Ψηφιακά άλματα, τα οποία την κατατάσσουν στις χώρες με τη μεγαλύτερη ψηφιακή πρόοδο, έκανε η Ελλάδα μέσα στο 2020! Στην προσπάθεια του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης να εξελιχθεί η χώρα σε ένα σύγχρονο ψηφιακό κράτος, προκειμένου να αντιμετωπίσει και τις συνέπειες του Covid-19, η Ελλάδα ανέβηκε πέρυσι επτά θέσεις στον παγκόσμιο χάρτη της ψηφιακής ανταγωνιστικότητας. Την επίδοση αυτή της χώρας αποτυπώνει το IMD 2020 Digital Competitiveness Ranking, το οποίο αξιολογεί παγκοσμίως 63 οικονομίες στη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών. Πλέον η Ελλάδα καταλαμβάνει την 46η θέση της διεθνούς κατάταξης με τις πιο ανταγωνιστικές ψηφιακά οικονομίες, έναντι της 53ης θέσης που είχε το 2019 και το 2018 και της 50ής, όπου είχε βρεθεί το 2017.
Η άνοδος αυτή της εξασφάλισε μια θέση και στη λίστα των χωρών που μεταξύ 2019 και 2020 κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πρόοδο στην ψηφιακή ανταγωνιστικότητα. Στη συγκεκριμένη λίστα ανήκουν επίσης οι Εσθονία, Κίνα, Βραζιλία, Κύπρος και Τουρκία.
Η αρχή της σύγχρονης ελληνικής «ψηφιακής επανάστασης» έγινε με την ενιαία ηλεκτρονική πύλη του Δημοσίου gov.gr, η οποία λειτουργεί πιλοτικά από το Σάββατο 21-3-2020 και συγκεντρώνει το σύνολο των υπηρεσιών που παρέχονται ψηφιακά από το Δημόσιο.
Με ένα απλό «κλικ» από το κινητό ή τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, οι πολίτες μπορούν να έχουν στο σπίτι ή στο γραφείο τους από εξουσιοδοτήσεις και υπεύθυνες δηλώσεις έως ιατρικές συνταγές, διπλώματα οδήγησης, πιστοποιητικά γέννησης, ακόμα και ραντεβού με δημόσιους φορείς μέσω βιντεοκλήσεων!
Μέσω του gov.gr, το Δημόσιο αποκτά ένα νέο, ενιαίο, ψηφιακό πρόσωπο. Το gov.gr θα είναι στο εξής το μοναδικό σημείο από όπου θα παρέχονται όλες οι ψηφιακές υπηρεσίες του κράτους.
Οπως έχει επισημάνει ο αρμόδιος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, το gov.gr είναι ένα δυναμικό έργο, στο οποίο προστίθενται διαρκώς υπηρεσίες και παράμετροι και μέσα στο δεύτερο κύμα της πανδημίας θα λειτουργήσει ως επιταχυντής. Το μεγάλο ψηφιακό άλμα της χώρας έρχεται να ενισχύσει η Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού που περιλαμβάνει συνολικά 448 έργα, 14 κατευθυντήριες γραμμές, έξι άξονες και ορίζοντα ως το 2025, ενώ διατρέχει συνολικά 17 τομείς της ελληνικής οικονομίας.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Δημοσίου, που ξεκίνησε πατώντας γκάζι μέσα στην πανδημία, αποκτά οδικό χάρτη για τη μετάβαση στη σύγχρονη ψηφιακή Ελλάδα. Η απορρόφηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, εκ των οποίων το 20% θα κατευθύνεται σε ψηφιακά έργα (περί τα 6,4 δισ. ευρώ), είναι το μεγάλο στοίχημα των δημιουργών της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025. Ηδη από τα 448 έργα που θα ανεβάσουν πίστα… στο ψηφιακό μέλλον της χώρας, τα 105 βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.
Αρμόδιο για τη στρατηγική κατεύθυνσης και την υλοποίηση της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού είναι το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το ίδιο θα εξασφαλίζει τη συνεχή παρακολούθηση και αξιολόγηση της υλοποίησης των έργων που περιλαμβάνονται στη Βίβλο, καθώς και την ένταξη νέων έργων. Η Βίβλος θα επικαιροποιείται ετησίως, με βάση τις εκάστοτε ανάγκες, ευκαιρίες και στρατηγικές προτεραιότητες.
Η χρηματοδότηση
Η χρηματοδότηση. Συμφωνίες – πλαίσιο, συμπράξεις καινοτομίας, συνεργατικοί χώροι δημιουργίας θερμοκοιτίδων επιχειρήσεων, αλλά και συμβάσεις παραχώρησης ή ΣΔΙΤ προβλέπονται ως εναλλακτικά εργαλεία χρηματοδότησης των 343 νέων έργων που αναμένονται στη Βίβλο. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, οι διαδικασίες προμηθειών και η αξιολόγηση επενδυτικών σχεδίων είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις ως προς τη χρηματοδότηση και την υλοποίηση των έργων.
Τα έργα του α’ εξαμήνου
Με το «καλημέρα» της νέας χρονιάς, θα κάνει πρεμιέρα το KnowYourCustomer (KYC) που θα επιτρέπει – με τη συγκατάθεση του πολίτη – σε τράπεζες και άλλους ιδιωτικούς φορείς να αντλούν στοιχεία των πολιτών κατευθείαν από τους δημόσιους οργανισμούς. Αρχικά η δράση έχει εστιάσει στα τραπεζικά ιδρύματα και στις διαδικασίες KYC που οφείλουν να ακολουθήσουν στο πλαίσιο του Anti Money Laundering (AML) κανονισμού, ο οποίος απαιτεί την προσκόμιση δικαιολογητικών.
Τον Φεβρουάριο, θα ακολουθήσει η λειτουργία του Ψηφιακού Μητρώου Αθλητικών Φορέων από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Περιλαμβάνει την ανάπτυξη ηλεκτρονικού μητρώου για την αποτελεσματική εποπτεία και έλεγχο των εποπτευόμενων φορέων της ΓΓΑ.
Το μητρώο, στο οποίο θα αναρτώνται σε πραγματικό χρόνο τα στοιχεία αθλητικών ομοσπονδιών, ενώσεων, σωματείων και ομοσπονδιών ΑμεΑ, θα παρέχει άμεση (online) πληροφόρηση των εμπλεκομένων στον τομέα του αθλητισμού για τους εποπτευόμενους αθλητικούς φορείς. Αναμένεται να απλουστεύσει την παροχή υπηρεσιών στον τομέα του αθλητισμού και να ενισχύσει το εποπτικό και ελεγκτικό έργο της ΓΓΑ.
Ο Μάρτιος φέρνει τρία ψηφιακά έργα. Το πρώτο αφορά τη λειτουργία της ψηφιακής μεταβίβασης οχημάτων. Το έργο προβλέπει την απλούστευση των διαδικασιών και την υλοποίηση εφαρμογής για την ηλεκτρονική υποβολή δικαιολογητικών που αφορούν τη μεταβίβαση οχήματος, καθώς και την άρση παρακράτησης κυριότητας οχημάτων.
Τον ίδιο μήνα, θα έχουμε την πλήρη ανάπτυξη του ολοκληρωμένου πληροφορικού συστήματος της Ψηφιακής Ακαδημίας Πολιτών. Το έργο περιλαμβάνει τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων προς ένταξη στην Ψηφιακή Ακαδημία Πολιτών.
Παράλληλα, θα ενσωματωθούν υφιστάμενα εκπαιδευτικά προγράμματα επιλεγμένων οργανισμών αναγνωρισμένου ακαδημαϊκού και εκπαιδευτικού κύρους, όπως ελληνικά ακαδημαϊκά ιδρύματα, γνωστές διεθνείς εταιρείες, τραπεζικά ιδρύματα, τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι και αναγνωρισμένοι οργανισμοί ψηφιακής εκπαίδευσης.
Αντίστοιχα, θα ξεκινήσει και το Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας που θα αποτελεί κεντρικό σημείο όπου οι πολίτες και τα νομικά πρόσωπα μπορούν να καταγράφουν και να επικαιροποιούν τα στοιχεία επικοινωνίας τους, ώστε να ενημερώνονται όλοι οι φορείς της δημόσιας διοίκησης και πιστοποιημένοι ιδιωτικοί φορείς.
Ο Απρίλιος θα φέρει την ψηφιακή αναδιοργάνωση της διαδικασίας κάλυψης θέσεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών.
Βασικός στόχος του έργου είναι ο έγκαιρος προγραμματισμός, ο ακριβής προσδιορισμός και η γρήγορη κάλυψη των λειτουργικών κενών με αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, επιδιώκοντας τη μείωση της απώλειας διδακτικών ωρών. Η δράση εξελίσσεται σε δύο επίπεδα: τη φάση πρόσληψης και τη φάση κατανομής των αναπληρωτών στα σχολεία.
Ο Μάιος θα είναι ο δεύτερος πιο «παραγωγικός» μήνας του εξαμήνου. Αρχικά, θα είναι διαθέσιμη η εφαρμογή που θα επιτρέπει την εξ αποστάσεως εγγραφή σε οικείο βρεφονηπιακό σταθμό. Επίσης, θα αλλάξει επίπεδο το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, μέσα από τη δράση που αναπτύσσεται σε δύο βασικούς άξονες: την αναβάθμιση των δικτύων των σχολικών μονάδων και την ανάπτυξη νέων ψηφιακών υπηρεσιών και την αναβάθμιση υφισταμένων για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Ο πρώτος άξονας περιλαμβάνει σταδιακές επεμβάσεις, που ξεκινούν από την εγκατάσταση VDSL συνδέσεων σε 7.000 και πλέον σχολεία και φτάνουν στην αξιοποίηση των οπτικών δικτύων νέας γενιάς (Fiber-To-The-School) όπου είναι τεχνικά εφικτό. Παράλληλα, με την αξιοποίηση υποδομών του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ και των δημοτικών Μητροπολιτικών Δικτύων Οπτικών Ινών σε πρωτεύουσες νομών, η ενίσχυση της ευρυζωνικότητας θα υποστηριχθεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με μίσθωση εμπορικών οπτικών δικτύων, αναβαθμίζοντας περαιτέρω τη σύνδεση σε πάνω από 3.000 σχολεία.
Ακόμα, αναμένεται να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη συστήματος αποτίμησης της ψηφιακής ωριμότητας των επιχειρήσεων και τεκμηρίωσης του σχεδιασμού των κρατικών ενισχύσεων για τον μετασχηματισμό τους (Digitometer). Πρόκειται για ένα εύχρηστο ψηφιακό online εργαλείο για την αποτίμηση του βαθμού ψηφιακής ωριμότητας μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Το εργαλείο παρέχει μέσω δομημένου ερωτηματολογίου μια υψηλού επιπέδου εκτίμηση της ψηφιακής ωριμότητας της επιχείρησης και αναγνωρίζει πιθανούς τομείς προόδου.
Τον Ιούνιο, αναμένεται να υλοποιηθεί η αναβάθμιση του Συστήματος Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών ΣΕΣΟ (Point System).
Το έργο θα αναπτύξει ψηφιακή λύση για τις διαδικασίες ελέγχου και παρακολούθησης των παραβάσεων συγκεκριμένων διατάξεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και την παρακολούθηση της οδικής συμπεριφοράς των καθ’ έξιν παραβατών οδηγών. Θα παρέχει δυνατότητα online ενημέρωσης των πολιτών για τους βαθμούς τους στο Point System, ενώ παράλληλα θα εξοικονομήσει ανθρώπινους πόρους μέσω διαλειτουργικότητας όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών σε πραγματικό χρόνο.