Και τώρα τι έμεινε σε πολιτικό επίπεδο; Πρόωρες και πιθανότατα διπλές εκλογές εντός του 2021;
Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, μετά τον ανασχηματισμό της Δευτέρας, φουντώνει ξανά τα σενάρια για πρόωρες κάλπες τους επόμενους μήνες και υλοποίηση του σχεδίου που είχαν εισηγηθεί στον πρωθυπουργό κορυφαία στελέχη, για το 2+4 έτη.
Δηλαδή για κλείσιμο δύο ετών της παρούσας κυβέρνησης και για εκλογές που θα μπορούσαν να δώσουν έναν νέο ορίζοντα τετραετίας στη Νέα Δημοκρατία.
Στην κυβέρνηση απορρίπτουν αυτά τα σενάρια και μιλούν για κάλπες στο τέλος της τετραετίας. Μάκης Βορίδης και Σπ. Λιβανός, μετά την ορκωμοσία τους στο Προεδρικό Μέγαρο, αναφέρθηκαν σε αυτά τα σενάρια λέγοντας ότι δεν ισχύουν και ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία.
Ωστόσο, μεταξύ των βουλευτών και στελεχών της κυβέρνησης η συζήτηση έχει ανάψει και τα σενάρια «ζυγίζονται» για να ληφθούν και οι αποφάσεις.
Αποφάσεις που όμως είναι δύσκολο να γίνουν πράξη καθώς όλα κρίνονται και από τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.
Για παράδειγμα, πώς θα μπορούσε να αποφασίσει ο πρωθυπουργός εκλογές εντός του 2021 αν δεν λυθεί το θέμα της πανδημίας; Ή αν δεν έχει βρεθεί διέξοδος μέσω του μαζικού εμβολιασμού που θα δημιουργούσε το «τείχος ανοσίας» που όλοι επιδιώκουν;
Επίσης, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο για οποιονδήποτε να αποφασίσει να στήσει κάλπες αν οι τσέπες των πολιτών είναι άδειες. Ή αν η Νέα Δημοκρατία έχει υποστεί μεγάλη φθορά τους επόμενους μήνες.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ξεκάθαρα δύο στοιχεία:
1. Ότι η Νέα Δημοκρατία αντέχει με μικρές απώλειες. Κι ότι μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών επικροτεί τις αποφάσεις της ως προς τη διαχείριση της κρίσης.
2. Ότι οι πολίτες δεν βλέπουν εναλλακτική λύση. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κεφαλαιοποιήσει τις όποιες απώλειες που έχει η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα ένα σχεδόν χρόνο μετά την εμφάνιση της πανδημίας η ΝΔ να έχει μεγάλη διαφορά με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ιούνιο ή Σεπτέμβρη
Με δεδομένο ότι διατηρείται η πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας και τους επόμενους μήνες, και με την πρόβλεψη ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού, «παίζει» δυνατά το σενάριο των πρόωρων εκλογών τον Ιούνιο ή –το πιο πιθανό- τον Σεπτέμβριο.
Οι θιασώτες αυτού του σεναρίου τονίζουν ότι η ΝΔ μπορεί να κερδίσει τις εκλογές άνετα και αν όχι με την πρώτη (που θα γίνει με απλή αναλογική και θα «καεί») με τη δεύτερη εκλογική διαδικασία να μπορέσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Οι υποστηρικτές της θεωρίας αυτής τονίζουν ότι αν έχει περάσει ο φόβος της πανδημίας, ο τουρισμός ανοίξει και πάει καλά το καλοκαίρι και η οικονομία ανακάμψει, τότε η ΝΔ μπορεί να στήσει κάλπες το φθινόπωρο και να κερδίσει έναν «αναιμικό» ΣΥΡΙΖΑ.
Και μάλιστα βάζουν κι ένα ακόμη πλεονέκτημα: Το σοβαρό εσωτερικό πρόβλημα που θα βάλουν στον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα από μια διπλή ήττα.
Η αντίθετη άποψη, αυτή που δεν θέλει εκλογές το 2021, μετρά το ρίσκο που έχει μια τέτοια κίνηση. Τονίζουν π.χ. ότι είναι αδύνατο να προβλεφθεί η αντίδραση του κόσμου έπειτα από τόσους μήνες με πανδημία, με χιλιάδες νεκρούς και με πολλές επιχειρήσεις και νοικοκυριά κατεστραμμένα.
Λένε ότι δεν μπορεί η ΝΔ να πάει σε κάλπες καθώς αν υπάρξουν φυγόκεντρες τάσεις, ίσως να μην μπορέσει ποτέ να φτάσει τον αριθμό των βουλευτών που έχει σήμερα και να αναγκαστεί να κυβερνήσει είτε με οριακή πλειοψηφία είτε με συνεργασίες.
Πάντως, οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι ο ανασχηματισμός έχει εκλογικό «άρωμα». Τονίζουν π.χ. ότι επελέγησαν περισσότερα «γαλάζια» στελέχη, από τον σκληρό πυρήνα του κόμματος δηλαδή. Αυτοί που θα «τρέξουν» τις εκλογές, θα οργανώσουν το κόμμα, θα «οργώσουν» τη χώρα για να συνομιλήσουν με τους πολίτες.
Αναφέρουν ότι υπάρχει μεγαλύτερη εκπροσώπηση των περιφερειών κι ότι η επιλογή του Μάκη Βορίδη στο Εσωτερικών είναι ένα σήμα ότι ο ίδιος θα «τρέξει» την οργάνωση των εκλογών.
Υπάρχουν, τέλος, διάφορες φήμες περί κινητοποίησης στελεχών της Νέας Δημοκρατίας (αλλά κι από άλλα κόμματα).
Ένα είδος προετοιμασίας για προκήρυξη εκλογών, με άνοιγμα γραφείων, τηλέφωνα σε ψηφοφόρους, περιοδείες κ.λπ.