D-Day είναι σήμερα για το λιανεμπόριο, καθώς θα αποφασιστεί να ανοίξουν κάποια καταστήματα από την ερχόμενη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου με click away και click in shop. Όλα θα κριθούν από την εισήγηση που θα κάνουν οι ειδικοί και από την απόφαση που θα πάρει η κυβέρνηση.
Ως εκ τούτου και με δεδομένη την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων που έχουν ήδη ξεκινήσει η κυβέρνηση στέλνει σαφές μήνυμα πως… θέλει το άνοιγμα των καταστημάτων γιατί για κάθε μήνα lockdown με κλειστή την αγορά, χάνονται περίπου 3 δισ. ευρώ.
Βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης για το άνοιγμα της αγοράς είναι η σημαντική βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων τις τελευταίες ημέρες, η οποία αποτυπώνεται πλέον και στους χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC), αφού η Ελλάδα δεν έχει πλέον καμία περιοχή στο κόκκινο κι αντιθέτως είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα με περιοχές στο πράσινο.
Άλλωστε και από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε ουσιαστικά το άνοιγμα του λιανεμπορίου.
«Εφόσον οι ειδικοί μάς το εισηγηθούν σήμερα, είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε σταδιακά το άνοιγμα του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα», είπε ο κ. Μητσοτάκης και ανακοίνωσε πως το πρόστιμο για τους παραβάτες των μέτρων Covid-19 αυξάνεται στα 500 ευρώ, από 300, «ώστε να μπορέσουμε να αναθερμάνουμε την οικονομία χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο την δημόσια υγεία».
Γενική αίσθηση αποτελεί πως κατά την εορταστική περίοδο δεν υπήρξε τελικώς επιβάρυνση, όπως ανησυχούσαν οι ειδικοί, με αποτέλεσμα αυτό να αποτελεί ένα κρίσιμο στοιχείο που θα κάμψει τις αντιρρήσεις που φαίνεται να έχουν ακόμη κάποια μέλη της επιτροπής.
Το περασμένο 24ωρο, έγιναν 35.039 τεστ και βρέθηκαν 599 νέα κρούσματα. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς ήταν 328, ενώ καταγράφηκαν και 33 νέες απώλειες.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Παθολογία και Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών, Χαράλαμπο Γώγο, τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών επιτρέπουν πλέον τη λήψη αποφάσεων για το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας.
Λιανεμπόριο με click away και με μέτρα
Τα μέλη της Επιτροπής παρέλαβαν όπου και θα εξετάσουν την εισήγηση του υπουργείου Ανάπτυξης για την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου, η οποία προβλέπει τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων με τη μέθοδο της «παραλαβής εκτός» click away.
Παράλληλα, με την μέθοδο του click in shop («παραλαβή εντός») θα λειτουργήσουν επιχειρήσεις: ένδυσης, υπόδησης και αργυροχρυσοχοΐας, όπου ο πελάτης θα προσέρχεται στο κατάστημα με αυστηρά μέτρα προστασίας και κατόπιν ραντεβού (διάρκειας 20 με 30 λεπτά), για το οποίο θα ενημερώνεται τηλεφωνικά ή με γραπτό μήνυμα ως προς την ημέρα και την ώρα προσέλευσης.
Επιπλέον, η λίστα των ημερήσιων ραντεβού θα είναι αναρτημένη στην είσοδο του καταστήματος.
Κανονικά, δηλαδή όπως λειτούργησαν στη διάρκεια των γιορτών και κατόπιν ραντεβού, θα λειτουργήσουν την ερχόμενη Δευτέρα, κομμωτήρια και κέντρα περιποίησης νυχιών.
Διαβάστε επίσης: Σταμπουλίδης : Το εμπόριο τροφοδοτεί την οικονομία – Πρέπει να προχωρήσουμε με ασφάλεια στην επανεκκίνηση
Μεταξύ των μέτρων αυτών θα είναι οι επισκέψεις με προκαθορισμένο ραντεβού, ενώ σε κάθε κατάστημα θα μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα έως 4 πελάτες ανά 100 τετραγωνικά μέτρα.
Η ουρά έξω από τα καταστήματα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 9 άτομα, με δύο μέτρα απόσταση ο ένας από τον άλλον, ενώ στην περίπτωση που κάποια επιχείρηση παραβεί τα μέτρα θα της επιβληθεί πρόστιμο από 2.000-50.000 ευρώ (ανάλογα με τα τετραγωνικά του καταστήματος) και θα υπάρξει και ταυτόχρονη αναστολή λειτουργίας.
Επιπλέον για την οποιαδήποτε μετακίνηση θα εξακολουθήσει να είναι απαραίτητη η αποστολή sms στο 13033, με την ένδειξη 2.
Τι θα γίνει με τα εμπορικά κέντρα
Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο της εφαρμογής του click in shop και στα μεγάλα εμπορικά κέντρα, αν και οι λοιμωξιολόγοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί, καθώς δεν θέλουν να δημιουργηθούν προϋποθέσεις συνωστισμού σε κλειστούς χώρους και δημιουργία εστιών υπερμετάδοσης του ιού.
Σημειώνεται ότι, το click in shop είναι δύσκολο να εφαρμοστεί στα mall, καθώς, αν τα καταστήματα λειτουργήσουν με τη μέθοδο των ραντεβού, εγείρεται το ερώτημα κατά πόσο μπορεί να ελεγχθεί η είσοδος και ο χρόνος παραμονής στο εμπορικό κέντρο όσων θα επιδεικνύουν το μήνυμα που θα αποδεικνύει ότι έχουν κλείσει συγκεκριμένο ραντεβού.
Απώλειες επιχειρήσεων λόγω κοροναϊού
Την ίδια στιγμή, απώλειες της τάξης των 13,1 δισ. ευρώ είχαν το γ’ τρίμηνο πέρυσι, λόγω της πανδημίας, οι επιχειρήσεις της χώρας, ενώ ειδικά τον Νοέμβριο, οπότε η χώρα εισήλθε σε νέο lockdown, η πτώση του τζίρου ανήλθε σε 1,6 δισ. ευρώ.
Τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών κατά 50,4%, μεταξύ του τρίτου τριμήνου 2020 και του τρίτου τριμήνου 2019 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης.
Πτωτικά κινήθηκε η αγορά και το Νοέμβριο, τον πρώτο μήνα του δεύτερου lockdown όπως προκύπτει από τις επιχειρήσεις με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση.
Ο κύκλος εργασιών τον Νοέμβριο 2020 ανήλθε σε 17,6 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 8,4% σε σχέση με τον Νοέμβριο 2019, που είχε ανέλθει σε 19,2 δισ. ευρώ. Τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών κατά 65,1% τον Νοέμβριο 2020 σε σύγκριση με τον Νοέμβριο 2019 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Τέχνες, Διασκέδαση και Ψυχαγωγία.