Αν δεν θέλουμε να παίζουμε με τις λέξεις και να κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι το αίσχος με τις selfies των εμβολιαζομένων κυβερνητικών ήταν ένα οργανωτικό λάθος. Κάποιος έπρεπε να έχει προνοήσει και να έχει τονίσει στους «απολύτως απαραίτητους», που αποφασίστηκε να εμβολιασθούν κατά προτεραιότητα, ότι έπρεπε να αποφύγουν τη βλακώδη δημοσιότητα της αυτοπροβολής μέσω των κοινωνικών δικτύων.
Η αυτοπροβολή ήταν η αιτία του προβλήματος. Αν δεν είχαν βγει τα «poster-boys» και τα «poster-girls» της κυβέρνησης να διαλαλήσουν τον εμβολιασμό τους, νομίζετε θα είχε ασχοληθεί κανείς αν η λίστα των 49 διευρύνθηκε στους 126; (Παρεμπιπτόντως, ιδού ωραία εργασία για τον καθηγητή Μπαμπινιώτη, τώρα που έχει ελεύθερο χρόνο στις γιορτές: να μας βρει όρους στα ελληνικά για το «poster-boy/poster-girl» και, γιατί όχι, για το «media-whore»…)
Ανεξαρτήτως των προθέσεων που μπορεί να είχε ο καθένας τους, η στάση τους θεωρήθηκε επίδειξη προνομίου. Σωστά ή λάθος δεν έχει σημασία, πάντως έτσι το εξέλαβε ο κόσμος. Οσοι έχουν δημόσιο ρόλο ή αξίωμα οφείλουν να αντιλαμβάνονται πώς λειτουργεί η δημοσιότητα στην εποχή του Διαδικτύου και των κοινωνικών δικτύων. (Επιλέγω σκοπίμως τους όρους: θέλω να κατευνάσω τον Μπαμπινιώτη επειδή τον βυσμάτωσα πρωτοχρονιάτικα…)
Ποιος αποφάσιζε την επιλογή των απαραίτητων στελεχών και με ποια κριτήρια; Αν είχαν ελέγξει τον ναρκισσισμό τους τα «poster-boys», κανέναν δεν θα απασχολούσε το ερώτημα. Το παρήγορο, πάντως, ήταν η ταχύτητα με την οποία η κυβέρνηση αναγνώρισε το λάθος της και έσπευσε να το διορθώσει. Με κάνει να ελπίζω ότι θα επιβληθεί σοβαρότητα…
ΑΠΩΛΕΙΑ ΕΔΡΑΣ
Το εκλογοδικείο αποφάσισε οριστικά ότι ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να παραδώσει την έδρα του στον Παναγιώτη Κουρουμπλή…
Μεγάλη απώλεια για τον κοινοβουλευτισμό, νομίζω όμως ότι υπάρχει τρόπος να τη θεραπεύσουμε. Εκ πρώτης όψεως, μοιάζει να έχουμε την κλασική περίπτωση του «win-lose», αφού μόνο ο ένας μπορεί να είναι βουλευτής. Ωστόσο, υπάρχει τρόπος να αντισταθμιστεί κάπως η απώλεια για τον Παπαχριστόπουλο. Γιατρός δεν είναι; Δερματολόγος μάλιστα, αν θυμάμαι καλά. Επομένως, θα έχει οργανική θέση στο Δημόσιο και, άρα, ο Π. Κουρουμπλής δεν έχει παρά να τον αποσπάσει στο γραφείο του στη Βουλή ως μετακλητό…
ΓΙΑ ΛΥΠΗΣΗ
Ο θόρυβος για τις αστείες δηλώσεις του μητροπολίτη Κυθήρων (του είπαν φίλοι του από την Ιταλία ότι το εμβόλιο παρασκευάζεται από «δολοφονημένα έμβρυα» και άλλες ιστορίες με δράκους…) είναι ένα θέμα της ιδίας ακριβώς τάξεως με το εξώδικο του Ακη Τσοχατζόπουλου στην εξαδέλφη του, την οποία κατηγορεί περίπου ότι του δηλητηρίαζε τα σώβρακα και, επίσης, για «τη σατανική διαστροφή να τον προσεγγίσουν ερωτικά και χυδαία» (ό,τι και αν σημαίνει αυτό, το οποίο πάντως ακούγεται τρομερό…)
ΓΙΑΤΙ;
Φιλοσοφική αναζήτηση τραγουδοποιού στο Twitter: «Εγώ που δεν πιστεύω τίποτα, που είμαι καχύποπτος, που δεν τους εμπιστεύομαι και τους θεωρώ θρασείς και δειλούς, γιατί πιστεύω ότι η ένεση που έκαναν οι ίδιοι είναι φυσιολογικός ορός;» διερωτάται ο Παντελής Θαλασσινός. Ελα ντε! Γιατί; Υπάρχει απάντηση στο υπαρξιακό ερώτημα του καλλιτέχνη. Ομως, πρώτον θα τον στενοχωρήσει αν την ακούσει και, δεύτερον, δεν θα την καταλάβει…
ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΣ ΟΡΘΟ
Η είδηση για την επέμβαση της Αστυνομίας σε παράνομη συνάθροιση ανέφερε ότι το συμβάν έγινε σε «ψυχαγωγικό σύλλογο χαρτοπαιξίας». Τι χαριτωμένο! Τα καταστήματα που γνωρίζαμε κάποτε ως «χαρτοπαιχτικές λέσχες» αναβαθμίζονται τώρα σε «ψυχαγωγικούς συλλόγους χαρτοπαιξίας». Δικαίως, η λέσχη είχε καταντήσει έννοια ημικακόφημη – τη συνδύαζες με την κλασική εικόνα του χαρτόμουτρου, με το τσιγάρο μονίμως κολλημένο στα χείλια και την ανάλογη γκριμάτσα από τον καπνό -, ενώ όταν λες «ψυχαγωγικός σύλλογος» κάθεται κάπως καλύτερα. Υποθέτω ότι η περίπτωση είναι ένα ακόμη παράδειγμα του παιδαριώδους τρόπου με τον οποίο η μόδα της πολιτικής ορθότητας προσπαθεί να κάνει τον κόσμο καλύτερο, αλλάζοντας τα ονόματα των πραγμάτων…