Την επιτάχυνση της διαδικασίας της εμβολιαστικής εκστρατείας «Ελευθερία» – που υλοποιείται με σταθερό πλην όμως αργό ρυθμό συγκριτικά με την αυξανόμενη ζήτηση των πολιτών για επιστροφή στην κανονικότητα – θα επιφέρει η δρομολογούμενη αδειοδότηση του εμβολίου της Οξφόρδης. Ετσι, και εφόσον λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων εντός του μήνα, αναμένεται έως το τέλος Απρίλιου να έχουν περάσει τα σύνορα της χώρας μας 4,5 εκατομμύρια δόσεις.

Δεδομένου, μάλιστα, ότι σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, το πρώτο τρίμηνο του έτους η Ελλάδα θα έχει τροφοδοτηθεί με περισσότερες από 1,5 εκατομμύριο δόσεις των εμβολίων των εταιρειών Pfizer/BioNTech και Moderna, γίνεται σαφές ότι σταδιακά οι αρμόδιοι φορείς θα πατήσουν… γκάζι στον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού.

Αναλυτικότερα και όπως προκύπτει από τα έως τώρα δεδομένα, έως τα τέλη Απριλίου θα έχουν δεχθεί – εις διπλούν – το τσίμπημα της βελόνας τρία εκατομμύρια πολίτες, με έμφαση πάντα στους πλέον ευπαθείς.

Ραντεβού

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι προς το παρόν βρίσκεται σε εξέλιξη η πρώτη φάση της εκστρατείας «Ελευθερία» που αφορά τους υγειονομικούς και τους φιλοξενούμενους ηλικιωμένους, καθώς και το προσωπικό των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων και κλειστών δομών πρόνοιας.

Σε δεύτερο χρόνο θα κλείνουν ραντεβού τα άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω, 75 ετών και άνω και τέλος άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω, οι οποίοι διαβιούν στην κοινότητα. Πρόκειται συνολικά για το 15% του πληθυσμού της χώρας (1,5 εκατομμύριο πολίτες), που αντιμετωπίζει τον υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών έπειτα από λοίμωξη Covid-19. Παράλληλα όμως θα εξελίσσεται και ο εμβολιασμός ασθενών με σοβαρές παθήσεις (π.χ. μεταμοσχευμένοι και αιμοκαθαιρόμενοι).

Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι οι ηλικιωμένοι αντιπροσωπεύουν το 85% των θυμάτων από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας και άνω του 60% των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ.

Στο πλαίσιο αυτό, το εμβόλιο της Οξφόρδης (με βιομηχανικό εταίρο την AstraZeneca) αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση στην εφοδιαστική κάλυψη, με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη να υπογραμμίζει χθες (ΘΕΜΑ 104,6) ότι με την έγκριση της AstraZeneca «που είναι το μόνο αμιγώς ευρωπαϊκό εμβόλιο, θα έχουμε μια πάρα πολύ μεγάλη ροή. Υπάρχει πρόβλεψη για πολύ μεγάλη γραμμή παραγωγής, που είναι ευρωπαϊκή».

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο εμβόλιο της εταιρείας Johnson & Johnson καθώς είναι το μοναδικό που χρειάζεται μόνον μία δόση ώστε να προκαλέσει ανοσία.

Πάντως, τα διαθέσιμα στατιστικά δεδομένα ανά τον κόσμο δείχνουν ότι στην Ελλάδα οι εμβολιασμοί γίνονται με προσεκτικά και σταθερά βήματα, εντούτοις ο χαμηλός ρυθμός είναι ανάλογος με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων.

Είναι ενδεικτικό ότι έως και χθες το απόγευμα είχαν πραγματοποιηθεί συνολικά σε όλη την επικράτεια 93.179 εμβολιασμοί, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο 0,8% του πληθυσμού. Την ίδια ώρα στην Αγγλία έχει εμβολιαστεί το 6,65% του πληθυσμού, στην Ιταλία και στην Ισπανία το 1,9%, στη Γερμανία το 1,37% και στη Γαλλία το 0,74%.

Πιστοποιητικό

Εν τω μεταξύ, θέση υπέρ της πρότασης του έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με τον καθορισμό ενός κοινού πιστοποιητικού εμβολιασμού, το οποίο θα παίζει και ρόλο «διαβατηρίου» για τις μετακινήσεις και τη διευκόλυνση των ταξιδιών, λαμβάνει η Διεθνής Ενωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ).

Πιο συγκεκριμένα, με ανοιχτή επιστολή της προς την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζητεί να υποστηριχθεί η πρόταση του έλληνα Πρωθυπουργού ώστε να συμφωνηθεί ένα κοινό ψηφιακό, ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού Covid-19.

Παράλληλα, όμως, με τους εμβολιασμούς εντείνονται και οι διαμαρτυρίες των νοσοκομειακών γιατρών, καθώς η μετατροπή των νοσηλευτικών ιδρυμάτων σε εμβολιαστικά κέντρα έχει προκαλέσει λειτουργικές αρρυθμίες.

Καταγγελίες

Μόλις προχθές η Ενωση Ιατρών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) δημοσιοποίησε καταγγελία της γενικής συνέλευσης των γιατρών του Κρατικού της Νίκαιας. Σύμφωνα με αυτή, η διοίκηση του νοσοκομείου μετακινεί γιατρούς (μεταξύ των οποίων αναισθησιολόγο και ειδικευόμενους) για να στελεχώσουν τις «εμβολιαστικές γραμμές» στο νοσοκομείο Δυτικής Αττικής Αγία Βαρβάρα, επ’ αόριστον.

Επιπλέον, η Ενωση διαμαρτύρεται για τις συνθήκες εμβολιασμού στο νοσοκομείο-Covid Παμμακάριστος, καθώς επίσης και για τη μεγάλη δυσλειτουργία σε κέντρα εμβολιασμού σε Κέντρα Υγείας (π.χ. Κερατσίνι, Βύρωνα) «έπειτα από παράπονα που δεχόμαστε και από ασθενείς και από υγειονομικούς».

Επιπρόσθετα και το προεδρείο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του πως «επιβάλλεται, για πολύ σοβαρούς λόγους, τα νοσοκομεία να απεμπλακούν άμεσα από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού, ο οποίος θα πρέπει να ανατεθεί σε δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τις αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού».

Μέχρι να γίνει αυτό – όπως σημειώνει – δεν γίνονται αποδεκτοί εξαναγκασμοί και εκβιασμοί σε ειδικευόμενους, σε βάρος της εκπαίδευσής τους.