Εκατοντάδες Βρετανοί τουρίστες το έσκασαν από το Βερμπιέ, ένα πολυτελές θέρετρο για σκι, με μια… μυστική επιχείρηση στη διάρκεια της εβδομάδας που μας πέρασε. Έτσι, έσπασαν τους κανόνες καραντίνας που επιβλήθηκαν αναδρομικά για να αναχαιτίσουν την εξάπλωση της μετάλλαξης του κοροναϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη χώρα τους.
Μετά τον εντοπισμό της νέας βρετανικής μετάλλαξης, οι ελβετικές αρχές ανακοίνωσαν στις 21 Δεκεμβρίου ότι όλοι όσοι έφτασαν από τη Βρετανία από τις 14 Δεκεμβρίου και έπειτα, θα έπρεπε να αυτό-απομονωθούν για 10 ημέρες από την ημερομηνία άφιξής τους στη χώρα.
Οι νέοι κανόνες καραντίνας αφορούσαν και τους εκατοντάδες Βρετανούς τουρίστες που σχεδίαζαν να περάσουν τα Χριστούγεννα στο Βερμπιέ, ένα αλπικό χωριό στο καντόνι του Βαλαί που αποκαλείται «Μικρό Λονδίνο» από τους ντόπιους, εξαιτίας της πληθώρας Βρετανών επισκεπτών που συνολικά εκπροσωπούν το 20% των τουριστών που επισκέπτονται τον χωριό στη διάρκεια μιας τυπικής χειμερινής περιόδου.
Οι ελβετικές αρχές κατάφεραν να εντοπίσουν 420 επισκέπτες από τη Βρετανία, οι οποίοι έλαβαν εντολές καραντίνας.
Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα της ελβετικής εφημερίδας SonntagsZeitung, τουλάχιστον οι μισοί δραπέτευσαν από το θέρετρο μέσα σε ένα πέπλο «μυστικότητας», ενώ ορισμένοι εξ αυτών αργότερα παρουσιάστηκαν σε ξενοδοχεία της Γαλλίας.
«Πολλοί από αυτούς έμειναν για μια μέρα σε καραντίνα, πριν το σκάσουν στο σκοτάδι της νύχτας», υποστήριξε ο Jean-Marc Sandoz, υπεύθυνος επικοινωνίας του δήμου στον οποίο βρίσκεται το Βερμπιέ.
Πολλοί ξενοδόχοι παρατήρησαν την αναχώρηση των Βρετανών πελατών τους μόνο μετά την αδυναμία τους να τους εντοπίσουν τηλεφωνικά ή από γεύματα που είχαν μείνει ανέγγιχτα έξω από τα δωμάτιά τους.
Από τη στιγμή που μετά τις 20 Δεκεμβρίου οι πτήσεις μεταξύ Ελβετίας και Βρετανίας έχουν ακυρωθεί, αρχικά δεν ήταν ξεκάθαρη η τοποθεσία στην οποία είχαν καταφύγει οι τουρίστες, ανέφερε ο Sandoz. Ορισμένοι τουρίστες, στη συνέχεια ήρθαν σε επικοινωνία με τα ξενοδοχεία τα οποία είχαν εγκαταλείψει για να πληροφορηθούν αν είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν για το σύνολο των ημερών που είχαν «κλείσει» αρχικά.
Υπό το φως των στοιχείων που δείχνουν ότι η βρετανική μετάλλαξη είναι έως και 70% πιο μεταδοτική, η SonntagsZeitung αναφέρει ότι ξέσπασε «ξενοφοβική μνησικακία» σε βάρος των Βρετανών τουριστών του πολυτελούς θερέτρου.
«Όποιος μιλάει αγγλικά θεωρείται ύποπτος», ανέφερε η εφημερίδα.
«Πολλοί άνθρωποι δέχονται άδικα κακές συμπεριφορές και κατηγορούνται ότι σπάνε τις οδηγίες καραντίνας, μόνο και μόνο εξαιτίας της γλώσσας τους», τονίζει ο Sandoz.
Τα ελβετικά ΜΜΕ αναπαράγουν τη δήλωση μιας Λονδρέζας που είχε αυτό-απομονωθεί στο εξοχικό της στο Βερμπιέ: «Επί σειρά ημερών ήμουν αντικείμενο γενικής καχυποψίας. Ήταν αβάσταχτο».
Πηγή: Guardian