Αρνητικό ρεκόρ δεκαετίας με 68 θανάτους από αστικές πυρκαγιές καταγράφηκε το 2020 λόγω του μαζικού εγκλεισμού των πολιτών στα σπίτια τους αλλά κι αναφερομένων αδυναμιών της Πυροσβεστικής.
Ο αριθμός αυτός θανάτων από πυρκαγιές κυρίως σε σπίτια ή γραφεία εταιρειών την τελευταία χρονιά είναι υπερδιπλάσιος, ποσοστό 134,5%- από το μέσο ετήσιο αριθμό θανάτων την τελευταία δεκαετία (2010 – 2019) και υπερτριπλάσιος, ποσοστό 325 %, από το έτος 2019! Μάλιστα, υπολογίζεται ότι κάθε πέντε ημέρες χάνει τη ζωή του από αστική πυρκαγιά ένας συνάνθρωπός μας.
Κι είναι ακόμη χαρακτηριστικό ότι εντός του 2020 εκδηλώθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός αστικών πυρκαγιών (33.171) από το 2010, ποσοστό αύξησης 84,4 % σε σχέση με τον μέσο ετήσιο αριθμό την τελευταία δεκαετία και αύξηση 81,5%, σε σχέση με την περασμένη χρονιά.
Αυτά είναι τα κύρια συμπεράσματα μελέτης του πρώην υπαρχηγού της Πυροσβεστικής και ειδικού πραγματογνώμονα σε θέματα διερεύνησης αιτιών πυρκαγιών, Ανδριανού Γκουρμπάτση.
Oι κύριες αιτίες των πυρκαγιών
Όπως σημειώνει στην μελέτη του – που παρουσιάζει «Το Βήμα»- κύριες αιτίες πυρκαγιών σε κτίρια κατοικιών είναι το κάπνισμα, μαγείρεμα, χρήση κεριών, χρήση ηλεκτρικών συσκευών, χρήση συσκευών και μέσων θέρμανσης (όπως το τζάκι) και παιχνίδι με φωτιά. Αποκαλυπτική είναι η διαπίστωση του κ. Γκουρμπάτση ότι «κατά το συνολικό διάστημα που επιβλήθηκε λόγω του κοροναϊού (Covid-19) το μέτρο του lockdown σημειώθηκαν οι μισοί θάνατοι, (33) ποσοστό 48,5% από το σύνολο των 68 ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους!
Ακόμη έχει διαπιστωθεί ότι τα εννιά στα 10 θύματα που χάνουν τη ζωή τους από αστική πυρκαγιά, ποσοστό 91,1%, είναι ενήλικες και από τα ενήλικα αυτά θύματα τα εννιά σχεδόν στα 10, ποσοστό 87,8%, είναι άνω των 65 ετών τα οποίες πολλές φορές δεν μπορούν δυστυχώς να απεγκλωβισθούν από τις φλόγες.
Επιπλέον, διαπιστώνεται ότι ποσοστό 29,4% των θανάτων καταγράφεται στην Περιφέρεια της Αττικής και ακολουθούν οι Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, ποσοστό 22,1 %, Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, ποσοστό 10,3 % κλπ. Αντιθέτως στα Ιόνια Νησιά δεν σημειώνεται κανένας θάνατος.
Ακόμη, ο πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής καταγράφει ότι ποσοστό 64% αυτών που χάνουν τη ζωή τους από «φωτιές μέσα σε σπίτια» είναι άντρες.
Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός
Επίσης, σημειώνει ότι ο εξαιρετικά μεγάλος αριθμός θανάτων από αστικές πυρκαγιές όπως και ο ιδιαίτερα αυξημένος αριθμός των αστικών πυρκαγιών «αποδίδεται κατά την πλέον πιθανή εκδοχή στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Πυροσβεστικού Σώματος λόγω Covid-19». Δηλαδή ότι οι αλλαγές του ωραρίου του προσωπικού για να προφυλαχθεί από τον κορωνοϊό μπορεί να οδήγησε σε επιχειρησιακές αδυναμίες.
Όπως ενδεικτικά σημειώνει ο κ Γκουρμπάτσης «η προανάκριση που διενεργείται κάθε φορά για τα αίτια της πυρκαγιάς και τις συνθήκες θανάτου των θυμάτων δεν επεκτείνεται – αν και θα έπρεπε – και σε ενδεχόμενες ευθύνες για λάθη και παραλείψεις από τον επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων στο επιχειρησιακό έργο. Μια τέτοια βέβαια έρευνα, όπως είναι ευνόητο, για να είναι αντικειμενική και αξιόπιστη μόνον από τον εισαγγελέα μπορεί να διενεργηθεί και όχι από την Πυροσβεστική.
»Περαιτέρω τα κομβικά στοιχεία που πρέπει οπωσδήποτε να διακριβωθούν από την εν λόγω έρευνα, αν πράγματι ευθύνεται ή όχι ο επιχειρησιακός σχεδιασμός, προκειμένου να επαληθευτεί εμπεριστατωμένα και τεκμηριωμένα η θέση της παρούσας έρευνας, είναι: α) ο χρόνος που μεσολάβησε από την ώρα αναγγελίας του συμβάντος σε καθένα από τα περιστατικά θανάτου των (68) θυμάτων στην Πυροσβεστική έως την ώρα ανταπόκρισης στο περιστατικό της της πυροσβεστικής εξόδου που αφίχθη αρχικά στον τόπο του συμβάντος και δεύτερον ο αριθμός των πυροσβεστικών οχημάτων και των πυροσβεστικών δυνάμεων, μέσων και εξοπλισμού που αφίχθησαν πρώτα στο συμβάν».