Αυστηρή «γραμμή» μετριοπάθειας και εντολή συντονισμού ανάμεσα σε κυβέρνηση και κόμμα δίνει στη γαλάζια ομάδα το Μαξίμου, καθώς βρίσκεται στην αφετηρία μιας κρίσιμης περιόδου για τη διαχείριση της πανδημίας, την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην οικονομία, την εμβολιαστική επιχείρηση «Ελευθερία» και για τη μεταρρυθμιστική ατζέντα. Ο Πρωθυπουργός ζητάει ενιαία στήριξη του κυβερνητικού έργου, χωρίς αστερίσκους και με έμφαση προφανώς στο θετικό αφήγημα προς τους πολίτες για την επόμενη μέρα, αναγνωρίζοντας ότι οι βουλευτές του είναι αυτοί που καταγράφουν τον πραγματικό παλμό των πολιτών – πιέσεις, δυσαρέσκεια, ανασφάλειες και πάει λέγοντας – στις εκλογικές περιφέρειές τους.
Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη για φέτος συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, εμπλουτίζοντας όμως τα μηνύματά του και με μία έμμεση… προειδοποίηση ότι το πρωθυπουργικό ραντάρ παραμένει ανοικτό για στενή παρακολούθηση υπουργών και βουλευτών τόσο για το έργο τους, όσο και για τη συμπεριφορά και τη μεταξύ τους συνεργασία. Η τηλεδιάσκεψη προγραμματίστηκε για την εκλογή του νέου γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας Γιάννη Μπούγα, μετά την υπουργοποίηση του Σταύρου Καλαφάτη και ήρθε ακριβώς δύο εβδομάδες μετά τον ανασχηματισμό στο κυβερνητικό σχήμα. Εξού και στην παρέμβασή του ο Πρωθυπουργός αφενός «έδειξε» τα κομβικά κεφάλαια για τους προσεχείς μήνες (οικονομία, Ταμείο Ανάκαμψης, εμβολιασμοί κ.λπ.), ζητώντας ευθέως κοινοβουλευτική κινητοποίηση, αφετέρου ανέδειξε τη σημασία που δίνει στους διαύλους συνεννόησης ενδοκυβερνητικά αλλά και μεταξύ υπουργών – υφυπουργών και βουλευτών.
«Κρατήστε ανοιχτή την επαφή σας με τους βουλευτές» ήταν η οδηγία του προς τα στελέχη της ΝΔ που ανέλαβαν κυβερνητικές θέσεις. Ενόψει και της πρώτης συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα, η χθεσινή αποστροφή του Μητσοτάκη «θεωρώ πάντα μόνιμους συμπαραστάτες μου τόσο τους παλιούς όσο και τους νέους συνεργάτες μου, όλα τα στελέχη είμαστε στρατευμένοι στην υπηρεσία της χώρας και της παράταξης» εντάσσεται στο πλαίσιο του απαραίτητου… μασάζ στη γαλάζια δεξαμενή.
Πολιτικές αιχμής
Εξάλλου με τον χαρακτηρισμό «εθνική πρόκληση» έκανε ειδική αναφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης και στις τέσσερις «πολιτικές αιχμής» (πράσινη μετάβαση, ψηφιακός μετασχηματισμός, απασχόληση – κοινωνική συνοχή, επενδύσεις – μεγάλα έργα) φέρνοντας και πάλι μπροστά τους βουλευτές του. «Μέσα στο 2021 θα εισρεύσουν τα πρώτα 5,5 δισεκατομμύρια από τα 32 δισεκατομμύρια που μας αναλογούν (…) Στους ώμους σας πέφτει το συναρπαστικό καθήκον της νομοθετικής τους πλαισίωσης αλλά και της προσαρμογής τους ανά Περιφέρεια», όπως είπε, διότι πολλά από τα έργα «έχουν έντονη τοπική, έντονη περιφερειακή διάσταση».
Στο μεταξύ οι καθυστερήσεις στην αδειοδότηση εμβολίων (της Astra Zeneca και άλλων εταιρειών) από την Ευρώπη ανησυχεί τον Πρωθυπουργό, ο οποίος προτίθεται σε συνεννόηση με άλλους ηγέτες να θέσει μετ’ επιτάσεως το ζήτημα στην τηλεδιάσκεψη κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη. Ενόψει των συζητήσεων των «27» άλλωστε ο Μητσοτάκης, ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς και η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντερικσεν συντάσσουν κοινή επιστολή με αίτημα να… ανέβουν επειγόντως οι ταχύτητες στις διαδικασίες αδειοδοτήσεων. Στο τραπέζι είναι επιπλέον η πρόταση Μητσοτάκη για δημιουργία ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού με στόχο να διευκολυνθούν τα ταξίδια, την οποία ο ίδιος ανέλυσε σε επικοινωνία του με τον ρουμάνο ομόλογό του Φλορίν Κίτσου.
Στην ευρύτερη προσπάθεια της ελληνικής πλευράς να κινήσει τις διαδικασίες για συντονισμό της Ευρώπης πριν από την έναρξη της τουριστικής σεζόν, η συγκεκριμένη επικοινωνία θα πρέπει να θεωρείται στοχευμένη – όπως έχουν προαναγγείλει τα «ΝΕΑ» -, καθώς η Ρουμανία είναι μία από τις χώρες που έχει εκπέμψει σε πρώτη φάση σήματα απόρριψης της ιδέας. Τη συζήτηση για την ελληνική πρόταση άνοιξε πάντως και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στο χθεσινό έκτακτο συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ.