Την επανέναρξη των τεχνικών συζητήσεων μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, διαρρέουν τουρκικές πηγές στα ΜΜΕ, της γειτονικής χώρας.
Το πρακτορείο ειδήσεων, Anadolu, επικαλούμενο πηγές ασφαλείας, μετέδωσε πως τουρκικές και ελληνικές στρατιωτικές αντιπροσωπείες αναμένεται να συνεχίσουν τις τεχνικές συνομιλίες για την λειτουργία του μηχανισμού αποσυμπίεσης, την επόμενη εβδομάδα στο ΝΑΤΟ.
#BREAKING Turkish, Greek military delegations expected to resume technical talks next week at NATO, security sources says
— ANADOLU AGENCY (ENG) (@anadoluagency) January 15, 2021
Οι συζητήσεις στο πλαίσιο του NATO στόχο έχουν να διαμορφώσουν έναν μόνιμο μηχανισμό αποσυμπίεσης για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ώστε να μπορούν να διευθετηθούν επικίνδυνες καταστάσεις πριν καταστούν ανεξέλεγκτες.
Υπενθυμίζεται ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, το Σεπτέμβριο, και με το Oruc Reis, να αλωνίζει στη Μεσόγειο, είχε ανακοινώσει πως Αθήνα και Άγκυρα ήρθαν σε συμφωνία για διάλογο, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση, προκαλώντας την αντίδραση της Αθήνας. Στη συνέχεια αναδιπλώθηκε λέγοντας πως δεν υπάρχει συμφωνία, ενώ έκανε γνωστό πως παραμένει σε επαφή με όλους τους ενδιαφερόμενους συμμάχους για να βρει μια λύση στις εντάσεις.
Χρονικά, πάντως, η διαρροή για την επανέναρξη των συζητήσεων στο NATO έχεται μετά το περιστατικό στα Ίμια, όπου τουρκική ακταιωρός επιχείρησε επικίνδυνους ελιγμούς μπροστά σε ελληνικό αλιευτικό, ενώ την καταδίωκε περιπολικό του Λιμενικού Σώματος.
Ο 61oς γύρος των διερευνητικών επαφών
Σημειώνεται ότι, όπως έγινε γνωστό την Δευτέρα, Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν να επανεκκινήσουν τις διερευνητικές επαφές και να προσέλθουν στον 61ο γύρο στις 25 Ιανουαρίου.
Μετά από πέντε χρόνια, οι δύο χώρες θα ξανακαθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου, έχοντας ωστόσο η κάθε μία, διαφορετική ατζέντα.
Η Άγκυρα, έχοντας ως σταθερή επιδίωξη τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, επιχειρεί να δρομολογήσει διευθετήσεις σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και θέλει ο διάλογος να είναι εφ’ όλης της ύλης των δικών της μαξιμαλιστικών αξιώσεων.
Από την άλλη πλευρά η Αθήνα επιμένει ότι μόνο αντικείμενο των συνομιλιών είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη και πρόθυμη να συμμετάσχει σε έναν εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία, αλλά με βάση το Διεθνές Δίκαιο και προκειμένου να συζητηθεί το μοναδικό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και η υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Σημείωσε εξάλλου ότι τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου του 2020 κάλεσαν όχι μόνο για μια συνεχή αποκλιμάκωση για την επανάληψη των διερευνητικών συνομιλιών, αλλά και την ομαλή συνέχιση.
«Συνεπώς, προσβλέπουμε σε μια εποικοδομητική στάση από την Τουρκία και αποχή από οποιαδήποτε πρόκληση από την πλευρά τους» επισήμανε περαιτέρω.
Η διπλωματική ομάδα
Επικεφαλής της ελληνικής διπλωματικής ομάδας που θα προσέλθει στον 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών αναμένεται να είναι ο πρέσβης ε.τ. Παύλος Αποστολίδης, ο οποίος ηγείται της ομάδας από το 2010.
Ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ θεωρείται έμπειρος διπλωμάτης και πρόσωπο – κλειδί. Το 1984 ανέλαβε σύμβουλος της ελληνικής πρεσβείας στην Αγκυρα, έχει διατελέσει πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κυπριακή Δημοκρατία, μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας στην ΕΕ.
Η τελευταία συνάντησή του στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών ήταν τον Μάρτιο του 2016 με τον τότε υφυπουργό Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου (πρόκειται για τον τούρκο διπλωμάτη που βρίσκεται σήμερα στη Νέα Υόρκη ως μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Εθνη). Οσον αφορά τον τούρκο διαπραγματευτή, το πιθανότερο είναι αυτόν τον ρόλο να αναλάβει ο γενικός διευθυντής του ΥΠΕΞ Τσαγατάι Ερτσιγές.
Επισημαίνεται ότι ο Ερτσιγές είναι ο συντάκτης προκλητικών χαρτών, όπως αυτών που έχουν αναρτηθεί στο τουρκικό υπουργείο και αξιώνουν την αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών.
Η