Ξεχωριστό κεφάλαιο ανοίγει στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς που αφορούν την επιστροφή στην «κανονικότητα» η ειλημμένη απόφαση του Μαξίμου να λαμβάνουν οι πολίτες πιστοποιητικά εμβολιασμού Covid-19, στα ελληνικά αλλά και στην αγγλική γλώσσα, εμπεριέχοντας πέντε βασικές πληροφορίες, από τη στιγμή που θα ολοκληρώνεται η δεύτερη δόση εμβολίου. Λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη της επιχείρησης «Ελευθερία» κλιμακωτά και για τον γενικό πληθυσμό, η συζήτηση για την ψηφιακή βεβαίωση εμβολιασμού, και συγκεκριμένα για το πού θα λειτουργεί ως «κάρτα ελευθέρας», εγείρει προβληματισμούς στο εσωτερικό της κυβέρνησης αλλά και σε ιατρικούς και νομικούς κύκλους σχετικά με την ταυτόχρονη προστασία της δημόσιας υγείας και των προσωπικών δεδομένων. Πάντως, εν αναμονή πρώτων «απαντήσεων» σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να «τρέξει» επιχειρησιακά το πρότζεκτ στην κατεύθυνση να είναι όλα έτοιμα σε τεχνικό επίπεδο προς εφαρμογή ή προσαρμογή ανά πάσα στιγμή.
Οσο παραμένουν «θολά» σημεία, φαίνεται να εντείνονται οι διαβεβαιώσεις ότι το e-πιστοποιητικό σχεδιάζεται για «προσωπική χρήση», όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει αναζωπυρωθεί η κουβέντα που απασχολεί συνολικά τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για το αν η ψηφιακή βεβαίωση εξελιχθεί σε υγειονομικό «διαβατήριο» για κλάδους της οικονομίας – την είσοδο σε αεροπλάνα ή και εστιατόρια και επιχειρήσεις χωρίς περιορισμούς και ελέγχους. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδοκυβερνητικά το εν εξελίξει ντιμπέιτ αποκτά από τη μία υποστηρικτές πιο «επιθετικής» πολιτικής για τη θωράκιση της δημόσιας υγείας, όσοι δηλαδή διαβλέπουν μετά την «Ελευθερία» περισσότερες… ελευθερίες για όσους εμβολιάζονται, και από την άλλη τους πιο διστακτικούς που αναμένουν κατευθυντήριες γραμμές από τις ευρωπαϊκές Αρχές.
Η διαδικασία
Ηδη, πάντως, αποκρυσταλλώνονται οι λεπτομέρειες της διαδικασίας, που έχει ως αφετηρία την ολοκλήρωση ειδικής πλατφόρμας στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr), κατά το μοντέλο που πιο πρόσφατα στήθηκε ο ιστότοπος emvolio.gov.gr. Αυτό σημαίνει ότι ο πολίτης δεν θα φεύγει από το εμβολιαστικό κέντρο με την επίσημη βεβαίωση, ούτε τη λαμβάνουν όσοι προσέρχονται μέχρι στιγμής για την πρώτη δόση. Μόνον εφόσον τα πληροφοριακά συστήματα θα ενημερώνονται για την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης, κάθε πολίτης θα μπορεί να εκδίδει το πιστοποιητικό ηλεκτρονικά από το σπίτι του με τη χρήση των προσωπικών κωδικών Taxisnet (ενδεχομένως και του ΑΜΚΑ). Ο αρχικός σχεδιασμός περιλαμβάνει επιπλέον πρόβλεψη για χορήγηση του εγγράφου και διά ζώσης, μέσω αίτησης στα ΚΕΠ.
Το βέβαιο είναι ότι το πιστοποιητικό θα περιλαμβάνει πέντε εξατομικευμένες πληροφορίες, στα ελληνικά και στα αγγλικά: ονοματεπώνυμο, ΑΜΚΑ, ημερομηνίες εμβολιασμού, σημείο εμβολιασμού (νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας κ.ο.κ.) και τύπο εμβολίου (Pfizer κ.ά.). Σημείο – κλειδί της διαδικασίας θα είναι το Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών κατά του νέου κορωνοϊού της ΗΔΙΚΑ με υπεύθυνο επεξεργασίας το υπουργείο Υγείας που σε συνεργασία με το Ψηφιακής Διακυβέρνησης καλούνται να ρυθμίσουν κάθε τεχνική λεπτομέρεια της διαδικασίας, όπως η ανάγκη για την κρυπτογράφηση – ανωνυμοποίηση ευαίσθητων στοιχείων.
Για πιστοποιητικό που θα καταδεικνύει την ανοσία και θα βοηθήσει την «ελεύθερη διακίνηση» έκανε λόγο χθες ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ καθηγητής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, σχολιάζοντας (ΑΝΤ1) ότι «σε μια ανοιχτή και δημοκρατική κοινωνία όπως η δική μας και όλων των ευρωπαϊκών χωρών θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρχουν προβλέψεις για όλα και θα διευθετηθούν με τον προσήκοντα τρόπο», με στόχο, όπως πρόσθεσε, να διασφαλίζονται τόσο η ελευθερία των πολιτών όσο και η υγειονομική προστασία.
Στις προοπτικές χρήσης ηλεκτρονικών πιστοποιητικών εμβολιασμού (e-vaccination certificates) αναφερόταν στις αρχές του μήνα το Reuters, υπογραμμίζοντας ότι τις δυνατότητες αξιοποίησης της τεχνολογίας και συνεργασίας με τα κράτη – μέλη παρακολουθούν στενά και οι πραγματογνώμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενώ από τους πρώτους που έχουν τοποθετηθεί δημόσια είναι ο καθηγητής της LSE και εκπρόσωπος της κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς Ηλίας Μόσιαλος. Οπως είχε εκτιμήσει ο ίδιος, στην περίπτωση των εμβολιασμών και ειδικά όσον αφορά τις διεθνείς μεταφορές και τα ταξίδια υπάρχει νομική βάση και «θα μπορούσε να υλοποιηθεί ένα διεθνούς ισχύος ηλεκτρονικό πιστοποιητικό εμβολιασμού».