Οι αλλαγές δεν είχαν κατά το κλισέ «δομικό χαρακτήρα», αλλά δεν ήταν και στο επίπεδο των «διορθωτικών κινήσεων». Ο δεύτερος ανασχηματισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε σίγουρα μεγαλύτερο πολιτικό ενδιαφέρον από τον πρώτο – κυρίως γιατί είχε αρκετά πρόσωπα, παλιά και νέα, μέσω των οποίων εκείνος θέλησε να κομίσει πολλαπλά μηνύματα. Από την άλλη, βέβαια, ίσως επιβεβαίωσε κι ένα απόσταγμα πρωθυπουργικής σοφίας που αποδίδεται στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, πως είναι πιο δύσκολο να ξαναφτιάξεις μια κυβέρνηση, παρά να τη φτιάξεις για πρώτη φορά.
Μάκης Βορίδης
Σύσσωμη η αντιπολίτευση είδε στην αναβάθμιση του Μάκη Βορίδη τον πιο ισχυρό συμβολισμό της στροφής μιας κυβέρνησης που είχε επενδύσει από την πρώτη της στιγμή στα κεντρώα ανοίγματα προς τα δεξιά. Η ανάγνωσή τους δεν ακυρώνει, παρ’ όλα αυτά, την εκτίμηση που κυκλοφορεί εντός κι εκτός ΝΔ: ότι, δηλαδή, ο νέος υπουργός Εσωτερικών είναι ο μεγάλος κερδισμένος αυτού του ανασχηματισμού.
Κωστής Χατζηδάκης
Εξίσου ωφελημένος πολιτικά είναι κι ο πρώην πια υπουργός Περιβάλλοντος και νυν Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης. Οχι μόνο γιατί βρέθηκε σε ένα υπουργείο στο οποίο το Μαξίμου ποντάρει πολλά προκειμένου να προωθήσει το αφήγημα των αναγκαίων για την πολυπόθητη ανάπτυξη μεταρρυθμίσεων. Αλλά κι επειδή η επιλογή του ήταν αποτέλεσμα της θετικής αξιολόγησης της μέχρι τώρα απόδοσής του στην «επικίνδυνη αποστολή» της αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ.
Βασίλης Κοντοζαμάνης
Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης είχε στην ουσία αναβαθμιστεί ήδη από το καλοκαίρι, όταν ένα σημαντικό μέρος των αρμοδιοτήτων του υπουργείου Υγείας είχε περάσει στα χέρια του. Η χθεσινή του «προαγωγή» σε αναπληρωτή υπουργό από υφυπουργό απλά επιβεβαίωσε και τυπικά κάτι που οι περισσότεροι από τους μυημένους στα κυβερνητικά πράγματα ήξεραν, την καλή γνώμη που έχουν σχηματίσει για την αποδοτικότητά του όσοι από το πρωθυπουργικό επιτελείο συνεργάζονται στενά μαζί του.
Χρήστος Ταραντίλης
Ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος γνωρίζει τις λεπτομέρειες του επικοινωνιακού παιχνιδιού, μιας και πριν τοποθετηθεί στο ψηφοδέλτιο επικρατείας είχε διατελέσει γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της ΝΔ. Αντιπροσωπεύει, λένε οι κονεσέρ, το είδος των πολιτικών στελεχών που ο Μητσοτάκης επιθυμεί να φέρει στο προσκήνιο. Αυτούς που δεν έχουν περάσει από όλες τις βαθμίδες της κομματικής επετηρίδας, ωστόσο ο ίδιος κρίνει ότι μπορούν να κάνουν τη δουλειά.
Μαρία Συρεγγέλα
Η Μαρία Συρεγγέλα, η οποία θα αναλάβει το νεοσύστατο πόστο της υφυπουργού Εργασίας, αρμόδιας για τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια, ήταν μέχρι χθες η γενική γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων στο ίδιο υπουργείο. Η πολιτική της εξέλιξη – και κυρίως η δημιουργία της συγκεκριμένης κυβερνητικής θέσης – υπογραμμίζει τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στο δημογραφικό πρόβλημα, σημειώνουν οι συμπαθούντες.
Θοδωρής Λιβάνιος
Ο Θοδωρής Λιβάνιος αναλαμβάνει υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη. Μετακομίζει, άρα, κυριολεκτικά στο Μέγαρο Μαξίμου και μεταφορικά στον στενό πυρήνα των πρωθυπουργικών συνεργατών. Δεδομένου του τρόπου λειτουργίας του επιτελικού κράτους, η μετακόμιση αυτή μόνο ως αναβάθμιση δύναται να εκληφθεί. Οποιος είχε διαβάσει το ΦΕΚ της 22ας Οκτωβρίου του 2020 που του παραχωρούσε αρμοδιότητες που ανήκαν αποκλειστικά στον υπουργό Εσωτερικών δεν εξεπλάγη πάντως.
Σπήλιος Λιβανός
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός θα αφήσει τα έδρανα της συμπολίτευσης για τα κυβερνητικά. Πρόκειται για έναν από τους 11 νεοδημοκράτες βουλευτές που βρέθηκαν στο κυβερνητικό σχήμα. Μικρή ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια; Εχει γράψει στο βιογραφικό του «μόλις ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για πρόεδρος της ΝΔ, τάχθηκα αμέσως στο πλευρό του».
Κώστας Σκρέκας
Ο Κώστας Σκρέκας είναι ο ένας από τους δύο γαλάζιους βουλευτές που αναλαμβάνουν υπουργικά καθήκοντα – ο άλλος είναι ο Λιβανός. Οι απαιτήσεις του νέου του αξιώματος, του πολιτικού προϊσταμένου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα είναι πολλές, μιας και, όπως αναφέρουν όσοι γνωρίζουν την ιεράρχηση των κυβερνητικών προτεραιοτήτων, τα ενεργειακά θεωρούνται από τον Πρωθυπουργό το «χαρτοφυλάκιο της επόμενης ημέρας».
Αγγελος Συρίγος
Ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Αγγελος Συρίγος ήταν μέσα στα τρία με τέσσερα πρόσωπα της νεοδημοκρατικής ΚΟ που οι έμπειροι κοινοβουλευτικοί στοιχημάτιζαν πως θα ενταχθούν στην κυβέρνηση. Το όνομά του, βέβαια, λόγω του γνωστικού του αντικειμένου ακουγόταν για το υπουργείο Εξωτερικών. Ωστόσο, η τοποθέτησή του ως υφυπουργού αρμόδιου για τα θέματα των ΑΕΙ στο Παιδείας στην παρούσα συγκυρία συνεπάγεται ένα εξίσου βαρύ φορτίο.
Νικόλας Γιατρομανωλάκης
Αν έπρεπε να διαλέξει κανείς το πιο ενδιαφέρον new entry, αυτό θα ήταν ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης. Ο μέχρι πρότινος γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού ορκίζεται σήμερα υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού. Η απόφαση της υφυπουργοποίησής του δεν σηματοδοτεί μόνο την έμφαση που θέλει να δώσει ο Μητσοτάκης στο αντικείμενό του. Μπορεί να χαρακτηριστεί ιστορική στιγμή, αφού πρόκειται για το πρώτο ανοιχτά γκέι μέλος Υπουργικού Συμβουλίου στην Ελλάδα – και μάλιστα μιας κυβέρνησης του συντηρητικού κόμματος.