Κρίσιμη αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής των ειδικών για να αποφασίσει πότε θα ανοίξουν τα Γυμνάσια και Λύκεια.
Ήδη από την περασμένη Δευτέρα έχει ανοίξει το λιανεμπόριο αλλά το αποτύπωμα της ενέργειας αυτής στο μέγεθος της εξάπλωσης της πανδημίας θα φανεί τις επόμενες μέρες. Το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί εδώ και αρκετό καιρό θέμα έντονης συζήτησης και δεν συμφωνούν όλοι οι επιστήμονες μεταξύ τους. Για ορισμένους είναι επιτακτική ανάγκη.
Το κυβερνητικό επιτελείο οργανώνει τα επόμενα βήματα χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, καλώντας τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα προστασίας από τον κοροναϊό, δεδομένου ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να δημιουργηθούν εστίες αναζωπύρωσης, προκαλώντας εκθετική αύξηση των κρουσμάτων.
Σήμερα θα συζητηθεί στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η επιστροφή των μαθητών στα θρανία την 1η Φεβρουαρίου, ενώ το απόγευμα στις 18.00 θα γίνουν οι τελικές ανακοινώσεις από τον υφυπουργό πολιτικής προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.
Μάλιστα, σήμερα αναμένεται να θέσει το θέμα στην Επιτροπή η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, καταθέτοντας τη δική της πρόταση για ασφαλές άνοιγμα, δεδομένου ότι απαιτείται και μία προετοιμασία από το εκπαιδευτικό προσωπικό για την επιστροφή στην δια ζώσης εκπαίδευση.
Οι εισηγήσεις των επιστημόνων για τα σχολεία
Η συντονίστρια διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία» και πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, Μίνα Γκάγκα «είναι απόλυτη προτεραιότητα το άνοιγμα των σχολείων».
Ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης επεσήμανε ότι για εκείνον προτεραιότητα είναι το άνοιγμα γυμνάσιων – λυκείων.
«Με απογοητεύει ότι άνοιξαν άλλες δραστηριότητες όπως η εκκλησία πριν από τα σχολεία» επεσήμανε και υπογράμμισε, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ότι είναι τραγικό λάθος να μιλάμε για σκι αντί για σχολεία. Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη ανέφερε πως «πρέπει την επόμενη εβδομάδα να ανοίξουν τα σχολεία και μάλιστα με προσοχή με τεστ σε καθηγητές και τα παιδιά.
Χρόνος προετοιμασίας
Έτσι, υπό την προϋπόθεση ότι θα το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για άνοιγμα των Γυμνασίων και Λυκείων, από την 1η Φεβρουαρίου.
Θα χρειαστεί ένα εύλογο διάστημα για να προετοιμαστούν τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί για την επιστροφή στα δια ζώσης μαθήματα.
Εφόσον δοθεί το πράσινο φως για το άνοιγμα των σχολείων, αυτό θα γίνει σε μία περίοδο, όπου στη χώρα όπως εκτιμούν οι ειδικοί, υπάρχουν 5.881 ενεργά κρούσματα, τα 2.304 στην Αττική και τα 1.482 στην Κεντρική Μακεδονία. Περισσότερα νέα κρούσματα τις τελευταίες 7 ημέρες ανά 100.000 πληθυσμού εμφανίζονται στις Περιφερειακές Ενότητες Δυτικής Αττικής, Θάσου και Βοιωτίας.
Προβληματίζουν τα ενεργά κρούσματα
Σε ένα καλό σημείο και καλό σχετικά επιδημιολογικό επίπεδο βρίσκεται η Ελλάδα και η κατάσταση θα σταθεροποιείται όσο τηρούμε τα μέτρα προστασίας, συνεχίζουν όμως να προβληματίζουν ο 7ημερος κυλιόμενος μέσος όρος που είναι 480 κρούσματα την ημέρα, η μέση ηλικία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που είναι τα 46 χρόνια και οι ηλικίες σε έξαρση 5-54 και 65 έως 74 ετών.
Αυτά τα στοιχεία μας προβληματίζουν είπε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση και επανέλαβε την παράκληση για αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας.
Η κατάσταση στη χώρα
Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ καταγράφονται 509 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κοροναϊού (COVID-19), εκ των οποίων 1 εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Σημειώνεται πως το τελευταίο 24ωρο έγινε περισσότερες από 29.000 τεστ.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 150.479, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5.813 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 46.236 (63.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Στο μεταξύ, 293 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών.
205 (70.0%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες, ενώ τo 85.7%, των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Την ίδια στιγμή, 1.050 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.
Τέλος, έχουμε 25 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.570 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.286 (59.0%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.