Το πλήγμα της πανδημίας στα εισοδήματα και στον τζίρο της αγοράς βάζει στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου σενάρια για νέες έκτακτες φορολογικές παρεμβάσεις το 2021 με στόχο την ελάφρυνση εργαζομένων, επαγγελματιών και επιχειρήσεων και την αποτροπή επιβαρύνσεων στα νοικοκυριά. Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει ρυθμίσεις α λα καρτ για την αποπληρωμή των χρεών προς την Εφορία που γεννήθηκαν με το ξέσπασμα της κρίσης του κοροναϊού. Οπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (Mega), τον Απρίλιο θα επανεξεταστεί όλο το πλέγμα που ισχύει σήμερα για τη διευθέτηση των οφειλών της πανδημίας ανά επιχείρηση, για να προσθέσει ότι «θα επαναξιολογηθεί η δυνατότητα μιας επιχείρησης να καταβάλει τις 12 ή τις 24 δόσεις».
Μέχρι τον Απρίλιο και πριν ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των νέων φορολογικών δηλώσεων το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να έχει λάβει αποφάσεις και για τρεις φόρους οι οποίοι αναμένεται να επιβαρύνουν φέτος φορολογουμένους και επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία και τα δύο lockdowns. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται:
Ειδική ρύθμιση που θα απαλλάσσει φέτος από τα τεκμήρια διαβίωσης τους φορολογουμένους που έχουν χτυπηθεί από την κρίση της πανδημίας. Η προσωρινή απενεργοποίηση των τεκμηρίων για κατοικίες και αυτοκίνητα εξετάζεται να είναι στοχευμένη και να αφορά εργαζομένους οι οποίοι ήταν σε αναστολή εργασίας για μεγάλο χρονικό διάστημα το 2020 και ελάμβαναν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ τον μήνα, επαγγελματίες οι οποίοι είδαν τον τζίρο τους να βυθίζεται καθώς και ατομικές επιχειρήσεις που υποχρεωτικά κατέβασαν ρολά. Η ρύθμιση, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, θεωρείται επιβεβλημένη, καθώς υπάρχει κίνδυνος για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους που υπέστησαν το 2020 μεγάλες μειώσεις στα εισοδήματά τους λόγω της πανδημίας και των δύο lockdowns να μην μπορούν να καλύψουν τα τεκμήρια και να κληθούν να πληρώσουν υπέρογκους φόρους για ανύπαρκτα εισοδήματα. Αν και ο Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε για το προσωρινό πάγωμα των τεκμηρίων ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοια σκέψη» με τα δεδομένα που έχουμε στην οικονομία, πρόσθεσε πως «προφανώς όλα αυτά αξιολογούνται».
Ακύρωση του πέναλτι φόρου 22% για τους φορολογουμένους που δεν κατάφεραν το 2020 να καλύψουν το 30% του πραγματικού τους εισοδήματος με ηλεκτρονικές αποδείξεις.
Μείωση, ακόμα και μηδενισμός, της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις οι οποίες μέσα στο τσουνάμι της πανδημίας κατάφεραν να εμφανίσουν κέρδη. Η μείωση της προκαταβολής εξετάζεται να εφαρμοστεί για τις επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες που είχαν το 2020 μείωση τζίρου.
Χωριστές δηλώσεις συζύγων
Προθεσμία έως τις 28 Φεβρουαρίου έχουν οι έγγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι θέλουν φέτος να υποβάλουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις για να το δηλώσουν στο Taxisnet. Οσοι υπέβαλαν το 2020 ξεχωριστά τη φορολογική τους δήλωση και θέλουν και το 2021 να υποβάλουν τις δηλώσεις τους ξεχωριστά θα πρέπει να υποβάλουν ξανά σχετική αίτηση στην ΑΑΔΕ. Σε κάθε περίπτωση όμως, είτε οι δηλώσεις υποβληθούν από κοινού είτε χωριστά, τα εκκαθαριστικά που θα εκδοθούν και φέτος θα είναι δύο, ένα για τον κάθε σύζυγο.