Σε εξίσωση για δυνατούς λύτες έχει μετατραπεί το άνοιγμα των σχολικών μονάδων καθώς στην τελευταία θυελλώδη συνεδρίαση της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, παρουσία της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, υπήρξαν διαφωνίες μεταξύ των επιστημόνων σχετικά με το χρόνο επανεκκίνησης δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων.
Ο στόχος της κυβέρνησης και της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας παραμένει να ανοίξουν οι σχολικές μονάδες στις 8 ή στις 11 Ιανουαρίου ωστόσο, οι επιστήμονες εμφανίζονται επιφυλακτικοί καθώς φοβούνται ότι τις επόμενες ημέρες είναι πιθανό να υπάρξει έξαρση κρουσμάτων λόγω της εορταστικής περιόδου.
Στο πλαίσιο αυτό, τονίζουν ότι θα πρέπει να αποφύγουμε ένα πρόωρο άνοιγμα των σχολικών μονάδων για λίγες μόνο ημέρες και μετά να χρειαστεί να τα ξανακλείσουμε λόγω μίας πιθανής έξαρσης της πανδημίας.
Τόσο τα μέλη της Επιτροπής των ειδικών όσο και η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αναγνωρίζουν ότι οι μαθητές πρέπει να επιστρέψουν άμεσα στο φυσικό τους περιβάλλον, δηλαδή στα σχολεία.
Ωστόσο, η επανεκκίνηση δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων προετοιμάζεται ώστε να γίνει με προσεχτικά βήματα.
Έτσι ένα, από τα βασικά μέτρα που εξετάζονται αφορά στη διενέργεια τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς ώστε να φανεί εάν υπάρχει διασπορά του ιού στο σχολικό περιβάλλον.
Ειδικότερα, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας φέρεται να έχει προτείνει ένα σχέδιο με στοχευμένα τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς με το άνοιγμα των σχολικών μονάδων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα δημιουργηθεί μία ειδική πλατφόρμα στην οποία θα εκδηλώνουν ενδιαφέρον όσοι επιθυμούν να κάνουν τεστ.
Για τη διενέργεια αυτών των τεστ θα συγκροτηθούν ειδικά συνεργεία σε όλη την Ελλάδα, πριν ανοίξουν τα σχολεία.
Στη «φαρέτρα» του υπουργείου Παιδείας υπάρχουν όμως και άλλες προτάσεις, όπως η προσέλευση και η λήξη των μαθημάτων με μικρή χρονική απόκλιση ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.
Καμπανάκι ειδικών
Οι ειδικοί όσο περνούν οι μέρες και βλέπουν τον κόσμο να κυκλοφορεί στους δρόμους σαν να μην υπάρχει κοροναϊός στη χώρα αλλά και εξαιτίας της εορταστικής περιόδου όπου βρέθηκαν στο γιορτινό τραπέζι μέλη διαφορετικών οικογενειών, φοβούνται όλο και περισσότερο το «αποτύπωμα» των γιορτών στην πορεία της πανδημίας.
Εξαιρετικά επιφυλακτικός σε πρόωρο άνοιγμα των σχολείων, αλλά και πάσης φύσης δραστηριοτήτων, εμφανίστηκε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, ειδικά σε ό,τι αφορά τις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές.
«Υπάρχουν περιοχές που είναι επιβαρυμένες, και εδώ τα πράγματα γίνονται επικίνδυνα. Για το νέο στέλεχος του κοροναϊού οι Βρετανοί λένε ότι μεταδόθηκε μέσα στα σχολεία, δεν πρέπει να είμαστε δογματικοί» δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ. Όπως εξήγησε, υπάρχουν αντικρουόμενες έρευνες για το ρυθμό μετάδοσης του κοροναϊού στα σχολεία.
Τη δική του άποψη για το πως πρέπει να γίνει η επανεκκίνηση των σχολικών μονάδων κατέθεσε ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
«Το σημαντικότερο είναι να δούμε πώς μπορούμε να μειώσουμε τη μετάδοση και στα σχολεία. Θα μπορούσαν να γίνουν εκ περιτροπής μαθήματα, ενώ εγώ συνεχώς προτείνω να συνδυαστεί το άνοιγμα των σχολείων με αύξηση της τηλεργασίας για τους γονείς, ώστε να μειωθεί η κινητικότητα των ενηλίκων», είπε ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στο MEGA.
Οι επικρατέστερες ημερομηνίες
Ορισμένα από τα μέλη της Επιτροπής υποστήριξαν στην τελευταία συνεδρίαση ότι τα σχολεία θα πρέπει να επανεκκινήσουν στις 8 ή στις 11 Ιανουαρίου χωρίς όμως να έχουν καταλήξει εάν πρέπει να ανοίξουν σε πρώτη φάση μόνο τα δημοτικά ή μαζί και τα γυμνάσια με τα λύκεια.
Υπάρχουν όμως και λοιμωξιολόγοι που είναι πιο επιφυλακτικοί ζητώντας να καθυστερήσει η επιστροφή των μαθητών στα σχολείων. Στο πλαίσιο αυτό, προτείνουν το σταδιακό άνοιγμα των σχολικών μονάδων από τις 18 Ιανουαρίου και αυτό μόνο στην περίπτωση που τα επιδημιολογικά στοιχεία στη χώρα το επιτρέψουν.
Στις 4 Ιανουαρίου, τα μέλη της Επιτροπής θα προχωρήσουν σε νέα τηλεδιάσκεψη και αφού εξετάσουν όλα τα τελευταία στοιχεία (μέσος όρος ημερήσιων κρουσμάτων, αριθμός διασωληνωμένων, ποσοστό θετικότητας κ.α) θα προχωρήσουν στην τελική τους εισήγηση προς την κυβέρνηση.
Μέχρι τότε, αναμένεται να έχει εξειδικευτεί και το σχέδιο για τα τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, ώστε το άνοιγμα των σχολείων να γίνει με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια.