτίσουν το σκοτάδι του χειμώνα. Φέτος απαγορεύεται η χρήση βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων σε κεντρικές πλατείες και δρόμους.
Φυσικά και στην Πύλη του Βρανδεμβούργου.