Πρωτοβουλίες εθελοντικής προσφοράς υπηρεσιών ανέλαβαν φοιτητές του Ιατρικού Τμήματος της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κατά την περίοδο της πανδημίας, υπό την καθοδήγηση των καθηγητών τους.
Οι φοιτητές προσφέρουν εθελοντικά σε κλινικές όπου νοσηλεύονται ασθενείς με COVID-19 καθώς και σε υπηρεσίες τηλεφωνικής παρακολούθησης ασθενών με θετικό τεστ κοροναϊού και ήπια συμπτώματα που μένουν σε καραντίνα στο σπίτι τους.
Αυτές τις μέρες είναι σε εξέλιξη μια νέα πρωτοβουλία στην οποία συμμετέχουν τελειόφοιτοι φοιτητές της Ιατρικής οι οποίοι έχουν τη θέληση να συνδράμουν στο έργο του εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού.
Συγκεκριμένα, μια ομάδα φοιτητών του έκτου έτους του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ πρόκειται να συνδράμει το έργο του εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού, ο οποίος αναμένεται να ξεκινήσει από την προσεχή εβδομάδα.
Μιλώντας στην voria.gr ο Μανώλης Σμυρνάκης, επίκουρος καθηγητής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας – Ιατρικής Εκπαίδευσης της Ιατρικής του ΑΠΘ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ανέφερε ότι η ομάδα των φοιτητών, μετά από εκπαίδευση, βρέθηκε δίπλα στο προσωπικό του ΓΝΘ Ιπποκρατείου, όταν ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί των υγειονομικών, παρακολούθησε τη διαδικασία, συμμετείχε στους εμβολιασμούς και έχει τη διάθεση να συνδράμει στην προσπάθεια η οποία ξεκινά για τον σταδιακό εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού.
Οι εν λόγω φοιτητές θα ενισχύσουν κυρίως Εμβολιαστικά Κέντρα τα οποία θα λειτουργήσουν σε Κέντρα Υγείας που βρίσκονται στην αρμοδιότητα της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας.
Υποστήριξη ασθενών εξ αποστάσεως
Από την αρχή της έξαρσης της πανδημίας, όταν σταμάτησαν στο Τμήμα Ιατρικής οι κλινικές ασκήσεις λόγω της μεγάλης επιβάρυνσης των νοσοκομείων με ασθενείς COVID-19, αναπτύχθηκαν πολλές εθελοντικές δράσεις από φοιτητές της Ιατρικής του ΑΠΘ που δεν ήθελαν να παρακολουθούν αμέτοχοι την όλη κατάσταση. Όπως εξηγεί ο κ. Σμυρνάκης, «στην προσπάθεια συνέχισης της εκπαίδευσης των φοιτητών και με στόχο να τους εκθέσουμε στις πραγματικές συνθήκες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μέσα στην πανδημία, συγκροτήσαμε τον περασμένο Νοέμβριο μια ομάδα από περίπου 40 εθελοντές, οι οποίοι χωρίστηκαν σε μικρότερες ομάδες και ανέλαβαν διάφορες δράσεις».
Μία από αυτές τις ομάδες ανέλαβε το πολύ σημαντικό έργο της υποστήριξης και παρακολούθησης ανθρώπων οι οποίοι νοσούν από COVID-19, αλλά παρέμεναν για νοσηλεία στο σπίτι τους. “Οι φοιτητές επικοινωνούσαν τηλεφωνικά κάθε δεύτερη μέρα με τους ασθενείς, παρακολουθούσαν την πορεία της υγείας τους, έλυναν τυχόν απορίες τους, καθησύχαζαν τις ανησυχίες τους και βεβαίως, ήταν σε συνεχή επαφή με τους οικογενειακούς τους ιατρούς ώστε, εάν χρειαζόταν, να μεταφερθούν αμέσως για νοσηλεία στο πλησιέστερο νοσοκομείο”.
Οι φοιτητές παρείχαν υποστήριξη σε ασθενείς οι οποίοι τους υποδείχθηκαν από τρία συνεργαζόμενα με το Εργαστήριο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Γενικής Ιατρικής και Έρευνας Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής ΑΠΘ Κέντρα Υγείας, της Νέας Καλλικράτειας Χαλκιδικής, της Πύλης Τρικάλων και των Αβδήρων Ξάνθης. «Εννοείται πως είχε προηγηθεί εκπαίδευση των παιδιών πάνω στο πρωτόκολλο τηλεφωνικής επικοινωνίας και σε δεξιότητες επικοινωνίας, ενώ υπήρχε και συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο ώστε να γίνεται τακτική και ενιαία αξιολόγηση της κατάστασης του κάθε ασθενούς», εξηγεί ο κ. Σμυρνάκης προσθέτοντας πως “αυτή η διαδικασία ήταν εξαιρετικά διδακτική για τους φοιτητές μας οι οποίοι θα είναι οι αυριανοί μας γιατροί”.
Υποστήριξη της έρευνας
Μια πρόσθετη δράση των φοιτητών είναι η μελέτη επιστημονικών δημοσιεύσεων σχετικά με τον νέο κοροναϊό SARS-CoV-2 και τη νόσο COVID-19, ώστε να δημιουργηθεί μια τράπεζα πληροφοριών στο Πανεπιστήμιο και η συμμετοχή τους στην έρευνα υπό την καθοδήγηση μελών ΔΕΠ και Επιστημονικών Συνεργατών της Ιατρικής.
Εθελοντική προσφορά σε νοσοκομεία
Τέλος, όπως εξηγεί ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής, θα πρέπει να αναφέρουμε μια ακόμα ομάδα φοιτητών κλινικών ετών που συνέδραμε και συνεχίζει να συνδράμει εθελοντικά στο έργο των κλινικών στα νοσοκομεία της πόλης μας. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από τους ίδιους τους φοιτητές την περίοδο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, όταν το σύστημα υγείας στη Θεσσαλονίκη περνούσε μεγάλη δοκιμασία. “Οι φοιτητές μας μπήκαν στις κλινικές και παρείχαν φροντίδα και υποστήριξη στους ασθενείς και στο προσωπικό. Ήταν και γι’ αυτούς μια ευκαιρία να αποκομίσουν σημαντικές εμπειρίες, βοηθώντας συνανθρώπους τους, σε μια περίοδο μάλιστα που η εκπαίδευση στο πανεπιστήμιο γίνεται υπό πολύ δύσκολες συνθήκες και περιορισμούς”.
«Το θετικό παράδειγμα των φοιτητών Ιατρικής, των μελλοντικών μας γιατρών, μας δίνει ελπίδα για το μέλλον των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας και την αναγνώριση του ρόλου της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην αντιμετώπιση ανάλογων καταστάσεων» καταλήγει ο κ. Σμυρνάκης.