Σε ένα περιβάλλον γενικευμένης ήδη πολιτικής σύγκρουσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει να σηκώνει μανίκια μετά τον εμβολιασμό του και για σκληρό μπρα ντε φερ μεταξύ Μαξίμου και Κουμουνδούρου στα επόμενα μεγάλα πεδία αντιπαράθεσης, όπως συνειδητά τα ανοίγει η κυβέρνηση με τη στρατηγική της για τη νέα χρονιά. Πέρα από την ενίσχυση του μεταρρυθμιστικού προφίλ που επιδιώκει το Μαξίμου δρομολογώντας για τους πρώτους μήνες του 2021 εμβληματικές, όπως τις χαρακτηρίζει, δράσεις, διαφαίνεται στροφή σε όσα θα αναδεικνύουν τις ιδεολογικές διαφορές κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ. Στην προμετωπίδα της πρωθυπουργικής στρατηγικής βρίσκονται μεταξύ άλλων η Παιδεία και η ασφάλεια, ζητήματα που ήδη πυροδοτούν την ένταση στο πολιτικό σκηνικό, αλλά και η προσήλωση σε έργα ΣΔΙΤ (σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) για «τη μετάβαση σε ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο», όπως διεμήνυσε χθες ο Μητσοτάκης με αυτοψία του στις παλιές εγκαταστάσεις της ΧΡΩΠΕΙ που θα εξελιχθούν σε κέντρο καινοτομίας.
Στο πρωθυπουργικό γραφείο δεν θέλουν να χάνουν το στοίχημα της καθημερινότητας του πολίτη ούτε να δείχνουν εικόνες αποσυντονισμού, είτε με ενδείξεις απομάκρυνσης από κεντρικές δεσμεύσεις είτε με επικοινωνιακά φάουλ που απειλούν με ισχυρή δυναμική αρνητικού κλίματος στην κοινή γνώμη. Στην κατεύθυνση αυτή δεν είναι τυχαίες ούτε οι «καμπάνες» του Κυριάκου Μητσοτάκη μέσω παρέμβασής του για τον… υπερβάλλοντα ζήλο στελεχών του στην προβολή των «συμβολικών» εμβολιασμών τους, ούτε η ταυτόχρονη προσπάθεια να κλείσει τη συζήτηση περί ανασχηματισμού, υπό τον φόβο υπουργοί και υφυπουργοί να… κατεβάσουν μανίκια αναμένοντας τις πρωθυπουργικές αποφάσεις.
Τα πανεπιστήμια
Είναι σαφές ότι η διαχείριση της πανδημίας και η εμβολιαστική επιχείρηση «Ελευθερία» θα παραμείνουν επί μακρόν στο επίκεντρο προσοχής του Μαξίμου και στο πεδίο κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο η κυβέρνηση δίνει ήδη σαφές στίγμα και για τις επόμενες… συγκρούσεις. Την ώρα που η αξιωματική αντιπολίτευση έχει στο στόχαστρο την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, η κυβέρνηση επιμένει στη γρήγορη προώθηση αλλαγών στην ανώτατη εκπαίδευση και στην ασφάλεια των ΑΕΙ εντός Ιανουαρίου και στο φόντο πλέον της χθεσινής αστυνομικής επιχείρησης στη φοιτητική εστία στου Ζωγράφου.
Ηταν πριν από λίγες ημέρες στο τελευταίο Υπουργικό Συμβουλίου του έτους όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να προτάξει ο ίδιος το νομοσχέδιο για αλλαγές στα ΑΕΙ και για την ίδρυση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ) από εκπαιδευμένο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας. «Αναβαθμίζει από τη μία τις σπουδές, από την άλλη την ασφάλεια στα πανεπιστήμια» είχε πει, προτάσσοντας τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στη θωράκιση «του ασύλου των ιδεών και της γνώσης από τις επιθέσεις της βίας και του εγκλήματος». Οσο για την επιχείρηση «εκκαθάρισης» σε χώρους της Πανεπιστημιούπολης, παρουσία εισαγγελέα και έπειτα από καταγγελίες για κατάληψη χώρων και διακίνηση ναρκωτικών σύμφωνα με την αστυνομία, ολοκληρώθηκε με οκτώ συλλήψεις, εκ των οποίων μόνο ο ένας είναι φοιτητής, ξεσηκώνοντας αντιδράσεις μεταξύ άλλων και από τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ.
«Μηδενική ανοχή»
Το κεφάλαιο της ασφάλειας με κεντρικό δόγμα τη «μηδενική ανοχή στο έγκλημα και την παραβατικότητα» όπως είναι η οδηγία του Μαξίμου στο αρμόδιο υπουργείο παραμένει κυρίαρχος πυλώνας στην κυβερνητική πολιτική. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για διαφύλαξη της ασφάλειας των συνόρων της χώρας, με σχετικά μηνύματα να προεξοφλούνται σήμερα, με προγραμματισμένη μετάβαση εξπρές του Πρωθυπουργού στη Λέσβο. Παραμονή Πρωτοχρονιάς, ο Μητσοτάκης επέλεξε να κλείσει την εκκρεμότητα του συγκεκριμένου ταξιδιού (είχε προαναγγείλει από τον περασμένο Φεβρουάριο μία περιοδεία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου), ώστε να απευθύνει μηνύματα στήριξης της τοπικής κοινωνίας και των σωμάτων ασφαλείας, ενόσω στα σκαριά βρίσκεται η ίδρυση ειδικών και αυτοτελών αστυνομικών υπηρεσιών σε καθένα από τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης σε Λέσβο, Σάμο, Χίο και Κω.