Σε έξι μήνες από τώρα οι Ενοπλες Δυνάμεις θα αρχίσουν να αποκτούν άμεσα υπεροχή στο συνολικό ισοζύγιο αεροπορικής μαχητικής ισχύος Ελλάδας – Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, αφού οι πρώτες «ριπές του ανέμου», τα γαλλικά αεροσκάφη Rafale, θα έχουν προσγειωθεί στην Τανάγρα.
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Αμυνας που περιλαμβάνει τις τρεις συμβάσεις αγοράς των 18 Rafale (προμήθεια αεροσκαφών, συστήματος εν συνεχεία υποστήριξης και των όπλων τους) πέρασε με τη διαδικασία του επείγοντος από τις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής και χθες ψηφίστηκε από την Ολομέλεια.
Τι αλλάζει όμως με την αγορά και ένταξη στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας των 18 Rafale, και μάλιστα στην πιο προηγμένη εκδοχή τους, την F3R; Ακόμη και οι πιο φειδωλοί σε εκτιμήσεις επιτελείς προβλέπουν ότι αυτό το όπλο μπορεί να αλλάξει υπέρ μας την ισορροπία ισχύος στον αέρα. Οπως εξηγούν, τα μαχητικά αεροσκάφη δεν έχουν τυχαία το παρατσούκλι «gamechangers».
Τα πλεονεκτήματα
Το πρώτο και σημαντικό πλεονέκτημα που αποκτάει η Πολεμική Αεροπορία είναι ότι οι Τούρκοι δεν διαθέτουν τέτοιο αεροσκάφος. Θα τους πάρει πάρα, μα πάρα πολύ χρόνο μέχρι να αντιληφθούν και στην πράξη τις δυνατότητές του. Τα Rafale έχουν μεγαλύτερη δύναμη κρούσης σε σύγκριση με τα F-16.
Διαθέτουν σημαντικά «ατού», όπως ο πύραυλος Meteor, όπλο αέρος αέρος με τη μεγαλύτερη εμβέλεια, που προσεγγίζει τα 100 χλμ., στρατηγικούς πυραύλους πολύ μακράς εμβέλειας που ήδη διαθέτει η Ελλάδα, όπως οι πύραυλοι SCALP-ΕG (δύο ανά μαχητικό) και οι αντιπλοϊκοί AM-39 Exocet. Εχουν το σύστημα BVR (Beyond Visual Range) που προσφέρει δυνατότητα να εντοπίζουν και να χτυπούν αεροσκάφη σε μεγάλη απόσταση, χωρίς να έχουν οπτική επαφή. Δεν χρειάζεται δηλαδή να εμπλακούν σε κλειστές αερομαχίες. Ακόμη, φέρουν το περίφημο σύστημα Link16 που τους επιτρέπει τη συνεργασία με τον υπάρχοντα στόλο (και με τα F-16).
Κίνηση – ματ
Ουσιαστικά η ελληνική κυβέρνηση έκανε κίνηση – ματ, αφού μέσα σε ένα 4μηνο – από τον περασμένο Σεπτέμβριο που ανακοινώθηκε από τη ΔΕΘ η συμφωνία με τη Γαλλία – καταφέρνει να αποκτήσει ένα σημαντικό όπλο. Και το παίρνει σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για τα εθνικά θέματα «που χαρακτηρίζεται από στοιχεία έντασης και κρίσης με τη γείτονα χώρα. Αυτή ήταν και η δικαιολογητική βάση για να προχωρήσουμε με ταχύτατους ρυθμούς στην απόκτηση των 18 αεροσκαφών» τόνισε στη Βουλή ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος που έπαιξε καταλυτικό ρόλο, και λόγω της άριστης σχέσης που διατηρεί με τη γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί, στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την αγορά των Rafale.
Η γαλλίδα υπουργός αναμένεται να έρθει στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες για την υπογραφή των συμβάσεων και δεν αποκλείεται να έχει στις αποσκευές της και μια βελτιωμένη προσφορά για τις φρεγάτες Belharra.