Στην βασική “ομάδα” ποντάρει ο πρωθυπουργός το πρωτάθλημα της δύσκολης επιστροφής στην κανονικότητα ρίχνοντας παράλληλα γέφυρες στα μέλη του κόμματος του μετά τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Διατηρώντας τον κεντρικό κορμό φιλοδοξεί, σε συνεργασία με τους υφυπουργούς και αναπληρωτές σε ρόλους “κλειδιά” να περάσει με επιτυχία το κρας τεστ των επόμενων μηνών ειδικά στα κρίσιμα χαρτοφυλάκια Οικονομία, Υγεία και Εθνικά. Από το Μέγαρο Μαξίμου κάνουν λόγο για ανασχηματισμό ανακατανομής ρόλων, χωρίς δηλαδή να αλλάξει ο κεντρικός κορμός μίας “επιτυχημένης κυβέρνησης” λαμβάνοντας καταρχάς υπόψιν τις μετρήσεις για τα ποσοστά αποδοχής της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού από την ημέρα εκλογής.
Παρά τις περιορισμένες αλλαγές σε πρόσωπα, τα μηνύματα είναι πολλαπλά, όπως και η πολιτική στρατηγική. Καταρχάς η παραμονή του Χάρη Θεοχάρη στο υπουργείο Τουρισμού ξορκίζει όλα τα σενάρια περί δυσαρέσκειας. Κυβερνητικές πηγές μιλούν για πλήρη εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του αλλά και στους σχεδιασμούς του υπουργείου για την επανεκκίνηση της τουριστικής σεζόν το 2021. Στα σημαντικά του ανασχηματισμού είναι η αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο Εσωτερικών-όπου και βρέθηκε εκτός κυβέρνησης ο Τάκης Θεοδωρικάκος- αλλά και η αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο Εργασίας όπου τέθηκε εκτός κυβέρνησης ο Γιάννης Βρούτσης.
Ως εκ τούτου φανερώνει τον αναβαθμισμένο ρόλο των κ.κ. Μάκη Βορίδη και Κωστή Χατζηδάκη που αναλαμβάνουν από τα πιο σημαντικά υπουργεία, δηλαδή των Εσωτερικών και Εργασίας. Τις θέσεις στα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Ενέργειας ανέλαβαν ο Σπήλιος Λιβανός και ο Κώστας Σκρέκας. Αναβαθμισμένος είναι επίσης ο ρόλος του μέχρι πρότινος κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Στέλιου Πέτσα, ο οποίος ως αναπληρωτής στο Εσωτερικών μαζί με τον κ. Βορίδη θα τρέξουν μια σειρά από σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Εξάλλου, ο Μάκης Βορίδης θεωρείται από τα «δυνατά» χαρτιά της Νέας Δημοκρατίας και ιδιαίτερα οργανωτικός στο κόμμα της γαλάζιας παράταξης, όπου θα μπορούσε να «τρέξει» μια πιθανή εκλογική διαδικασία. Στις αποχωρήσεις που κάνουν αίσθηση είναι αυτή του Γ. Κουμουτσάκου από αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου και του κ. Καράογλου από το Μακεδονίας Θράκης.
Τα νέα πρόσωπα όπως ο Χρήστος Ταραντίλης (κυβερνητικός εκπρόσωπος), η κ. Μαρία Συρεγγέλα (υφ. Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων), ο Ν. Γιατρομανωλάκης (υφυπουργός Πολιτισμού), ο Γ. Στύλιος (υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής), ο Άγγελος Συρίγος (υφυπουργός Παιδείας) είναι πρόσωπα φρέσκα και μπορούν να προσφέρουν μαζί με τους πιο έμπειρους όπως Σοφία Βούλτεψη, Ζέτα Μακρή κ.λπ. Είναι επίσης γέφυρα στα μέλη του κόμματος όπου η είσοδος γαλάζιων βουλευτών στέλνει μήνυμα για επανεκκίνηση και σήμα ετοιμότητας κάνοντας τα εκλογικά σενάρια να φουντώνουν.
Τετράμηνο φωτιά και οι 4 αλλαγές για τις μεταρρυθμίσεις
Η έναρξη της χρονιάς με την επαναφορά των πιο αυστηρών μέτρων είναι οιωνός ενός τετραμήνου φωτιά με την κυβέρνηση να διαχειρίζεται πολλαπλά και ταυτόχρονα κρίσιμα ζητήματα, τόσο στο υγειονομικό όσο και στο οικονομικό σκέλος, όπως και στα εθνικά. Ενδιαφέρον έχει η αναβάθμιση του Βασίλη Κοντοζαμάνη σε αναπληρωτή υπουργό Υγείας , ενώ ταυτόχρονα παραμένει αμετακίνητος ο Βασίλης Κικίλιας. Επίσης, σημασία έχει η είσοδος του κ. Άγγελου Συρίγου στο υπουργείο Παιδείας ως υφυπουργού με αρμοδιότητα την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά και ότι η Νίκη Κεραμέως επίσης μένει αμετακίνητη.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι ρόλοι – κλειδιά των νέων αλλαγών σηματοδοτούν και το παράλληλο σχέδιο της κυβέρνησης για συνέχιση μεταρρυθμίσεων πέρα από τη διαχείριση της κρίσης. Καταρχάς, δίνεται μεγάλη βαρύτητα στο δημογραφικό, τα θέματα οικογένειας κλπ το οποίο χαρτοφυλάκιο έχει ανατεθεί στην Μαρία Συρεγγέλα, όπως επίσης και το κομμάτι της εκπαίδευσης και τουρισμού που ανατέθηκε στην Σοφία Ζαχαράκη. Πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις θεωρούνται το Κτηματολόγιο που “περνά” στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τον Γιώργο Στύλιο, ενώ ο Βασίλης Κοντζαμάνης αναλαμβάνει ουσιαστικά την αναμόρφωση του ΕΣΥ.