Μετά από πολύμηνη παραμονή στα κυπριακά χωρικά ύδατα, αλλά και στην κυπριακή ΑΟΖ το τουρκικό ερευνητικό «Μπαρμπαρός», που αποτελεί τη ναυαρχίδα των τουρκικών σεισμογραφικών σκαφών, επέστρεψε στο λιμάνι της Αττάλειας, χωρίς βεβαίως να ανακοινωθεί εάν αποσύρθηκε για λόγους συντήρησης ή για ένδειξη καλής θέλησης ενόψει της έναρξης, τον Φεβρουάριο, της άτυπης πενταμερούς διασκέψεως για το Κυπριακό.
Το «Μπαρμπαρός» συνοδευόταν στην «περιπλάνησή» του στην κυπριακή ΑΟΖ από τουρκικά πολεμικά πλοία και πολλές φορές εθεάθη να περνά από την Αμμόχωστο, με το πλήρωμα των φρεγατών που το συνόδευαν, όρθιο στο κατάστρωμα να χαιρετά.
Πραγματοποιούσε έρευνες σε θαλάσσια οικόπεδα τα οποία η κυβέρνηση της Κύπρου είχε μισθώσει σε ευρωπαϊκές πετρελαϊκές εταιρίες και γενικά επί μήνες παραβίαζε τα χωρικά ύδατα της Κύπρου.
Το γεγονός όμως ότι αποσύρθηκε έστω και λίγες εβδομάδες προτού αρχίσουν οι διερευνητικές ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα στην Κωνσταντινούπολη και η πενταμερής για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη, μόνον ως ένδειξη καλής θέλησης μπορεί να χαρακτηριστεί. Όπως ακριβώς έγινε και με το Oruc Reis.
Εθνικό Συμβούλιο για το Κυπριακό
Στο μεταξύ στην Κύπρο ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης συγκάλεσε για το Εθνικό Συμβούλιο προκειμένου να ενημερώσει τα κόμματα για τις εξελίξεις στο Κυπριακό γενικότερα και ειδικότερα για το αποτέλεσμα των επαφών που είχε την περασμένη Δευτέρα με την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πέραν από την ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων, ο Κύπριος Πρόεδρος θα ζητήσει από τα κόμματα να τοποθετηθούν γραπτώς και να καταθέσουν εισηγήσεις σε σχέση με το Κυπριακό και τις εξελίξεις.
Άλλες πληροφορίες επιμένουν ότι ο κ. Αναστασιάδης σκέφτεται να ζητήσει από τους πολιτικούς αρχηγούς να τον συνοδεύσουν στη Νέα Υόρκη ενόψει της άτυπης Πενταμερούς. Αυτό όμως θα εξαρτηθεί από τις υγειονομικές συνθήκες που θα επικρατούν αλλά και τα πρωτόκολλα που θα τεθούν από τα Ηνωμένα Έθνη κατά τη διάρκεια της Πενταμερούς