Ένα πολύ σημαντικό πίνακα που παρουσιάζει την σημαντική πτώση των κρίσιμων δεικτών της πανδημίας από την κορυφή του δεύτερου κύματος,24/11, μέχρι χτες δημοσίευσε ο υφυπουργός παρά τον πρωθυπουργό, Άκης Σκέρτσος.
Όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα παρατηρείται η μεταβολή των κρίσιμων δεικτών από την κορύφωση του δευτέρου κύματος μέχρι και χτες.
Στοιχεία μάλιστα παρουσιάζονται και από την ημέρα που άνοιξαν ξανά τα μαγαζιά για τις γιορτές (14/12/2020).
Οι δείκτες που παρουσιάζουν σημαντική μείωση αφορά τα κρούσματα, τους νοσηλευομένους, τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, τους θανάτους, αλλά και τον δείκτη θετικότητας.
Επίσης μεγάλη διαφορά υπάρχει και στα τετ που διενεργούνται από τότε μέχρι σήμερα.
Πιο αναλυτικά τα στοιχεία για κρούσματα, τεστ, διασωληνωμένους, θανάτους
Κατά την κορύφωση του δεύτερου κύματος (24/11) ο ημερήσιος δείκτης κρουσμάτων δείχνει πως την ημέρα είχαμε 2.336 κρούσματα ανά ημέρα.
Σήμερα ο αριθμός αυτός έχει κατέβει στους 657. Μεταβολή -72%.
Όσον αφορά τους νοσηλευομένους από τους 455/ημέρα που είχαμε στις 24/11 πλέον έχουμε πέσει στους 122/ ημέρα, ενώ στις 14/12 ο αριθμός αυτός ήταν ακόμη ανεβασμένος στους 26. Μεταβολή -73%.
Αργή μείωση ωστόσο φαίνεται να παρουσιάζει η μείωση διασωληνωμένων και θανάτων.
Συγκεκριμένα από τους 576 διασωληνωμένους που είχαμε κατά την κορύφωση του δεύτερου επιδημικού κύματος, πλέον έχουμε φτάσει τους 326. Εντύπωση προκαλεί μάλιστα πως στις 14/12 ο δείκτης αυτός παρουσίαζεται ελάχιστη μεταβολή τους 5%, ωστόσο πλέον φαίνεται πως έχει αρχική η αργή αλλά σταθερή καθοδική του πορεία.
Όσον αφορά τους θανάτους από τους 85 την ημέρα στις 24/11 πλέον έχουμε φτάσει τους 36, που σημαίνει πως έχουν μειωθεί κάτω από το 50%.
Τέλος ο δείκτης θετικότητας είναι 3,5 φορές μικρότερος από τέλη Νοεμβρίου, καθώς από 8,7% πλέον είναι 2,45%.
Όσον αφορά τα τεστ κατά το πικ του δεύτερου κύματος διενεργούνταν 28.000 τεστ την ημέρα, ενώ τώρα ο αριθμός αυτός έχει σχεδόν διπλασιαστεί φτάνοντας τα 42.674.
Σκέρτσος: Βοήθησε η επαναφορά του lockdown μετά τις γιορτές
Όπως αναφέρει στη συνέχεια σε ανάρτησή του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, οι κρίσιμοι δείκτες φανερώνουν την συμμόρφωση των πολιτών κατά την εορταστική περίοδο.
Ο κ. Σκέρτσος αναφέρει πως όλα δείχνουν πως δεν θα οδηγηθούμε σε μία έξαρση κρουσμάτων.
Τόνισε επίσης πως η επαναφορά αυτού του σκληρού lockdown μετά τις γιορτές βοήθησε σημαντικά στην παραπάνω επιτυχία.
Ωστόσο όπως αναφέρει ο υφυπουργός ακόμη ο αγώνας δεν έχει τελειώσει ούτε σε ατομικό αλλά ούτε σε συλλογικό επίπεδο.
Οι κρίσιμοι δείκτες και τα θετικά αποτελέσματα
«Αυτοί είναι μερικοί από τους πιο κρίσιμους δείκτες για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, που σύντομα θα αποτελούν και δημόσια ανοιχτά δεδομένα. Αν συγκρίνουμε την κορύφωση του δεύτερου κύματος στα τέλη Νοεμβρίου με την τρίτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, που αποφασίστηκε μερική άρση κάποιων περιορισμών ενόψει Χριστουγέννων, και στη συνέχεια με τα σημερινά δεδομένα μπορούμε να πούμε με σχετική ασφάλεια ότι υπήρξε τελικά σημαντική συμμόρφωση των πολιτών κατά την εορταστική περίοδο.
Χάρη σε αυτή την κοινή προσπάθεια όλων μας δεν έχουμε οδηγηθεί -όπως φοβόμασταν- σε μια νέα έξαρση κρουσμάτων, όπως βλέπουμε να συμβαίνει σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες αυτό τον καιρό. Η απόφαση της κυβέρνησης για επαναφορά ενός αυστηρότερου lockdown 8 ημερών από τις 3 εως τις 10/1 σίγουρα συνέβαλε θετικά σε αυτό το αποτέλεσμα.
Πολύ κρίσιμη η συμπεριφορά μας τους επόμενους μήνες
Έχοντας, λοιπόν, και την εμπειρία πλέον του δεύτερου κύματος, η πορεία και η συμπεριφορά όλων μας τους επόμενους δυόμιση μήνες είναι πολύ κρίσιμη για την δημόσια υγεία και την οικονομία. Τα υγειονομικά δεδομένα της επικράτειας (πέρα από μεμονωμένες περιοχές) είναι πολύ καλύτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες (σύμφωνα και με τον ECDC) και δικαιολογούν μια πολύ λελογισμένη άρση περιορισμών αντίστοιχη με αυτή του Δεκεμβρίου (που εμφάνιζε χειρότερα δεδομένα από σήμερα).
Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως κάθε ημέρα που περνάει με lockdown έχει βαρύ κόστος για την οικονομία, την κοινωνία και την ψυχική υγεία και το ζητούμενο είναι να βρεθεί μια ισορροπία ώστε το όποιο άνοιγμα να συντηρήσει σε πιο βιώσιμα επίπεδα την οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα χωρίς να επιφέρει σημαντική αύξηση κρουσμάτων που θα επιβαρύνει εκ νέου τα νοσοκομεία μας.
Η κοινή εμπειρία των προηγούμενων μηνών δείχνει ότι όποιος τηρεί αυστηρά τα μέτρα (μάσκα, αποστάσεις, αυστηρή ατομική υγιεινή) κατά κανόνα ΔΕΝ νοσεί. Ας δείξουμε λοιπόν πολύ μεγαλύτερη υπευθυνότητα σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο για να περάσουμε τους επόμενους δυο δύσκολους χειμερινούς μήνες με τις λιγότερες δυνατές απώλειες σε όλα τα επίπεδα. Για να καταφέρουμε, μαζί με την πρόοδο του εμβολιασμού του πληθυσμού έως τον Μάρτιο, να μπούμε στην άνοιξη έχοντας αφήσει πίσω μας το πιο δύσκολο κομμάτι αυτής της φονικής πανδημίας».
Αυτοί είναι μερικοί από τους πιο κρίσιμους δείκτες για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, που σύντομα θα αποτελούν…
Δημοσιεύτηκε από Akis Skertsos στις Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2021