Τις βάσεις για την «καρτέλα» εμβολιασμού κάθε πολίτη κατά του νέου κορoναϊού θέτει η κυβέρνηση η οποία θέλει εγκαίρως να έχει έτοιμο το σύστημα που θα παρέχει τα ατομικά e-πιστοποιητικά, ακόμα και αν προς το παρόν η συζήτηση συνοδεύεται από σοβαρούς προβληματισμούς και αναπάντητα ερωτήματα. Ο σχεδιασμός για τα «πώς» και «πότε» θα εκδίδεται ηλεκτρονικά η απόδειξη εμβολιασμού κατά του Covid-19 αλλά κυρίως για το «πού» θα τη χρησιμοποιεί ο πολίτης μπαίνει επί τάπητος σε συσκέψεις των κυβερνητικών στελεχών που εμπλέκονται στα logistics της επιχείρησης «Ελευθερία», ενώ η κουβέντα θα απασχολήσει συνολικά τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις λόγω του GDPR – του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων.
Ηδη, πάντως, η κυβέρνηση έχει προβλέψει ειδική πλατφόρμα «Εκδοσης Βεβαίωσης Εμβολιασμού». Την παροχή πιστοποιητικού «για προσωπική χρήση» επιβεβαίωσε χθες και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Ταυτόχρονα, πολλά δείχνει για τον προβληματισμό σχετικά με το πού θα χρησιμεύει τελικά το πιστοποιητικό από τη στιγμή που ο εμβολιασμός είναι προαιρετικός, η προ εβδομάδων αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «δεν θα κυνηγάω με το εμβόλιο στον δρόμο ανθρώπους», αλλά υπάρχει το ενδεχόμενο «η ίδια η αγορά και όχι εμείς, η ελεύθερη οικονομία να επιβάλει περιορισμούς». Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης μίλησε χαρακτηριστικά χθες (Σκάι) για πολλά ερωτήματα: «Τι θα γίνει με τις αεροπορικές εταιρείες, τι θα γίνει με τα εστιατόρια, ποια είναι η μέριμνα», διερωτήθηκε, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση θα περιμένει καταρχήν τις απαντήσεις που θα δοθούν πανευρωπαϊκά, ώστε να αποκρυσταλλωθεί η εθνική στάση.
Ποιους αφορά
Η δυνατότητα έκδοσης πιστοποιητικού αφορά προφανώς και το προσωπικό του ΕΣΥ, ενώ στελέχη του υπουργείου Υγείας έχουν δώσει διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις στην περίπτωση που υγειονομικοί δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν. Τις προηγούμενες ημέρες ζητήθηκε από γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπούς εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία να δηλώσουν εγγράφως αν συναινούν ή όχι με τον εμβολιασμό, γεγονός που σύμφωνα με τους διοργανωτές της επιχείρησης «Ελευθερία», οφείλεται στην ανάγκη της άρτιας διάθεσης των δόσεων ώστε να μη χαθεί ούτε μία. Οπως θα ισχύσει και με τους υπόλοιπους πολίτες, το προσωπικό του ΕΣΥ που έλαβε την πρώτη δόση εμβολίου έχει ήδη προμηθευτεί σχετικό έγγραφο ως υπενθύμιση για το επόμενο ραντεβού με το… τσίμπημα της βελόνας.
Οι επόμενοι σταθμοί
Στόχος είναι μέχρι τις 20 Ιανουαρίου να έχει ολοκληρωθεί το πρώτο κύμα εμβολιασμού, άρα η κυβέρνηση θέλει τα πρώτα ραντεβού για τον γενικό πληθυσμό κλιμακωτά από την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, η Ελλάδα περιμένει 429.000 δόσεις του εμβολίου της Pfizer μέχρι τέλος Ιανουαρίου «και εκτιμάται πως στις 6 Ιανουαρίου θα εγκριθεί και το εμβόλιο της Moderna ακολουθούμενο από αυτά των AstraZeneca και Johnson and Johnson, ώστε να επιταχυνθεί ο ρυθμός του εμβολιασμού από τον Φεβρουάριο».
Πυρετός συσκέψεων
Στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί πυρετός συσκέψεων, με καθημερινή και πλέον διπλή σύσκεψη στο κέντρο επιχειρήσεων στο κτίριο «Φάρος» της Πολιτικής Προστασίας για επισκόπηση της κατάστασης και δρομολόγηση των επόμενων βημάτων. Στο Μαξίμου αντιμετωπίζουν τον ερχόμενο μήνα ως το πιο κρίσιμο κρας τεστ αντοχής και ροής του συστήματος με παράλληλη πρόκληση να μην εκτροχιαστούν στο μεταξύ οι δείκτες της πανδημίας. Απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα των σχολείων, εξού και εντός της εβδομάδας προγραμματίζονται οι πρώτες συζητήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας με την επιτροπή των ειδικών.