Δυστυχώς κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου χαλαρώσαμε πολύ παραπάνω απ’ όσο έπρεπε. Οι εικόνες από το Σύνταγμα τις εορταστικές μέρες, αλλά και από τα… κρυφά ρεβεγιόν/πάρτι που -παρά τις απαγορεύσεις- διοργανώθηκαν σε διάφορες περιοχές ανά την Ελλάδα, δείχνουν ότι η επόμενη μέρα θα είναι ίσως πιο δύσκολη και από την προηγούμενη.
Πλέον, με τον χρόνο να μην γυρνάει πίσω, άπαντες τόσο στο επιστημονικό, όσο και στο κυβερνητικό επιτελείο περιμένουν με κομμένη την ανάσα τη… λυπητερή. Η άνοδος των κρουσμάτων αναμένεται να αρχίσει να φαίνεται τις επόμενες μέρες και το ερώτημα πλέον είναι που… θα κάτσει η μπίλια σε αυτή τη ρώσικη ρουλέτα.
Οι επιστήμονες από την πλευρά τους, θεωρούν βέβαιο ότι τις επόμενες εβδομάδες θα γίνουμε μάρτυρες εκρηκτικής αύξησης κρουσμάτων, με πολλούς να κάνουν ήδη λόγο για τρίτο κύμα κοροναϊού, περίπου τον Φεβρουάριο.
Την εκτίμηση ότι «έρχεται τρίτο κύμα και θα θρηνήσουμε πολλά θύματα» εξέφρασε για παράδειγμα, ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νικόλαος Καπραβέλος. «Φοβάμαι μην γίνει Θεσσαλονίκη όλη η χώρα» εξήγησε από την πλευρά του ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης. Από την πλευρά του, για τρίτο πανδημικό κύμα τον Φεβρουάριο, μίλησε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ κ. Νίκος Θωμαϊδης.
Όλα αυτά, τη στιγμή που τα στοιχεία δείχνουν «υπερδιπλάσιο ποσοστό κρουσμάτων στην Αττική μέσα σε λίγες εβδομάδες».
«Μαύρες» προβλέψεις επιστημόνων
Οι επιστήμονες πλέον κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας για τρίτο κύμα της φονικής πανδημίας. Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, το τρίτο κύμα ενδέχεται να εμφανιστεί στη χώρα μας από τον Φεβρουάριο και μετά. Την ώρα μάλιστα, που ακόμη δεν έχει κοπάσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας και ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών παραμένει υψηλός.
Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ κ. Νίκος Θωμαϊδης, μιλώντας στο iatropedia.gr δηλώνει εξαιρετικά ανήσυχος για την κατάσταση αυτή, καθώς όπως λέει, η αύξηση των τελευταίων ημερών στην Αττική αντικατοπτρίζει την αύξηση που εντόπισαν οι επιστήμονες στα λύματα μόνο κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. «Την αύξηση της Πρωτοχρονιάς που είναι μεγαλύτερη, δεν την έχουμε δει ακόμα» αναφέρει.
Πιο συγκεκριμένα ο κ. Θωμαϊδης, τονίζει: «Την αύξηση που είδαμε εμείς την περίοδο της Πρωτοχρονιάς, θα την δούμε σε κρούσματα και εισαγωγές στα νοσοκομεία σε μία εβδομάδα με 10 μέρες. Ίσως να αρχίσει μετά από την Πέμπτη και Παρασκευή. Η αύξηση που βλέπουμε αυτές τις μέρες είναι των Χριστουγέννων. Ναι είναι δυνατό να υπάρξει ένα τρίτο κύμα, το οποίο θα ξεκινήσει από τον Γενάρη, ενδέχεται να κορυφωθεί τον Φεβρουάριο και θα σβήσει τέλος Μαρτίου. Η πιθανότητα είναι αυτή. Στο χέρι μας είναι να μην συμβεί».
Οι επιστήμονες παρατήρησαν στα λύματα μια απότομη αύξηση των προβλεπόμενων φορέων του κοροναϊού, και συγκεκριμένα, από τους 8 με 10 χιλιάδες φορείς που εντοπίζονται σταθερά το τελευταίο διάστημα:
Ο Καθηγητής εξηγεί ότι στην επιδημιολογία τα κύματα των ιώσεων στην Ελλάδα είναι δύο: Το ένα κύμα έχει μέγιστη επίπτωση τον Δεκέμβριο και το δεύτερο έχει μέγιστη επίπτωση τον Φεβρουάριο. Αυτό επαναλαμβάνεται φέτος με τον κοροναϊό, σημειώνει ο κ. Θωμαϊδης:
«Ο κόσμος αυτό δεν το ξέρει, αλλά αυτό είναι τυπικό. Η εποχή αυτή Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος είναι η κατ’ εξοχήν επικίνδυνη εποχή ιώσεων. Επομένως γνωρίζουμε ότι η μεταδοτικότητα του ιού αυξάνεται αυτούς τους μήνες, άρα είναι επικίνδυνη εποχή, επομένως είναι πιθανό να συμβεί. Η κυβέρνηση το ξέρει και γι’ αυτό και έχουν επιτάξει τρία νοσοκομεία επιπλέον στην Αττική, από 1/1/21, που τα είναι αποκλειστικά Covid και ακόμη δύο στη Θεσσαλονίκη» σημειώνει ο ειδικός.
Αυτό εξηγεί και την έξαρση του πρώτου πανδημικού κύματος τον περασμένο Μάρτιο, σημειώνει ο ίδιος, αν και υπήρξε μία υστέρηση φάσης στην Ελλάδα, καθώς ο ιός δεν κυκλοφορούσε στη χώρα, ήταν εισαγόμενος: «Τώρα, όμως, υπάρχει. Είναι εδώ και ενδέχεται να ακολουθήσει μια τέτοια τυπική πορεία» υπογραμμίζει.
«Έρχεται 3ο κύμα, θα θρηνήσουμε πολλά θύματα»
Την εκτίμηση ότι «έρχεται τρίτο κύμα και θα θρηνήσουμε πολλά θύματα» εξέφρασε ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νικόλαος Καπραβέλος.
«Δε φοβάμαι ότι θα ζήσουμε αντίστοιχα περιστατικά, είμαι σίγουρος. Χειρότερα πολύ χειρότερα, με αυτά τα μυαλά δε θα μιλάμε μόνο για τραγωδία της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος αλλά της χώρας… Να είσαστε σίγουροι ότι έχουμε τρίτο κύμα μπροστά, και θα θρηνήσουμε πολλά θύματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καπραβέλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Η διαφορά μεταξύ Νοεμβρίου και Φεβρουαρίου είναι ότι το ΕΣΥ είναι πολύ πιο πιεσμένο χωρίς διαθέσιμες ΜΕΘ εξήγησε.
«Έχω χάσει τα λόγια μου, πραγματικά δεν ξέρω τι άλλο μπορώ να προσθέσω για να βοηθήσω τους πολίτες και την πολιτεία να αποφύγουμε την τραγωδία η οποία συνεχίζεται και βλέπουμε μπροστά μας» τόνισε ο κ. Καπραβέλος.
Αποκάλυψε δε ότι η εισαγγελία της πόλης τον κάλεσε για να διερευνήσει τυχόν ευθύνες για την τότε κατάστααση. «Σε μια από τις μαύρες μέρες του Νοεμβρίου είχα κάνει την επισήμανση ότι χάνονται και θα χαθούν ζωές που θα μπορούσαν να έχουν κερδηθεί. Μετά από εβδομάδα με είχε καλέσει η εισαγγελία Θεσσαλονίκης με τρία ερωτήματα 1ον τι δεν έγινε που μπορούσε να γίνει 2ον ποτέ έπρεπε να γίνει και 3ον ποιοι ευθύνονται… βρέθηκα σε πολύ δύσκολη θέση να εξηγήσω ότι ό,τι έγινε τον Οκτώβριο έγινε γιατί δεν ελήφθησαν μέτρα, την πληρώσαμε με εκατόμβη θυμάτων και συνεχίζουμε» δήλωσε.
Ο κ. Καπραβέλος διευκρίνισε ότι για την επιδημική έκρηξη στη Θεσσαλονίκη δεν ευθύνεται μόνο η γιορτή του Αγίου Δημητρίου, αλλά σειρά άλλων δραστηριοτήτων όπως ο τουρισμός και το εμπόριο.
«Φοβάμαι μην γίνει Θεσσαλονίκη όλη η χώρα»
«Έχουμε ήδη στοιχεία ότι Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά έγιναν παραπάνω μεταδόσεις, το είδαμε στα λύματα και το περιμένουμε στα κρούσματα» δήλωσε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης και επεσήμανε πως το να προστεθεί το τι έγινε χθες με την γιορτή των Θεοφανίων, σημαίνει πως σε εθνικό επίπεδο θα έχουμε αυτό που συνέβη στην Θεσσαλονίκη, που είναι πολλαπλάσιο.
«Εμείς οι επιστήμονες βλέπουμε τον ιό, παρόλο που που φυσικά δεν φαίνεται και βλέπουμε τις μεταδόσεις καθώς συμβαίνουν, όταν είδα τις εικόνες από τα Θεοφάνια χθες με 6/12 με σόκαρε, γιατί καταλαβαίνω τι σημαίνει αυτό όσον αφορά τις μεταδόσεις. Έβλεπα δηλαδή τους αριθμούς των κρουσμάτων, πως θα αυξηθούν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες και με σόκαρε το πώς μπορούμε να λειτουργούμε με τέτοιο τρόπο σε μια τέτοια περίοδο στην πανδημία».
«Δεν είναι θέμα πίστης είναι θέμα καθαρών επιστημονικών στοιχείων. Αυτό που έγινε ως γενικότερη δραστηριότητα με συνωστισμούς και συγχρόνως κάποιοι άνθρωποι να μοιράζονται ένα κουταλάκι σημαίνει ότι απορρίπτεται θεσμικά η επιστήμη», τόνισε αναφέροντας πως δεν θα μπει σε αναλύσεις επί αριθμού κρουσμάτων, αλλά θα πει κάτι πάρα πολύ απλό.
«Έγινε μια κίνηση από την κυβέρνηση η οποία ήταν πολύ σωστή, να ανακόψει οποιαδήποτε πιθανή μετάδοση η οποία μπορεί να υπήρχε για μια εβδομάδα προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία», υπογράμμισε κάνοντας λόγο για μια παραπάνω θυσία που ζητήθηκε από τον κόσμο προκειμένου να επιτευχθεί το παραπάνω και με τις χθεσινές εικόνες είναι, κατά αυτόν, εμφανές ότι αυτό είτε αυτό δεν θα συμβεί, είτε τα σχολεία θα κλείσουν και πάλι μετά από λίγο».
Υπερδιπλάσιο ποσοστό κρουσμάτων στην Αττική μέσα σε λίγες εβδομάδες
Υπερδιπλασιασμό του ποσοστού κρουσμάτων κοροναϊού στην Αττική, δείχνουν τα στοιχεία, σε σχέση με το προηγούμενο δίμηνο. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή αλλαγή του επιδημιολογικού χάρτη, την οποία παρουσιάζει «Το Βήμα».
Το λεκανοπέδιο με τα 3.742.000 κατοίκους (ποσοστό 34,7% ) των κατοίκων της χώρας είχε πλέον χθες, 6 Ιανουαρίου, το 46,6% των συνολικών νέων διαγνώσεων της χώρας καταγράφοντας 369 σε σύνολο 792 εγχωρίων νέων μολύνσεων. Κι αυτό όταν στις 13 Νοεμβρίου το μερίδιο της Αττικής στον συνολικό αριθμό των νέων νοσούντων ήταν 22% και τα Χριστούγεννα είχε φθάσει το 35,3%.
Η εντυπωσιακή αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου της Αττικής σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα προκαλεί ανησυχία, με το δεδομένο ότι παρατηρείται ήδη τριπλασιασμός του ιικού φορτίου στα λύματα της πρωτεύουσας. Ενώ είχε επισημανθεί ότι μετά τις 10-15 Ιανουαρίου θα φανούν οι συνέπειες στην εξάπλωση της νόσου, λόγω της εορταστικής κινητικότητας.
Αποκλιμάκωση στην Κεντρική Μακεδονία
Από την άλλη πλευρά είναι ενθαρρυντικό το ότι υπάρχει αποκλιμάκωση στην πολύπαθη –το προηγούμενο χρονικό διάστημα – Κεντρική Μακεδονία που έχει 1.873.800 κατοίκους και το 17,4% του πληθυσμού της χώρας κι όπου χθες το ποσοστό της στα συνολικά κρούσματα ήταν 20,3% (161 νέοι φορείς). Κι αυτό, όταν στην κορύφωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας είχε φθάσει το 48% του εθνικού συνόλου.
Μείωση του ποσοστού των κρουσμάτων έχει παρουσιασθεί και στη Θεσσαλία που είχε κι αυτή προσεγγίσει με το 6,7% του πληθυσμού της χώρας να έχει το 11,1% των νέων ασθενών.
Αντιθέτως, τα τελευταία 24ωρα παρουσιάζεται αξιοσημείωτη ποσοστιαία αύξηση στον αριθμό των νέων μολύνσεων (49) στη Στερεά Ελλάδα με ποσοστό 6,2% χθες έναντι 2,5% το προηγούμενο δίμηνο.