Ούτε «σαρωτικός», ούτε «δομικός» ήταν ο δεύτερος ανασχηματισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκης. Δύο είναι οι κύριες αλλαγές που έγιναν στο κυβερνητικό σχήμα. Στο υπουργείο Εσωτερικών όπου βρέθηκε εκτός ο Τάκης Θεοδωρικάκος και στο υπουργείο Εργασίας με την αποχώρηση του Γιάννη Βρούτση.
Σε αυτό το πλαίσιο το γεγονός ότι ο Μάκης Βορίδης αναλαμβάνει υπουργός Εσωτερικών και ο Στέλιος Πέτσας πηγαίνει στο ίδιο υπουργείο ως υφυπουργός του, μάλλον τροφοδοτεί σενάρια που έχουν να κάνουν με εκλογικό σχεδιασμό του Κυριάκου Μητσοτάκη εν ευθέτω χρόνο και σε κάθε περίπτωση πρόωρες εκλογές …πανδημίας επιτρέποντος.
Ο κ. Βορίδης είναι «δυνατό» χαρτί της Νέας Δημοκρατίας και του «σκληρού» πυρήνα της γαλάζιας παράταξης, ιδιαίτερα οργανωτικός και θα μπορούσε να «τρέξει» την εκλογική διαδικασία. Ενδεχομένως και σ’ αυτό το πλαίσιο ο Τάκης Θεοδωρικάκος «απελευθερώνεται» από τα υπουργικά καθήκοντα για να βοηθήσει στον τομέα οργάνωσης μιας πιθανής εκλογικής διαδικασίας.
Επίσης, θα μπορούσε κανείς να πει ότι η «βουτιά» στην γαλάζια επετηρίδα και η αύξηση της εκπροσώπησης περιφερειών στην κυβέρνηση είναι κάτι που δείχνει εκλογές. Η είσοδος γαλάζιων βουλευτών είναι μήνυμα για νέα επανεκκίνηση αλλά θα μπορούσε να είναι και το σήμα για εκλογική ετοιμότητα σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.
Το γεγονός δε ότι κρατάει τον βασικό κορμό της κυβέρνησης δείχνει επίσης ότι δεν θέλει να διαταράξει τις ισορροπίες, ούτε να αποδεχθεί την κριτική της αντιπολίτευσης στα πρόσωπα υπουργών όπως ο Βασίλης Κικίλιας, η Νίκη Κεραμέως, ο Νίκος Δένδιας. Ενας σαρωτικός ανασχηματισμός ενδεχομένως να προκαλούσε γκρίνιες και αντιδράσεις περισσότερες από τον «άνεμο ανανέωσης» που θα έφερνε.
Από εκεί οι αλλαγές φρουράς στα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος – Ενέργειας ουσιαστικά προκύπτουν χάριν της μετακίνησης του κ. Βορίδη στο Εσωτερικών και του Κωστή Χατζηδάκη στο Εργασίας.
Επί της ουσίας στο σύνολο των υπουργείων που σχετίζονται άμεσα είτε έμμεσα με τη διαχείριση της πανδημίας παραμένουν ακλόνητοι στις θέσεις τους οι υπουργοί που ανέλαβαν από την πρώτη κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη τον Ιούλιο του 2019. Οι μόνες εξαιρέσεις είναι όπως προαναφέρθηκε τα υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών.
Ακόμα και στο στενό πυρήνα των συνεργατών του πρωθυπουργού επί της ουσίας δεν αλλάζει κάτι και η μόνη αλλαγή, αυτή του κυβερνητικού εκπροσώπου προκύπτει κυρίως από την ανάγκη της μετακίνησης του κ. Πέτσα ως υφυπουργού Εσωτερικών. Αν και ο κ. Ταραντίλης είναι ένα φρέσκο πρόσωπο στο κυβερνητικό σχήμα.
Αναδιάταξη δυνάμεων
Κάποια καινούργια, ή λιγότερο καινούργια πρόσωπα που εισέρχονται στην κυβέρνηση σε θέσεις υφυπουργών κυρίως έχουν να κάνουν με αξιοποίηση βουλευτών που προέρχονται από τον πυρήνα της ΝΔ.
Όπως είπε ο διάδοχός του υφυπουργός και νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο ανασχηματισμός αυτός είναι μια «αναδιάταξη δυνάμεων» και θα μπορούσε να προσθέσει κάποιος για να βρεθούν εκτός κυβέρνησης δύο πρόσωπα, οι κ.κ. Θεοδωρικάκος και Βρούτσης, που όπως φαίνεται έχουν πολύ χαμηλό βαθμό στα κατάστιχα του κ. Μητσοτάκη και με βάση τις ιεραρχήσεις και την αξιολόγηση των προτεραιοτήτων που θέτει ο πρωθυπουργός.
Η διαχείριση των τριών κρίσεων
Με τον τρόπο αυτό ο κ. Μητσοτάκης είναι σαφές ότι θα επιμείνει στη στρατηγική του και στο σχεδιασμό του κυβερνητικού έργου όπως τον έχει καθορίσει ευθύς εξαρχής. Άλλωστε τα αμιγώς οικονομικά υπουργεία και φυσικά τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας δεν έχουν την παραμικρή αλλαγή. Σε συνδυασμό με Υγεία και Παιδεία, επί της ουσίας αυτό που λέει το μέγαρο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός είναι ότι θεωρεί σε γενικές γραμμές επιτυχή τη διαχείριση των τριών μεγάλων κρίσεων της οποίες έχει αντιμετωπίσει (πανδημία, ελληνοτουρκικά και λειτουργία της αγοράς στο πλαίσιο της πανδημίας).
Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός στέλνει και ένα μήνυμα προς την αντιπολίτευση πως δεν αποδέχεται την κριτική της για σειρά υπουργών –δεν είναι και λίγοι- οι οποίοι κατά καιρούς βρίσκονται στο στόχαστρο της κριτικής, είτε για επιλογές τους στα υπουργεία, είτε για δηλώσεις, είτε για αστοχίες και αποτυχίες στη διαχείριση της πανδημίας και όχι μόνο.
Υγεία, Παιδεία και Κουμουτσάκος
Σε αυτό το πλαίσιο αν κάτι έχει επίσης ενδιαφέρον για να συζητηθεί λίγο περισσότερο είναι η αναβάθμιση του Βασίλη Κοντοζαμάνη σε αναπληρωτή υπουργό Υγείας (δηλαδή έχει αρμοδιότητες απευθείας από τον πρωθυπουργό στον οποίο και αναφέρεται), αλλά ταυτόχρονα παραμένει αμετακίνητος ο Βασίλης Κικίλιας.
Ταυτόχρονα στο υπουργείο Παιδείας η είσοδος του κ. Συρίγου ως υφυπουργού με αρμοδιότητα την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά με τη Νίκη Κεραμέως επίσης αμετακίνητη αποτελεί επίσης μια παρέμβαση του πρωθυπουργού που έχει αναλογίες με το σκεπτικό με το οποίο κινήθηκε ο κ. Μητσοτάκης στο υπουργείο Υγείας.
Παράλληλα, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η έξοδος από την κυβέρνηση του υπουργού αναπληρωτή Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργου Κουμουτσάκου. Στη θέση του δε ορίστηκε η Σοφία Βούλτεψη. Με δεδομένο ότι ο Θάνος Πλεύρης αναβαθμίζεται αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος (αυτή είναι η πρόταση Μητσοτάκη και τυπικά θα το αποφασίσει η κοινοβουλευτική ομάδα) θα μπορούσε να πει κανείς ότι ενισχύεται το δεξιό στίγμα της κυβέρνησης αν συμπεριληφθεί και η αναβάθμιση Βορίδη στο υπουργικό συμβούλιο.
Στην πραγματικότητα ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να δώσει λαβές στην αντιπολίτευση να εμφανίσει τον ανασχηματισμό ως δικαίωση της κριτικής της προς υπουργούς και συνολικά στην κυβέρνηση ότι απέτυχε στην διαχείριση της πανδημίας.
Υπό την έννοια αυτή αυτός ο ανασχηματισμός στον οποίο αυξήθηκαν λίγο τα μέλη της κυβέρνησης και οι υφυπουργοί (σύνολο 57) «εκπροσωπόντας» πολύ περισσότερες εκλογικές περιφέρειες, θα μπορούσε να αποδειχτεί μελλοντικά ως «εκλογικός ανασχηματισμός» καθώς στο υπουργείο Εσωτερικών μετακινήθηκε ένα δίδυμο το οποίο χαίρει της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού.
Η σύνθεση της κυβέρνησης
Η σύνθεση της κυβέρνησης όπως ανακοινώθηκε σήμερα το μεσημέρι είναι η ακόλουθη:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Υπουργός: Χρήστος Σταϊκούρας
Αναπληρωτής υπουργός: Θεόδωρος Σκυλακάκης
Υφυπουργός: Απόστολος Βεσυρόπουλος
Υφυπουργός: Γεώργιος Ζαββός
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
Υπουργός: Άδωνις Γεωργιάδης
Αναπληρωτής υπουργός: Νίκος Παπαθανάσης
Υφυπουργός: Ιωάννης Τσακίρης
Υφυπουργός: Χρίστος Δήμας
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Υπουργός: Νίκος Δένδιας
Αναπληρωτής υπουργός: Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης
Υφυπουργός: Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης
Υφυπουργός: Κωνσταντίνος Βλάσης
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Υπουργός: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Υφυπουργός: Ελευθέριος Οικονόμου
Υφυπουργός: Νίκος Χαρδαλιάς
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
Υπουργός: Νίκος Παναγιωτόπουλος
Υφυπουργός: Αλκιβιάδης Στεφανής
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
Υπουργός: Νίκη Κεραμέως
Υφυπουργός: Ζέτα Μακρή
Υφυπουργός: Άγγελος Συρίγος
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
Υπουργός: Κωστής Χατζηδάκης
Υφυπουργός: Παναγιώτης Τσακλόγλου
Υφυπουργός: Δόμνα Μιχαηλίδου
Υφυπουργός: Μαρία Συρεγγέλα
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Υπουργός: Βασίλης Κικίλιας
Αναπληρωτής υπουργός: Βασίλης Κοντοζαμάνης
Υφυπουργός: Ζωή Ράπτη
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Υπουργός: Κώστα Σκρέκας
Υφυπουργός: Γιώργος Αμυράς
Υφυπουργός: Νίκςο Ταγαράς
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
Υπουργός: Λίνα Μενδώνη
Υφυπουργός: Νικόλας Γιατρομανωλάκης
Υφυπουργός: Λευτέρης Αυγενάκης
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Υπουργός: Κώστας Τσιάρας
Υφυπουργός: Γιώργος Κώτσηρας
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Υπουργός: Μάκης Βορίδης
Υφυπουργός: Στέλιος Πέτσας
Υφυπουργός (Μακεδονίας – Θράκης): Σταύρος Καλαφάτης
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Υπουργός: Κυριάκος Πιερρακάκης
Υφυπουργός: Γιώργος Γεωργαντάς
Υφυπουργός: Γιώργος Στύλιος
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
Υπουργός: Κωνσταντίνος Καραμανλής
Υφυπουργός: Γιάννης Κεφαλογιάννης
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Υπουργός: Γιάννης Πλακιωτάκης
Υφυπουργός: Κώστας Κατσαφάδος
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Υπουργός: Σπήλιος Λιβανός
Υφυπουργός: Γιάννης Οικονόμου
Υφυπουργός: Φωτεινή Αραμπατζή
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Υπουργός: Χάρης Θεοχάρης
Υφυπουργός: Σοφία Ζαχαράκη
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ
Υπουργός: Παναγιώτης Μηταράκης
Αναπληρώτρια υπουργός: Σοφία Βούλτεψη
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Γιώργος Γεραπετρίτης
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
Θοδωρής Λιβάνιος
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
Άκης Σκέρτσος
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ – ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ
Χρήστος Ταραντίλης