Τα σχέδια είναι σχεδόν έτοιμα. Το ίδιο και το χρονοδιάγραμμα της κατασκευής. Τα Γενικά Επιτελεία βρίσκονται επί ποδός. Στόχος τους είναι εντός του 2021 να αρχίσουν οι εργασίας για τη δημιουργία ενός δεύτερου, εξίσου ισχυρού με αυτό της Σαλαμίνας, ναυστάθμου στην Κρήτη. Το πράσινο φως άναψε, τα κονδύλια βρέθηκαν και η όλη προσπάθεια ενισχύεται και από το κονδύλι των 53 εκατ. δολαρίων που ενέκρινε το αμερικανικό Κογκρέσο για την επέκταση των αμερικανικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα. Είναι το ίδιο κείμενο που επιχείρησε ανεπιτυχώς να ανακόψει ο Τραμπ και που προβλέπει σημαντικές οικονομικές και στρατιωτικές κυρώσεις στην Τουρκία.
Στόχος του δεύτερου ελληνικού ναυστάθμου είναι να γίνει η Κρήτη ένα αβύθιστο αεροπλανοφόρο, να αυξήσει την αμυντική ισχύ της Ελλάδας – και όπως λέει συχνά στους επιτελείς του ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωσταντίνος Φλώρος – όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο. Τα πρόσφατα γεγονότα στη Λιβύη με την παράνομη τουρκολιβυκή συμφωνία για την ΑΟΖ δεν αφήνουν κανένα περιθώριο στην Ελλάδα να μην επεκτείνει την ναυτική και αεροπορική της παρουσία στην περιοχή αυτή
Ετσι τα σχέδια για τη δημιουργία ενός δεύτερου ναυστάθμου στην Κρήτη περιλαμβάνουν κατασκευή νέων κρηπιδωμάτων για ελλιμενισμό υποβρυχίων και φρεγατών. Κατασκευή νέων δεξαμενών καυσίμων, συστημάτων αεράμυνας, διαπλάτυνση των ήδη υφιστάμενων εγκαταστάσεων καθώς και την κατασκευή ενός οικισμού για τη διαμονή των αξιωματικών με των οικογενειών τους, ό,τι δηλαδή διαθέτει ένας σύγχρονος ναύσταθμος.
Αλλά τα έργα δεν σταματούν μόνο στο Ναυτικό. Επεκτείνονται και στην Πολεμική Αεροπορία με την ενίσχυση (σε μέσα και σε ανθρώπινο δυναμικό) της 115 Πτέρυγας Μάχης, εκεί όπου υπάρχουν και δρουν τα F-16. Οπου κτυπά η καρδιά της ελληνικής αεράμυνας.
Το ειδικό βάρος της Κρήτης
Οι Αμερικανοί δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στη βάση της Σούδας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι την επισκέφθηκε και ο απερχόμενος αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, δεν είναι επίσης καθόλου τυχαίο ότι στην αποχαιρετιστήρια κάρτα του ο Πομπέο επέλεξε να στείλει φωτογραφίες από την επίσκεψή του στη Σούδα. Ηταν το πρώτο πράγμα που είδε από ψηλά και τον εντυπωσίασε όταν έφθασε εκείνο τα βράδυ του καλοκαιριού στην οικία της οικογένειας Μητσοτάκη στα Χανιά.
Σε όλη τη διάρκεια της κρίσης του «Oruc Reis» δύο πράγματα θορύβησαν τους Τούρκους. Τα αόρατα υποβρύχια τα οποία ξεφύτρωναν από παντού και που ξετρύπωναν τα τουρκικά υποβρύχια και η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα. Περισσότερο όμως εκνευρίστηκαν όταν ο Πρωθυπουργός φωτογραφίστηκε στα sShelters των F-16, μαζί με τους πιλότους (που φορούσαν τις anti-G στολές τους), με τα οπλικά τους συστήματα «φορτωμένα» στα μαχητικά, έτοιμα για δράση (εάν χρειαστεί). Οι φωτογραφίες του Πρωθυπουργού με τα ετοιμοπόλεμα F-16 έκαναν τον γύρο των τουρκικών ΜΜΕ.
Συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία
Oπως και τώρα, τούτες τις ημέρες, πάλι η Σούδα βρέθηκε στο μάτι των Τούρκων. Αιτία είναι οι πληροφορίες για κοινές αεροπορικές ασκήσεις της χώρας μας με τη Σαουδική Αεροπορία και μεταφορά προηγμένων σαουδαραβικών F-15 για μεταστάθμευση στην 115 Πτέρυγα Μάχης. Οι Τούρκοι φαντασιώνονται, όπως έγραψαν αρκετές τουρκικές εφημερίδες, ότι τα σαουδαραβικά F-15 κάποια στιγμή θα τα πιλοτάρουν… έλληνες πιλότοι και θα αναχαιτίζουν με αυτά τα τουρκικά F-16. Βεβαίως στο ΓΕΕΘΑ και στο ΓΕΑ χαμογελούν με τέτοια σενάρια, αλλά είναι γεγονός ότι βρίσκεται στα σκαριά ελληνοσαουδαραβική αεροναυτική άσκηση τον Φεβρουάριου με συμμετοχή και F-15 στη Σούδα. Αλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που η Σούδα φιλοξενεί αραβικά αεροπλάνα που μετέχουν σε κοινές ασκήσεις. Πριν από μερικούς μήνες (και μεσούσης της κρίσης με το «Oruc Reis») προηγμένα F-16 (block 60) των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων είχαν σταθμεύσει για περίπου έναν μήνα στη Σούδα μετέχοντας σε κοινές ασκήσεις με ελληνικά F-16 (ανάμεσα στις οποίες και σε ασκήσεις εντοπισμού στόχων επιφανείας, αλλά και αέρος).
Η παρουσία των ΗΠΑ
Αυτά τα χρήματα που ενέκρινε το αμερικανικό Κογκρέσο για επέκταση της αμερικανικής παρουσίας στην Ελλάδα βάζουν ως πρωταρχικό στόχο την επέκταση της βάσης τους στη Σούδα. Ηδη στη Σούδα οι Αμερικανοί έχουν μεταφέρει για μόνιμο ελλιμενισμό το θηριώδες πολεμικό πλοίο «USS Hershel Woody Williams», ενώ προσφάτως είχε καταπλεύσει και το επίσης θηριώδες ελικοπτεροφόρο «USNS Carson City». Στη Σούδα οι Αμερικανοί δραστηριοποιούνται και στο «Κρηπίδωμα 14» για τον ελλιμενισμό των πυρηνοκίνητων αεροπλανοφόρων και υποβρυχίων. Είναι το κρηπίδωμα που κάθε φορά επισκέπτεται συνεργείο του «Δημόκριτου», όταν φεύγει από αυτό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο ή υποβρύχιο. Εξετάζει τα επίπεδα ραδιενέργειας.
Αυτές τις ημέρες διεξάγονται διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη χώρα μας και στις ΗΠΑ για την ανανέωση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για τις βάσεις. Οι Αμερικανοί δεν ενδιαφέρονται μόνο για επέκταση της βάσης τους στη Σούδα, αλλά έχουν προτείνει και άλλες περιοχές για στρατιωτική παρουσία, τύπου Στεφανοβικείου. Για παράδειγμα έδειξαν ενδιαφέρον για το λιμάνι και το αεροδρόμιο της Καβάλας, για το Λιτόχωρο και για την Κάρπαθο. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Και όπως αναφέρει ανώτατη στρατιωτική πηγή, όλα γίνονται πλέον σε συνδυασμό και με το ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα που βρίσκεται εν εξελίξει.
Αλλά πέραν των αμερικανικών επεκτάσεων στη Σούδα, οι Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις αρχίζουν σιγά σιγά (και αθόρυβα) να δημιουργούν το δικό τους αεροπλανοφόρο και μάλιστα αβύθιστο. Τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, όχι μόνο θα σταθμεύουν και θα ανεφοδιάζονται στην Κρήτη, αλλά και θα επιχειρούν σε όλη τη Ανατολική Μεσόγειο από τον νέο αυτό ναύσταθμο με την υποστήριξη της Πολεμικής Αεροπορίας και με το άγρυπνο μάτι των αεροσκαφών εναέριας επιτήρησης και ανθυποβρυχιακού πολέμου.