Το «Δοχείο» είναι ένα σπειροειδές κλιμακοστάσιο στο Hudson Yards στο δυτικό Μανχάταν. Από την Τρίτη παραμένει κλειστό για το κοινό, μετά τον θάνατο ενός 21χρονου που πήδηξε από την κορυφή του. Ήταν η τρίτη αυτοκτονία σε λιγότερο από έναν χρόνο.
Δεν είναι ξεκάθαρο αν το οικοδόμημα, που έχει ύψος σχεδόν 50 μέτρα και αποτελεί το κεντρικό έκθεμα της τεράστιας κατασκευής, πρόκειται να ανοίξει ποτέ και πάλι προς το κοινό. Εκπρόσωπος της εταιρείας που κρύβεται πίσω από το Hudson Yards δήλωσε στους Times της Νέας Υόρκης ότι η δομή παραμένει «προσωρινά κλειστή» και ότι η εταιρεία συνεργάζεται με ειδικούς στην αποτροπή αυτοκτονιών, μεταξύ άλλων και ψυχιάτρους, για να περιορίσουν τις αυτοκτονίες στο μέλλον.
View this post on Instagram
Όμως ο επικεφαλής του κοινοτικού συμβουλίου της περιοχής δήλωσε σε συνέντευξή του την Τρίτη ότι εκπρόσωπος της εταιρείας τον κάλεσε λίγο μετά την αυτοκτονία της Δευτέρας για να του πει ότι το Δοχείο θα παραμείνει κλειστό «μέχρι νεοτέρας».
Ο επικεφαλής του συμβουλίου, Λάουελ Κερν, δήλωσε επίσης σύμφωνα με τους Times ότι ο κατασκευαστής πρόκειται να παρουσιάσει τα προστατευτικά μέτρα που σκοπεύει να εφαρμόσει ενώπιον του συμβουλίου, πριν το γλυπτό καταστεί και πάλι επισκέψιμο.
Το κλείσιμο έφτασε αφού πρώτα η αστυνομία ταυτοποίησε τον άνδρα που αυτοκτόνησε το πρωί της Δευτέρας. Ήταν ο Φράνκλιν Ουάσινγκτον από το Σαν Αντόνιο. Ο θάνατός του ήρθε μόλις λίγες εβδομάδες μετά την αυτοκτονία μιας 24χρονης γυναίκας από το Μπρούκλιν, και πάλι από την κορυφή του Δοχείου, στις 21 Δεκεμβρίου.
Πέρσι τον Φεβρουάριο, ένας 19χρονος από το Νιου Τζέρσεϊ βούτηξε στο κενό από το Δοχείο. Ήταν η πρώτη αυτοκτονία που συνέβη στο σημείο, με τους μάρτυρες να δηλώνουν ότι άκουσαν τα ουρλιαχτά των πρώτων ανθρώπων που είδαν το άψυχο κορμί του.
View this post on Instagram
Υπάλληλος του Hudson Yards που βρισκόταν στο σημείο την Τρίτη δήλωσε ότι ήταν αυτόπτης μάρτυρας τόσο της αυτοκτονίας της Δευτέρας, όσο και εκείνης του Δεκεμβρίου. Η περιοχή ήταν σχεδόν έρημη, με την παρουσία μόνο μερικών τουριστών που έβγαζαν φωτογραφίες μπροστά στο Δοχείο.
«Χθες βράδυ δεν μπορούσα να κοιμηθώ», δήλωσε στους Times ο άνδρας, που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Το Δοχείο σχεδιάστηκε από τον Τόμας Χέδεργουϊκ και το Heatherwick Studio. Οι δημιουργοί του το περιγράφουν ως ένα διαδραστικό έργο τέχνης με 154 διασυνδεδεμένα κλιμακοστάσια, σχεδόν 2.500 σκαλιά και 80 κεφαλόσκαλα. Οι επισκέπτες ενθαρρύνονται να ανέβουν επάνω του, για να δουν την απίστευτη θέα της Νέας Υόρκης από την κορυφή του, αλλά και τον ποταμό Χάντσον.
Η κατασκευή θεωρείται σημαντική τουριστική ατραξιόν για το Hudson Yards, ένα πρότζεκτ αξίας $25 εκατ. που αποτελεί την μεγαλύτερη κατασκευή συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην ιστορία των ΗΠΑ. Αφού εγκαινιάστηκε με σειρά εκδηλώσεων το 2019, πλέον αντιμετωπίζει ένα αβέβαιο μέλλον εξαιτίας της επίδρασης της πανδημίας στον τουρισμό και την εργασία. Παραμένει σχεδόν κενό εδώ και πολλούς μήνες.
Επισκέπτες και κριτικοί είχαν εκφράσει ανησυχίες για την ασφάλεια του Δοχείου. Ο Άντρεϊ Γουάκς, πρώην εξωτερικός συντάκτης στο The Architect’s Newspaper έγραψε σε κριτική του το 2016: «Όταν ανεβαίνει κανείς στο Δοχείο, τα κιγκλιδώματα φτάνουν μόλις λίγο πάνω από τη μέση του, σε οποιοδήποτε σημείο μέχρι την κορυφή της κατασκευής. Όμως όταν χτίζεις ψηλές κατασκευές, οι άνθρωποι πηδούν».
View this post on Instagram
Το κοινοτικό συμβούλιο ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με την εταιρεία για τους κινδύνους αυτοκτονίας που προκύπτουν από το μέγεθος της κατασκευής πέρσι, μετά το πρώτο περιστατικό.
«Επειδή η περίφραξη του Δοχείου που φτάνει μέχρι τη μέση είναι το μόνο πράγμα που χωρίζει την πλατφόρμα από το κενό, η πιθανότητα μιας αντίστοιχης, τρομερά θλιβερής απώλειας ζωής δεν μπορεί να αγνοηθεί», έγραφε σε επιστολή του ο Κερν.
Την Τρίτη, ο Κερν δήλωσε ότι το συμβούλιο εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο καλύτερος τρόπος αποτροπής περαιτέρω αποπειρών αυτοκτονίας, είναι η αύξηση του ύψους της περίφραξης.
«Μόνο αυτό θα πιάσει», δήλωσε.
View this post on Instagram
Πρόσθεσε ότι αντιλαμβάνεται τον δισταγμό απέναντι στις παρεμβάσεις σε ένα έργο τέχνης, όμως αυτό δεν μπορεί να αποτελεί προτεραιότητα στην προκειμένη περίπτωση.
«Μετά από τρεις αυτοκτονίες, δεν μπορεί το καλλιτεχνικό όραμα να ιεραρχηθεί μετά την ασφάλεια των πολιτών;»
Μεταξύ των μεγάλων υπαίθριων κατασκευών, οι γέφυρες έχουν αποτελέσει παραδοσιακούς μαγνήτες για τους αυτόχειρες. Τουλάχιστον ορισμένες εξ αυτών έχουν προσθέσει φράχτες και άλλα εμπόδια, μετά από μελέτες που έδειξαν ότι αυτά τα μέτρα είναι αποτελεσματικά.
Στην περιοχή της Νέας Υόρκης, η Γέφυρα Τζορτζ Ουάσινγκτον κατά κανόνα προσελκύει περισσότερες απόπειρες αυτοκτονίας σε σχέση με τις υπόλοιπες. Από το 2015 έως το 2017, κάθε χρόνο 15 άτομα δίνουν τέλος στη ζωή τους σε αυτό το σημείο.
Το 2017 τοποθετήθηκε ψηλός φράχτης που συνδέεται με δίχτυ που καλύπτει μια διάβαση πεζών. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για την αποτελεσματικότητα αυτού του μέτρου.